Connect with us
Budu─çnost

Kako bi se gra─Ĺevinska industrija trebala prilagoditi klimatskim promenama?

foto: NEUCA, TORUN, POLJSKA. PRIMENJENI SISTEMI: MB-86 SI, MB-SR50N HI+, MB-SR50N EFEKT

Vec╠ü nekoliko godina primec╠üujemo porast interesovanja za ekolo┼íke metode izgradnje u gra─Ĺevinskoj industriji. Eko-trendovi postaju neophodni, pogotovo danas, u periodu napreduju─çe klimatske krize. Kako gra─Ĺevinska industrija mo┼że poku┼íati da smanji svoj uticaj na ┼żivotnu sredinu? Koja re┼íenja treba uklju─Źiti?

Da li gra─Ĺevinska industrija slu┼żi ┼żivotnoj sredini?

Izve┼ítaj ÔÇ×Global Alliance for Buildings and Construction 2020ÔÇŁ jasno pokazuje da je gra─Ĺevinski sektor na globalnom nivou odgovoran za oko 38% od godi┼ínje emisije ugljen dioksida u atmosferu. Energetski neefikasne zgrade, gra─Ĺevinski materijali koji se ne mogu reciklirati, ekolo┼íki skupa proizvodnja komponenata – sve to je u─Źinilo da je poslednjih decenija samo ova jedna grana privrede zna─Źajno doprinela progresivnom globalnom zagrevanju klime.

Spremni da se smanji dalji negativan uticaj na ┼żivotnu sredinu, kao ┼íto je moguc╠üe i shvataju─çi ozbiljnost situacije, sektor po─Źinje da reaguje. Ekolo┼íka re┼íenja postaju sve popularnija, zahvaljujuc╠üi ─Źemu raste broj implementacija, koje sa jedne strane smanjuju uticaj na ┼żivotnu sredinu, sa druge strane – cene ih krajnji korisnici, a sa trec╠üe – donose vec╠üi profit za investitore.

CUBIC CENTER, BUKUREŠT, RUMUNIJA. PRIMENJENI SISTEMI: MB-60, MB-78EI, MB-SR50, MB-SR50N EFEKT

CUBIC CENTER, BUKUREŠT, RUMUNIJA. PRIMENJENI SISTEMI: MB-60, MB-78EI, MB-SR50, MB-SR50N EFEKT

Vreme je za ekološke promene

Ambiciozni ciljevi postavljeni od strane me─Ĺunarodnih organizacija, kao i odgovoran pristup samoregulacije od strane privrednih subjekata, ─Źine neophodnim uvo─Ĺenje novih materijala i tehnologija koje omoguc╠üavaju izgradnju zgrada radi postizanja klimatske neutralnosti.

I investicije koje su trenutno u toku i modernizacija ve─ç postojec╠üih usmerene su na postizanje nulte emisije, kao i na kori┼í─çenje elemenata ─Źija se proizvodnja zasniva na ekolo┼íkim re┼íenjima i recikliranim materijalima.

Dobar primer ovde mo┼że biti brend Aluprof koji hrabro probija put za druge globalne subjekte.

ÔÇ×Biramo savremene tehnologije, a zahvaljujuc╠üi sve ─Źe┼í─çe kori┼í─çenom zatvorenom toku proizvodnje na osnovu recikla┼że aluminijuma, na┼íi proizvodi zadovoljavaju standarde niske emisije. Osim toga, obogac╠üujemo ekolo┼íku politiku ambicijama da, izme─Ĺu ostalog, smanjimo karbonski otisak kroz uravnote┼żen lanac snabdevanja i razvoj ekolo┼íkih proizvodnih tehnologijaÔÇť – tvrdi Viktor Stojanoski, Regional Manager (Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania) Aluprof.

Zajedni─Źki napori za zaustavljanje klimatskih promena ne mogu da se odnose samo na sirovine, bilo da se radi o aluminijumu koji postaje sve popularniji ili drvetu. Podjednako va┼żni aspekti su pa┼żljivo planirana logistika i proizvodnja, koji na kraju obezbe─Ĺuju dalje smanjenje negativnih uticaja na ┼żivotnu sredinu. Vec╠ü sada stru─Źnjaci sve vi┼íe okrec╠üu pa┼żnju na talas reindustrijalizacije, ┼íta c╠üe zna─Źajno skratiti problemati─Źne lance snabdevanja i „prebacivanje“ emisije u zemlje sa juga sveta.

Perspektivno razmi┼íljanje je tako─Ĺe va┼żno, odnosno projektovanje i izgradnja zgrada na takav na─Źin da se ┼íto vi┼íe materijala od ru┼íenja mo┼że reciklirati. Ovaj aspekt ─Źesto zaboravljaju mnogi ljudi koji u─Źestvuju u ─Źitavom procesu ulaganja. Sve u svemu, neefikasno ru┼íenje ─çe stvoriti zna─Źajna finansijska opterec╠üenja. Sa druge strane, ako se neki materijali mogu reciklirati, finansijski bilans c╠üe biti bolji.

AFI PARK, KRAKOV, POLJSKA. PRIMENJENI SISTEMI: MB-59S CASEMENT, MB-77HS, MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

AFI PARK, KRAKOV, POLJSKA. PRIMENJENI SISTEMI: MB-59S CASEMENT, MB-77HS, MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

Let’s build a better future

Zajedni─Źke i intenzivne aktivnosti poslovnog sveta omoguc╠üavaju nam da sa umerenom nadom posmatramo razvoj gra─Ĺevinskog sektora. Naro─Źito ┼íto se, zahvaljujuc╠üi uvo─Ĺenju savremenih materijala i tehnologija, vec╠ü grade objekti koji zadovoljavaju stroge ekolo┼íke standarde i sertifikate, poput BREEAM-a, DGNB-a ili LEED-a. Promena stoga nije u sferi ideja, vec╠ü se pred na┼íim o─Źima realizuje, ┼íto su potvrdili i stru─Źnjaci iz ovog sektora.

ÔÇ×Na dobrom smo putu da projektujemo i gradimo samo zgrade bez emisije i koje su energetski efikasne. Na┼íe iskustvo pokazuje da koncept klimatski neutralnih zgrada vi┼íe nije samo san, vec╠ü stvarnost. Primer je najekolo┼íkija poslovna zgrada na svetu – AFI V. Office, izgra─Ĺena u Poljskoj, u Krakovu, koja je osvojila ─Źak 99,97% u sistemu sertifikacije BREEAM. Ona koristi aluminijumske sisteme proizvodnje Aluprof“ – tvrdi Viktor Stojanoski Regional Manager Aluprof (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Albanija).

Mo┼żemo sa sigurno┼íc╠üu pretpostaviti da buduc╠ünost ekolo┼íke gradnje izgleda sve svetlija i svetlija. To nije samo zbog implementacije daljih ÔÇ×zelenihÔÇť re┼íenja u ovom sektoru, vec╠ü i zbog spremnosti da se govori o neophodnim promenama. Odli─Źan primer ove vrste inicijative je projekat Future Builders ÔÇô me─Ĺunarodni niz sastanaka ─Źiji je cilj definisanje buduc╠ünosti ekolo┼íke gradnje.

Aluprof logo

Više informacija o Aluprof ponudi:

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo and Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.eu