Connect with us
Novosti

IZVEŠTAJ SA XI KONFERENCIJE ”SFERA 2022: FASADNI SISTEMI I VENTILIRAJUĆE OBLOGE”

Objavljeno

:

Sfera 2022

XI konferencija ”Sfera 2022: Fasadni sistemi i ventilirajuće obloge” održana je 29. i 30. Marta 2022 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u suorganizaciji Građevinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Zagreb, te u partnerstvu sa Institutuom za standardizaciju BiH.

22 regionalne kompanije podržale su konferenciju, a učesnici su imali priliku uživati u predavanjima regionalnih stručnjaka, te je na jednom mestu komunicirala struka i nauka, iznosila stavove, mišljenja, i time je otvorena mogućnost za uspostavljanje domaće i međunarodne saradnje.

Cilj organizatora osim konferencijskog i edukativnog dela bio je i osigurati učesnicima kvalitetan ambijent za održavanje poslovnih sastanaka i prezentacija, a sve u cilju unapređenja poslova. Naučno stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture postale su tradicionalne i prepoznate u celoj regiji kao respektabilan događaj koji spaja struku i nauku.

Konferencija je trajala dva dana, te pored predavanja sponzora i partnera, stručnjaka i profesora, drugog dana je održana i panel diskusija o temi konferencije gde se razvila zanimljiva i korisna interakcija, sa naglascima o zaključku konferencije i budućim koracima za poboljšanje rada.

Sfera 2022

foto: SFERA 2022

Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Sponzori konferencije su: Terrasit Insulation, Baumit, Sika, Eps Laštro, Feal, Fundermax, Krug, Alumil.

Partneri: Metal tehnologija, Knauf Insulation, Ejot, Knauf, Iso Span, Xella, Austrotherm, TKK, Laminam.

Izlagači i prijatelji: Lunos, Proventuss, Ceresit, Senigor, Sport net inženjering.

Jedan od noviteta na konferenciji ove godine je što su organizatori u saradnji sa izlagačem Baldinistudio iz Zagreba i kompanijom Baumit d.o.o. nagradili studente Građevinskog fakulteta Džemal Bjedić Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, te Građevinskog fakulteta Sarajevo sa edukacijom.

Konferencija je održana sa ciljem da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju građevinarstva sa naglaskom na fasade u građevinarstvu. Programom konferencije su obuhvaćene raznovrsne i aktuelne teme iz oblasti arhitekture, građevinarstva, trenutnih aktuelnih projekata, te noviteta i trendova u sektoru fasada u građevinarstvu.

Zaključci konferencije

U sklopu konferencije održane su tematske jedinice: Fasadni sistemi, Ventilirajuće obloge, Staklene fasade, Energetska efikasnost u zgradarstvu, Toplinska izolacija, Zvučna izolacija, BIM u arhitekturi fasada, Fasadni sistemi u arhitekturi, te Panel diskusija.

Tokom dva dana održano je ukupno 19 tematskih predavanja iz gore navedenih tematskih jedinica, kao i panel diskusija o temi konferencije tokom koje se razvila dvosmerna i interaktivna komunikacija između govornika i posetilaca.

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze učesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama u sektoru gradnje kada su u pitanju fasade, i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlagača konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogućnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tržištu.

Kroz uvodna predavanja i panel diskusiju održanu drugog dana konferencije, doneseni su i zaključci konferencije, kao primarni cilj nastavka iste i to:

  • Bosna i Hercegovina treba usvojiti standarde i EU kodove, kako bi se što pre uključila u aktuelne trendove
  • Veza između proizvođača materijala, projektanata, izvođača i obrazovnih institucija mora biti intenzivnija
  • Obrazovanje radnika u procesu izrade materijala, gradnje objekata i rekonstrukcija objekata mora pratiti trendove i potražnju na tržištu
  • Energijska efikasnost je imperativ, pogotovu u današnjem svetu – objekti, kako novi, tako i postojeći, moraju imati obzira prema okruženju i pratiti EU zakonodavstvo
  • Neophodno je da se rad inženjera koordinira i objedini, tako da se oforme timovi koji će brže i efikasnije ragovati na sve zahteve (arhitekti, građevinski, mašinski, elektro inženjeri, dizajneri i ostali).

Više informacija i fotografija možete videti klikom na link.

SFERA logo

Sfera d.o.o. Mostar
Čevrina 9a, Mostar 88000
+387 36 578 259
marketing@sfera.ba

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno