Connect with us
Novosti

IZVE┼áTAJ SA XI KONFERENCIJE ÔÇŁSFERA 2022: FASADNI SISTEMI I VENTILIRAJU─ćE OBLOGEÔÇŁ

XI konferencija ÔÇŁSfera 2022: Fasadni sistemi i ventiliraju─çe oblogeÔÇŁ odr┼żana je 29. i 30. Marta 2022 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u suorganizaciji Gra─Ĺevinskog fakulteta Univerziteta D┼żemal Bijedi─ç Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sveu─Źili┼íta Zagreb, te u partnerstvu sa Institutuom za standardizaciju BiH.

22 regionalne kompanije podr┼żale su konferenciju, a u─Źesnici su imali priliku u┼żivati u predavanjima regionalnih stru─Źnjaka, te je na jednom mestu komunicirala struka i nauka, iznosila stavove, mi┼íljenja, i time je otvorena mogu─çnost za uspostavljanje doma─çe i me─Ĺunarodne saradnje.

Cilj organizatora osim konferencijskog i edukativnog dela bio je i osigurati u─Źesnicima kvalitetan ambijent za odr┼żavanje poslovnih sastanaka i prezentacija, a sve u cilju unapre─Ĺenja poslova. Nau─Źno stru─Źne konferencije iz oblasti gra─Ĺevinarstva i arhitekture postale su tradicionalne i prepoznate u celoj regiji kao respektabilan doga─Ĺaj koji spaja struku i nauku.

Konferencija je trajala dva dana, te pored predavanja sponzora i partnera, stru─Źnjaka i profesora, drugog dana je odr┼żana i panel diskusija o temi konferencije gde se razvila zanimljiva i korisna interakcija, sa naglascima o zaklju─Źku konferencije i budu─çim koracima za pobolj┼íanje rada.

Sfera 2022

foto: SFERA 2022

Sponzori, partneri i izlaga─Źi konferencije su tr┼żi┼íni lideri, te su putem prezentacija i izlo┼żbenih ┼ítandova ukazali na novitete i trendove.

Sponzori konferencije su: Terrasit Insulation, Baumit, Sika, Eps Laštro, Feal, Fundermax, Krug, Alumil.

Partneri: Metal tehnologija, Knauf Insulation, Ejot, Knauf, Iso Span, Xella, Austrotherm, TKK, Laminam.

Izlaga─Źi i prijatelji: Lunos, Proventuss, Ceresit, Senigor, Sport net in┼żenjering.

Jedan od noviteta na konferenciji ove godine je ┼íto su organizatori u saradnji sa izlaga─Źem Baldinistudio iz Zagreba i kompanijom Baumit d.o.o. nagradili studente Gra─Ĺevinskog fakulteta D┼żemal Bjedi─ç Mostar, Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, te Gra─Ĺevinskog fakulteta Sarajevo sa edukacijom.

Konferencija je odr┼żana sa ciljem da kroz tematski i sadr┼żajni koncept pove┼że nauku, struku i obrazovanje na polju gra─Ĺevinarstva sa naglaskom na fasade u gra─Ĺevinarstvu. Programom konferencije su obuhva─çene raznovrsne i aktuelne teme iz oblasti arhitekture, gra─Ĺevinarstva, trenutnih aktuelnih projekata, te noviteta i trendova u sektoru fasada u gra─Ĺevinarstvu.

Zaklju─Źci konferencije

U sklopu konferencije odr┼żane su tematske jedinice: Fasadni sistemi, Ventiliraju─çe obloge, Staklene fasade, Energetska efikasnost u zgradarstvu, Toplinska izolacija, Zvu─Źna izolacija, BIM u arhitekturi fasada, Fasadni sistemi u arhitekturi, te Panel diskusija.

Tokom dva dana odr┼żano je ukupno 19 tematskih predavanja iz gore navedenih tematskih jedinica, kao i panel diskusija o temi konferencije tokom koje se razvila dvosmerna i interaktivna komunikacija izme─Ĺu govornika i posetilaca.

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze u─Źesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama u sektoru gradnje kada su u pitanju fasade, i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlaga─Źa konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogu─çnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tr┼żi┼ítu.

Kroz uvodna predavanja i panel diskusiju odr┼żanu drugog dana konferencije, doneseni su i zaklju─Źci konferencije, kao primarni cilj nastavka iste i to:

  • Bosna i Hercegovina treba usvojiti standarde i EU kodove, kako bi se ┼íto pre uklju─Źila u aktuelne trendove
  • Veza izme─Ĺu proizvo─Ĺa─Źa materijala, projektanata, izvo─Ĺa─Źa i obrazovnih institucija mora biti intenzivnija
  • Obrazovanje radnika u procesu izrade materijala, gradnje objekata i rekonstrukcija objekata mora pratiti trendove i potra┼żnju na tr┼żi┼ítu
  • Energijska efikasnost je imperativ, pogotovu u dana┼ínjem svetu – objekti, kako novi, tako i postoje─çi, moraju imati obzira prema okru┼żenju i pratiti EU zakonodavstvo
  • Neophodno je da se rad in┼żenjera koordinira i objedini, tako da se oforme timovi koji ─çe br┼że i efikasnije ragovati na sve zahteve (arhitekti, gra─Ĺevinski, ma┼íinski, elektro in┼żenjeri, dizajneri i ostali).

Vi┼íe informacija i fotografija mo┼żete videti klikom na link.

Sfera logo

Sfera d.o.o. Mostar
─îevrina 9a, Mostar 88000
+387 36 578 259
marketing@sfera.ba