Connect with us
Arhitektura

ALUPROF – ekolo┼íki sertifikovana kompanija

Aluminijumska fasada, sistemi prozora i vrata ALUPROF kompanije dobili su Bronzanu sertifikaciju od strane Instituta za inovacije proizvoda “Cradle to Cradle“ (C2C).

Ovo je jo┼í jedno dostignu─çe za kompaniju u smislu odr┼żivih re┼íenja proizvoda i dalji korak na putu ka klimatskoj neutralnosti. Istovremeno, razvijaju niz proizvoda koji odgovaraju globalno priznatim deklaracijama ekolo┼íkih proizvoda (eng. Environmental Product Declarations – EPD).

┼áta je “Cradle to Cradle“ sertifikacija?

Glavna svrha Instituta za inovacije proizvoda “Cradle to Cradle“ je da podstakne inovativnost i dizajn proizvoda koji imaju pozitivan uticaj na ljude i ┼żivotnu sredinu.

Njihov sertifikat predstavlja globalno priznatu meru za bezbednije i odr┼żivije proizvode napravljenih u svrhu cirkularne ekonomije.

Osnovni koncept je da svaki deo svakog proizvoda bude recikliran. Taj princip su postavili arhitekta Vilijam Mekdonou i hemi─Źar Majkl Braungart u knjizi “Credle to Credle: Remaking the Way We Make Things“ objavljenoj 2002. godine. Autori predstavljaju ideju o udaljavanju od industrijskog kolevka-grob modela┬ágde se ┼żivotni ciklus proizvoda zavr┼íava uklanjanjem otpada koji ostavlja. Nova doktrina pote┼że ponovnu upotrebu materijala koji su ranije kori┼í─çeni u proizvodima i zaokret ka cirkularnoj ekonomiji.

Proces C2C certifikacije nije obavezan, me─Ĺutim, ALUPROF je sproveo neophodne revizije koje ne samo da su obuhvatile njihov proces proizvodnje i na─Źine upravljanja, ve─ç i sam proces dizajniranja sistema i detaljnu analizu dobavlja─Źa. Procenu ALUPROF kompanije su sproveli stru─Źnjaci iz SGS-a, vode─çe svetske kompanije za testiranje, inspekciju i sertifikaciju.

Prilikom dobijanja sertifikata C2C, procenjuje se proizvod u smislu njegovog ekolo┼íkog i dru┼ítvenog u─Źinka u okviru pet klju─Źnih kategorija: materijalno zdravlje, cirkularnost proizvoda, za┼ítita ─Źistog vazduha i klime, upravljanje vodom i zemlji┼ítem i socijalna pravi─Źnost. Ocena ostvarenja su Basic, Bronze, Silver, Gold ili Platinum koje se dodeljuju svakoj od pet kategorija. Standard podsti─Źe stalno usavr┼íavanje tokom vremena dodelom sertifikata koji se zasnivaju na porastu nivoa postignu─ça i zahtevaju obnavljanje svake dve godine.

ALUPROF sistemi koji su Cradle to Cradle Certified┬« sa klasifikacijom Bronze uklju─Źuju njihovu MB-SR50N HI+ fasadu, MB-86 SI, MB-86 Casement, MB-86 ST, MB-70, MB-70 HI i MB-70 Casement prozore i sisteme vrata.

Staklena ALUPROF fasada

Foto: ALUPROF / kancelarija u Krakovu – Poljska

Deklaracije ekoloških proizvoda (EPD)

Deklaracije ekolo┼íkih proizvoda su nezavisni sertifikati koji su priznati ┼íirom sveta. EPD se izdaje na osnovu procene ┼żivotnog ciklusa proizvoda i njegovog uticaja na ┼żivotnu sredinu od faze proizvodnje do recikla┼że. Aspekti koji se uzimaju u obzir uklju─Źuju koli─Źinu otpada proizvedenog tokom proizvodnje i potro┼ínju vode i energije za ceo proces.

Ma┼égorzata Wojtasik, direktor prodaje i ─Źlan Upravnog odbora ALUPROF kompanije, smatra da EPD izra┼żava ─Źinjenicu da ALUPROF kompanija ozbiljno shvata odr┼żivi razvoj, zbog ─Źega su konkurisali za Type III sertifikate za njihove aluminijumske profile, prozore, vrata i fasadne sisteme. Isti─Źe kako je ovo velika promena na bolje za njihove klijente jer ovim putem ─çe imati ve─çe ┼íanse da dobiju zelene gra─Ĺevinske sertifikate kao ┼íto su BREEAM ili LEED.

Poslovanje ALUPROF-a utemeljeno je u me─Ĺunarodnim standardima za efikasnu implementaciju sistema upravljanja za┼ítitom ┼żivotne sredine. Ovo je osmi┼íljeno tako da odr┼żi delikatnu ravnote┼żu izme─Ĺu nastavka rasta kompanije, ali minimiziraju─çi njen uticaj na ┼żivotnu sredinu. EPD-i i sertifikati olak┼íavaju potro┼ía─Źima dono┼íenje informisanih odluka, a biranjem proizvoda koji nose relevantne oznake uti─Źu na smanjivanje negativnog uticaja zgrada na ┼żivotnu sredinu.

ALUPROF

Više informacija o Aluprof ponudi:

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo, Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.eu