Connect with us
Arhitektura

projekat: Nikola Martinovi─ç – ┼áarm starog novosadskog zdanja u ulozi savremenog poslovnog objekta

Srpska Atina je jedna od onih srpskih varo┼íi kroz koje kada pro┼íetate ne mo┼żete pro─çi, a ne osetiti duh starih vremena. Glavni razlog takvog do┼żivljaja jesu stara zdanja koja se nalaze u u┼żem gradskom jezgru, ali i okolnim gradskim kvartovima.

Jedan od takvih objekata sme┼íten je u ┼Żelezni─Źkoj ulici, nekada┼ínjoj glavnoj vezi izme─Ĺu samog centra grada i ┼żelezni─Źke stanice koja se nalazila na mestu dana┼ínje Limanske stanice. Objekat je izgra─Ĺen tridesetih godina XX veka za potrebe Narodne banke Srbije i to kao filijala u Novom Sadu. Od svog postanka pa do danas ovaj gra─Ĺevinski objekat dominirao je u ovom kraju grada i te┼íko da je ikom bio nepoznanica.

Objekat je gra─Ĺen u duhu akademizma, koji je usvojen i tada┼ínjim zakonom o podizanju javnih zgrada kori┼í─çen kao glavni na─Źin i pravac gradnje takve vrste objekata.
Godine 2021. na zahtev kompanije Inoba─Źka, koja je postala vlasnik ovog arhitektonski i istorijski zna─Źajnog novosadskog objekta, pokrenut je projekat njegove restauracije. Vo─Ĺa projekta bio je arhitekta Nikola Martinovi─ç ispred NÔÇôMartin arhitektonskog biroa. Glavni cilj projekta bio je izvr┼íiti rekonstrukciju, zadr┼żati nekada┼ínji, stari izgled, a sam enterijer preoblikovati u savremeni poslovni objekat.

Poslovna zgrada u Novom Sadu rekunstruisana od strane arh. Nikole Martinovi─ç, N-MARTIN Studio

foto: Nikola Martinovi─ç

Prema re─Źima gospodina Martinovi─ça, u pitanju je zahtevan, izazovan, ali veoma inspirativan projekat, na ─Źijoj realizaciji je bilo zadovoljstvo raditi. Kako je OTP banka, kao biv┼íi vlasnik, vodila ra─Źuna o ovom objektu, on je bio u prili─Źno, i funkcionalno i estetski, dobrom stanju i kao takav bio je pristupa─Źan za snimanje trenutnog stanja. Ina─Źe, postupak snimanja je veoma va┼żan, posebno kada se radi o objektima koji su pod za┼ítitom kao kulturno dobro. Snimanje se sprovodi u cilju da se stekne uvid i temeljna analiza postoje─çeg stanja, kako bi se rekonstrukcija sprovela u skladu sa arhitektonskim i istorijskim nasle─Ĺem. Kako bi se izna┼íla najbolja re┼íenja arhitekta je imao odli─Źnu saradnju za Nata┼íom ┼áijan ispred Zavoda za za┼ítitu spomenika ─Źija je ekspertiza doprinela finalnom izgledu rekonstrukcije objekta.

Najve─çi izazov ovog projekta bio je zadr┼żati postoje─çi izgled, a stvoriti takav prostor koji ─çe odgovoriti na savremene potrebe poslovnog ─Źoveka. O ─Źemu se ta─Źno radi ukazuje npr. ─Źinjenica da je bilo neophodno postaviti klima ure─Ĺaje i komore za potrebe adekvatne klimatizacije, ali se takva tehnolo┼íka re┼íenja nikako nisu uklapala u sam izgled zgrade. Drugim re─Źima, njihovom postavkom, objekat bi potpuno izgubio na svom nekada┼ínjem izgledu, jer poznato nam je da klima ure─Ĺaji nisu bili sastavni deo arhitekture tridesetih godina XX veka. Sa druge strane, re┼íenje klimatizacije je mogu─çe, ali zahteva izvesna finansijska ulaganja. Me─Ĺutim, kada ljudi prepoznaju prave vrednosti, ne pitaju ┼íta ko┼íta. Tako su i arhitekte nai┼íle na razumevanje novog vlasnika objekta, koji je pristao na re┼íavanje situacije primenom finansijski izazovnih re┼íenja. Tako je objekat zadr┼żao svoj ┼íarm i autenti─Źni izgled, a korisnici su dobili klimatizovan prostor.

Poslovna zgrada u Novom Sadu rekunstruisana od strane arh. Nikole Martinovi─ç, N-MARTIN Studio

foto: Siniša Ristić

Jo┼í jedan sli─Źan primer uskla─Ĺivanja pro┼ílih i sada┼ínjih vremena jeste skidanje stare ograde od kovanog gvo┼ż─Ĺa, koja je obnovljena, revitalizovana, a potom vra─çena u novom svetlu, a starom duhu u enterijer. Investitor je se odlu─Źio da sve delove koje je mogu─çe bilo revitalizovati da to i u─Źini. Kompletna stolarija, unutra┼ínja i spolja┼ínja, zamenjena je novom drvenom stolarijom. Kada je spolja┼ínji izgled u pitanju, pored stolarije, potpuno je rekonstruisana fasada, kao i originalna kamena obloga oko ulaznih vrata, koja datira vi┼íe od jednog veka.

Uz fasadu, kompletno je izmenjena i instalacija, ─Źime je obezbe─Ĺen i re┼íen zahtevan zadatak i pru┼żeni svi uslovi za rad visoko tehnolo┼íkih kompanija, ─Źiji je radni prostor predvi─Ĺen na drugoj i tre─çoj eta┼żi. Na spolja┼ínjoj strani osposobljena je staklena ba┼íta sa dve, vi┼íedecenijske biljke koje se prostiru do drugog sprata. Oplemenjenost prirodom, dodatno je poja─Źana zelenilom u dvori┼ítu objekta, gde je obezbe─Ĺen i parking za sve korisnike ovog zdanja. Ulazni deo i prizemlje, pored revitalizovane ograde namenjeno je za instalaciju savremenog lifta, koji se svojim izgledom, potpuno uklopio u enterijer prostora. U ovom delu, sme┼íten je co-working prostor, opremljen za produktivan rad pojedinaca i timova.

Prvi sprat je sedi┼íte kompanije INOBA─îKA, moderno opremljen prostor predvi─Ĺen za odr┼żavanje konferencija i sli─Źnih poslovnih doga─Ĺaja. ┼áetnjom kroz ceo objekat koji se prote┼że na ─Źetiri sprata, lako je zaklju─Źiti da je N-Martin tim obavio jedan veoma zahtevan, izazovan, ali i inspirativan posao na najbolji mogu─çi na─Źin. Vode─çi ra─Źuna da se ispo┼ítuje istorijsko, kulturno i arhitektonsko nasle─Ĺe, da se sa─Źuva duh starih vremena, ali i obezbede svi estetski i funkcionalni uslovi modernog poslovnog prostora, gospodin Nikola Martinovi─ç sa svojim kolegama ulo┼żio je veliko znanje, vreme, strpljenje, otvorenost za ure─Ĺenje svakog detalja ovog savr┼íenog staro-novog objekta. Va┼żno je ista─çi da je projekat kvalitetno sproveden u delo zahvaljuju─çi sinergiji novog vlasnika objekta, koji je prepoznao kvalitet i vrednost autenti─Źnog objekta i prepustio dalji rad profesionalcima, poznavaocima i stvaraocima arhitekturnih dela. Sa druge strane, isti ti profesionalci dali su svoj maksimalni doprinos da se ispo┼ítuju ┼żelje i o─Źekivanja investitora.

Kada se napravi jedna takva saradnja, nastaje remek delo pro┼ílih i sada┼ínjih vremena, koje ─çe podjednako dobro nositi sve svoje vrednosti, ┼żiveti pro┼ílost, sada┼ínjost, ali i budu─çnost, ba┼í kao ovo remek delo u ┼Żelezni─Źkoj br. 3 u Novom Sadu. Nadamo se da ─çe biti sli─Źnih primera spajanja pro┼ílosti i sada┼ínjosti kroz kvalitetnu revitalizaciju i posve─çen rad stru─Źnjaka i vlasnika starih zdanja, jer ─çe se na taj na─Źin uliti snaga za bu─Ĺenje starih vrednosti.

ÔÇ×Masivna trospratnica, podignuta je za potrebe Narodne banke, filijale u Novom Sadu, tokom tre─çe decenije XX veka. Izvedena je u odlikama akademizma, pri ─Źijem izboru su, po svemu sude─çi, bili usagla┼íeni za sada neutvr─Ĺeni autor projekta i tradiciji sklon investitor. Na ─Źvrstom, ┼íirokom pro─Źelju je devet osa otvora sa naglaskom na oblikovanju centralno postavljenog rizalita sa visokim ulazom u masivnom ramu, zidanim balkonom na drugom spratu i dva para jonskih pilastara ─Źije baze dose┼żu do profilisanog kordonskog venca nad parterom. Na prozorima spratova su klup─Źice oslonjene na konzole, a nad njima dva tipa frontona Ôłĺ arhitravni i plitak geometrijske konture, dok su u parteru, ─Źija je povr┼íina u fugama, prozori jednostavno use─Źeni u zid.

Krovni venac i tavanski nadzidak u sredi┼ítu, ispu┼ítenim delovima prate plasticitet postignut na donjim, spratnim partijama fasade. Ulazna vrata imaju gvozdene rozete na zastakljenim krilima. Hol je dekorisan ┼ítuko plastikom, a u njegovom produ┼żetku, u dubini enterijera, sme┼íteno je trokrako stepeni┼íte sa ogradom od livenog gvo┼ż─Ĺa na kojoj su kao dekorativni elementi izvedene liske i cvetne metope. U jednoj od prostorija prvog sprata sa─Źuvan je namenski ugra─Ĺen trezor.ÔÇť

Odlomak iz Umetni─Źke topografije Novog Sada, autorke Donke Stan─Źi─ç.

  • Autor projekta: Nikola Martinovi─ç, arh.
  • Saradnici: Milota ┼áu┼íerski arh, Helena Tasi─ç arh, Marko Staji─ç arh, Tijana ─îubrilo arh, Jelna Pla─Źkov arh, Lara Penc arh, Maja Duratovi─ç arh.
  • Lokacija: Novi Sad
  • Godina projektovanja: 2021.
  • Godina realizacije: 2023.
  • Povr┼íina: 3000 m2