Connect with us
Budu─çnost

Ru┼íenje nije i ne mo┼że biti deo gradnje

Procesi ru┼íenja i dekontaminacije, samim tim i recikla┼że gra─Ĺevinskog otpada, dobijaju sve va┼żniju ulogu i kod nas, i tim povodom ┼żelimo da iska┼żemo zadovoljstvo i sre─çu zbog ┼íirenja na┼íe delatnosti, odnosno industrije, na sve ve─çe prostore, jer je i njen zna─Źaj tada veliki.

Va┼żnost ovih operacija svakim danom raste, i to iz vi┼íe razloga, posebno kada govorimo o prostorima gde se vodi ra─Źuna samo o izgra─Ĺenosti, a ne i o sveukupnom na─Źinu dolaska do faze novoizgra─Ĺenosti, odnosno pripremnih radova za samu izgradnju.

Naravno, zbog same pojave ┼íirenja stambenih zona, industrijske zone se izme┼ítaju, ali ne samo iz tog razloga ve─ç i zbog samih tehnologija proizvodnje. Time zna─Źaj izvo─Ĺenja poslova ru┼íenja, dekonstrukcije objekata, dobija na zna─Źaju i iskazuje se potreba da taj rad izvode iskusni profesionalci, obu─Źeni za tu i takvu vrstu poslova.

Urbanizacijom gradovi se menjaju, dobijaju potpuno nove forme, stari objekti se devastiraju, i umesto njih se uzdi┼żu potpuno novi oblici visokogradnje. Izbor prave tehnologije ru┼íenja je va┼żan u ovakvim zonama i iziskuje ne samo brigu o ru┼íenju, ve─ç i za okolinu koju treba za┼ítiti od negativnih uticaja samog procesa rada.

Ovim zaklju─Źujemo da ru┼íenje nije, niti mo┼że biti deo gradnje, ve─ç izdvojen deo sa svim svojim izuzetnostima i potpuno novim sagledavanjima samog procesa rada koji iziskuje potpuno nove poglede na ovu vrstu izvo─Ĺenja radova.

Gledaju─çi na koli─Źine materijala iz ovako dobijenih radova, kao i anga┼żovanu radnu snagu i mehanizaciju, uvi─Ĺamo za┼íto ova industrija to i jeste i zbog ─Źega govorimo o njoj kao o urbanom rudarstvu.

Zbog samih uslova rada, kao i ekspanzije radova, zakonske regulative nedovoljno prate nastanak ove industrije, ┼íto izaziva probleme kod samog izvo─Ĺenja i kvalifikacione strukture zaposlenih. Pra─çenje novih tendencija i stvaranje novih uslova iziskuje potrebu za ujedinjenjem izvr┼íilaca, kako bi i sami u─Źestvovali u procesu pravljenja ┼íto kvalitetnijih uslova za rad i time aktivno radili i na svom razvoju, kao i predstavljanju ove industrijske grane.

Stoga je nu┼żno, iz razloga samog predstavljanja procesa ru┼íenja, dekonstrukcije, udru┼żiti se i oformiti Asocijaciju, koja treba da bude nosilac i stub u predstavljanju industrije, i njenog bivstvovanja u svim uslovima rada.

Time se olak┼íava rad svakog ─Źlana pojedina─Źno u svim segmentima rada, kao i stvaranje kontakata sa proizvo─Ĺa─Źima ma┼íina i opreme za rad. Ne treba izgubiti iz vida ni same procese edukacije i primene najnovijih saznanja kroz sam rad Asocijacije i organizovanje doga─Ĺaja u okvirima svoga rada – konferencija, okruglih stolova, sastanaka…

Procesi ru┼íenja i dekontaminacije, samim tim i recikla┼że gra─Ĺevinskog otpada, dobijaju sve va┼żniju ulogu

Procesi ru┼íenja i dekontaminacije, samim tim i recikla┼że gra─Ĺevinskog otpada, dobijaju sve va┼żniju ulogu

Tako─Ĺe je va┼żna i sama razmena iskustava me─Ĺu ─Źlanovima radi samog unapre─Ĺenja posla i podizanja nivoa rada, koja se sti─Źe jedino iskustvom.

Uticaj zakonskih regulativa je veoma va┼żan za na┼í posao, a da bi i mi imali uticaj na iste veoma je va┼żno stvaranje Asocijacije koja predstavlja celokupnu oblast pred donosiocima odluka.
Time oja─Źavamo status, rad postaje vidljiviji, uvi─Ĺa se zna─Źaj same operacije i ukazuje potreba za ovom vrstom zanimanja i pravilno upravljanje produktima na┼íe industrije, koja vi┼íe nije otpad ve─ç novi materijal.

Multidisciplinarnost je veoma zna─Źajna jer kao i kod izvo─Ĺenja, uklju─Źeno je vi┼íe operacija i drugih zanimanja da bi se proces do kraja uspe┼íno izveo, kao ┼íto je na primer rezanje betona, uklanjanje opasnih materijala, zatim uklanjanje pojedina─Źnih materijala (drvo,staklo…), pregled objekta, sortiranje otpada, transport, skladi┼ítenje, deponovanje…

Primer iz Srbije jasno ukazuje koliko je va┼żno napraviti Asocijaciju i koliko je va┼żno u─Źiti na primerima drugih Asocijacija, kako u edukaciji, tako i o organizaciji, na─Źinima rada, razli─Źitim zakonskim formama, i ono osnovno, jer smo mi na po─Źetku, izbe─çi prepreke na putu koje su imale kolege iz drugih razvijenih dr┼żava, i na osnovu toga olak┼íati na┼í razvoj. Naime, uo─Źljivo je veliko ka┼ínjenje u svim aspektima rada na samom procesu ru┼íenja, ali i u radu sa produktima ru┼íenja. Mnogi ─Źlanovi Srpske asocijacije su bili uvereni da mogu da se nose sa evropskim kolegama, dok nisu uvideli kolika je razlika na svim nivoima rada. Radili su najbolje ┼íto mogu i umeju, i ┼żiveli u ube─Ĺenju da je to proizvod za izvoz. Me─Ĺutim, upoznaju─çi se sa radom svojih kolega iz drugih zemalja uvideli su da smo tek na prvom nivou i po redu i po na─Źinu, a da ne spominjemo i zakonske propise kojih kod nas i nema jer se sav otpad, pritom izme┼ían, transportuje na gradske deponije, dok je pra┼íina normalna pojava.

┼Żelim da naglasim da kod nas egzistira veliki broj divljih deponija, koje su nastale nesavesnim radom izvo─Ĺa─Źa radova, ne samo na ru┼íenju objekata, ve─ç izgradnjom i odr┼żavanjem, kao i iskopima za razne infrastrukturne radove.

Na na┼íu sre─çu, Srpska asocijacija za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu (Serbian Demolition Association) je postala zvani─Źni ─Źlan EDA ÔÇô Europian Decontamination Institute koja nam je ┼íirom otvorila svoja vrata, gledaju─çi nas kao sebi ravne, i dala svu pomo─ç i podr┼íku u na┼íim prvim koracima, ali i dan danas. Bez te podr┼íke ni┼íta ne bismo uradili. U prvom redu kakvu organizaciju da napravimo, korake koje treba da preduzimamo u predstavljanju industrije, pritom po┼ítuju─çi razli─Źitosti politi─Źkih sistema, jer struka i njen razvoj nisu vezani za politiku ve─ç za standarde ┼żivota i rada.

Edukacija u sektoru

Do sada smo odr┼żali tri konferencije razli─Źite tematike. To su bile ÔÇ×Industrija ru┼íenjaÔÇť, ÔÇ×Industrija i odr┼żivo ru┼íenje i (ili) re┼íenjeÔÇť i ÔÇ×Danas za sutraÔÇť, i sve uz pomo─ç EDA i uz u─Źe┼í─çe na┼íih ─Źlanova, Univerziteta, kolega iz okru┼żenja – Crne Gore , Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Ma─Ĺarske.

Kako bismo dali na zna─Źaju na┼íoj oblasti rada, kao i na pozive drugih organizacija kojima je ova oblast interesantna za prezentovanje, organizovali smo i nekoliko okruglih stolova u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Ni┼íu, ─îa─Źku….

Organizovali smo i nekoliko okruglih stolova u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Ni┼íu, ─îa─Źku...

Organizovali smo i nekoliko okruglih stolova u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Ni┼íu, ─îa─Źku…

Da bi oja─Źali svoje prisustvo napravili smo ÔÇ×Protokole o saradnjiÔÇť sa Akademijom In┼żenjerskih nauka Srbije i Gra─Ĺevinskom komorom gra─Ĺevinske industrije Srbije, iz razloga zakonskog definisanja na┼íe industrije, kao i edukacije kadrova jer ovih zanimanja u na┼íoj zemlji nema, iako se radnje obavljaju.

Specifi─Źnost prostora u kom ┼żivimo i radimo je veliki broj bespravno podignutih objekata, koji ─çe se prema planu u budu─çem vremenu ukloniti. Treba da pripremimo kompanije za tu vrstu radova i da to bude posao za specijalizovane kompanije za ru┼íenje, a ne kao do sada, da to rade izabrane kompanije za izvo─Ĺenje gra─Ĺevinskih radova. Da to budu ogledni poslovi uz po┼ítovanje evropskih normi rada, bez me┼íanja materijala, uz po┼ítovanje standarda izvo─Ĺenja, i da to budu poligoni za obuku ve─çeg broja radnika i in┼żenjera, kako kroz pregled objekata (pronala┼żenja opasnih materijala), tako kroz projektovanje koje sadr┼żi i koli─Źine dobijenih materijala, kao i odvoz na ta─Źno utvr─Ĺena mesta za razli─Źite vrste materijala.

Kod nas je veliki problem gra─Ĺevinski otpad i on obuhvata, recimo samo u gradu Beogradu 73% ukupne koli─Źine otpada na gradskoj deponiji, a da ne spominjemo veliki broj divljih smetli┼íta kojih je oko 500.

Sli─Źna situacija je u svim naseljenim mestima, gde se otprilike na teritoriji Republike Srbije nalazi oko 4000 divljih smetli┼íta. Razloga za to je mnogo, a jedan od osnovnih je nepo- stojanje zakonskih re┼íenja i nekoordinacija donosilaca odluka, odnosno zakonopisaca i zakonodavaca.

Na┼ía Asocijacija je i nastala iz razloga da se za┼ítite specijalizovane kompanije za ru┼íenje objekata koje su polako po─Źele da nestaju, ne iz razloga konkurencije ve─ç neprepoznavanja radova.
Sada, kroz na┼í rad i delovanje uo─Źljivi su problemi na koje ukazujemo i nastala je velika ┼íteta koja bi se trebalo u hodu ispravljati.

Problem je i sistem koji te┼íko prihvata nove organizacije civilnog dru┼ítva bez obzira ┼íto su strukovne. Ne prihvataju ih iz razloga ┼íto postoje stare organizacije koje ukrupnjavaju delatnosti i ne bave se usko stru─Źnim delatnostima bez obzira na njihovu multidisciplinarnost, kao i pra─çenje novih trendova koji se ve─ç dugo vremena rade i koji su potpuno nova industrija. To je i veliki problem za ─Źlanstvo jer su zakonske obaveze da se takvim organizacijama pla─ça ─Źlanstvo, tako da je i po tom pitanju problematika posebna i izuskuje zaista veliki rad i trud u predstavljanju aktivnosti.

Stru─Źni saradnici u zajedni─Źkoj misiji

Uspeli smo da pove┼żemo univerzitetsku zajednicu, strukovne ┼íkole, organizacije i pojedince i time napravili prvi korak. Tema je vrlo interesantna mladim doktorantima, a mo┼że se re─çi da postoji veliko interesovanje i za treninge i obuke radi ┼íto boljeg upoznavanja sa procesom rada, jer su to obi─Źno lica bez stru─Źnih kvalifikacija u gra─Ĺevinskom sektoru. Kod nas ka┼żu hobisti, iz razloga ┼íto su to obi─Źno srednje stru─Źne spreme dru┼ítvenog smera. To je jedan od na─Źina da podignemo kvalitet na┼íih ─Źlanova, i stvaramo mogu─çnosti za uspe┼ínije obavljanje poslova.

Posebnu pa┼żnju poklanjamo da elaborati ru┼íenja budu ┼íto jasniji i precizniji, tako da obuhvataju i postojanje opasnih materijala, kao i mogu─çe tehnologije izvo─Ĺenja, vode─çi ra─Źuna o bezbednosti i zdravlju na radu kao i o okolini, sa posebnim osvrtom na mesto odlaganja materijala dobijenog iz ru┼íenja. Nagla┼íavam da bez saradnje sa drugim nacionalnim asocijacijama i njihovom pomo─çi na┼í put bi bio verovatno sporiji, neu─Źinkovit, i bez ikakvih izgleda za napredak. Ovako, on je ┼íirok i ima jasan i osvetljen prostor.

Razmena iskustva iz prakse

Njihovo iskustvo i znanje za nas ima neprocenjivu vrednost koju oni poklanjaju nama, u cilju podizanja kvaliteta industrije i same saradnje. Naravno, EDA nas okuplja, upu─çuje jedne na druge, i sublimira na┼í rad koji prenosi na druge institucije koje su zna─Źajne za dalji razvoj industrije. Moram preneti izjavu jednog na┼íeg ─Źlana, posle pro┼ílogodi┼ínje konferencije, na kojoj je bio izlaga─Ź svog projekta ru┼íenja, i koji je bio zna─Źajan u okvirima na┼íe dr┼żave: ÔÇ×Ovo su vanzemaljci, zahvali im se jo┼í jednom ┼íto nam sve ovo prikaza┼íeÔÇť.

Uspeli smo takvom vrstom edukacije da podignemo svest kod na┼íih ─Źlanova, koji su u kratkom roku po─Źeli da sara─Ĺuju, tako da smo ove godine ve─ç imali projekat sa se─Źenjem betona kao deo ru┼íenja u urbanoj sredini i sa odvozom materijala na recikla┼żno mesto, ┼íto priznajem ovde pred svima Vama velikim uspehom na┼íeg rada, zajedni─Źkog rada svih nas.

Imali smo posetu kolega iz Finske koji se bave uklanjanjem i zbrinjavanjem azbesta, i zajedni─Źki sastanak sa doma─çim kompanijama, lokalnim samoupravama, javnim preduze─çima i ministarstvima, ┼íto je bilo i medijski propra─çeno. Na ovom veoma pose─çenom skupu za na┼íe prilike mnogo toga se ─Źulo, na iznena─Ĺenje doma─çih kompanija i ministarstava, o na─Źinima rada i uslovima u Finskoj. Zaklju─Źak je va┼żan, a on glasi – JAKA ASOCIJACIJA JAKI ─îLANOVI.

Nakon te posete, Srpska asocijacija je postala ─Źlan radne grupe pri Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine na temu upravljanja azbestnim otpadom i time po─Źela da zauzima mesto koje joj i pripada na osnovu poslova koje obavlja, a u cilju podizanja zna─Źaja svojih ─Źlanova na dru┼ítvenoj lestvici zanimanja.

Srpska asocijacija je postala ─Źlan radne grupe pri Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine

Srpska asocijacija je postala ─Źlan radne grupe pri Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine

EDA je zaslu┼żna za formiranje tehni─Źke komisije pri Institutu za standardizaciju Srbije za oblast cirkularne ekonomije u gra─Ĺevinarstvu, gde je napravljen ne samo po pitanju Srpske asocijacije napredak u radu, ve─ç i same dr┼żave. Ta inicijativa je u─Źinila da se i na┼í posao jo┼í vi┼íe primeti kao i njen zna─Źaj za celokupnu gra─Ĺevinsku industriju na┼íe zemlje.

Sve u svemu, imamo ogromno ka┼ínjenje na svim nivoima rada i zakonodavstva i nadamo se da ─çemo uz pomo─ç, pre svega prijatelja, a i kolega uspeti u narednim godinama da smanjimo ovaj ogromni zaostatak i podignemo nivo na┼íe industrije, pre svega kroz edukaciju i promene na─Źina rada.

Veliko je zadovoljstvo biti deo jednog aktivnog tima i boraca za struku, koji su pre svega ljudi i vrhunski profesionalci u svom poslu.

EDA je naša organizacija koja nas predstavlja u najboljem svetlu i pravi je reprezent svih nas gde kroz svoje aktivnosti i štampu, rad svih nacionalnih asocijacija je vidljiv i primetljiv, i šire od nacionalnih okvira.

Nismo sami, imamo vodi─Źa koji nas kroz svoja iskustva vu─Źe napred kroz sve sfere rada.

I naravno, ZAJEDNO SMO JA─îI, SAMO ZAJEDNO IDEMO NAPRED.

Autor teksta: Dejan Bojović dipl.ing. 

SRPSKA ASOCIJACIJA ZA RU┼áENJE, DEKONTAMINACIJU I RECIKLA┼ŻU
zvani─Źan ─Źlan EDA – Europian Demolition Association

SDA logo

www.serbiandemolition.org