Connect with us
Gra─Ĺevina

Nikad lakše do znanja i iskustva

Sve o MIG/MAG zavarivanju na jednom mestu

MIG/MAG ZAVARIVANJE JE JEDNO OD NAJMLA─ÉIH ZAVARIVA─îKIH POSTUPAKA ÔÇô PRVI PUT JE KORI┼á─ćENO 1948. GODINE U SAD-U, NAKON ─îEGA SE BRZO PRENOSI I U EVROPU. NA PO─îETKU, KOD OVOG TIPA ZAVARIVANJA SU SE KORISTILI INERTNI GASOVI, POPUT HELIJUMA I ARGONA, KOJI SU U SEBI IMALI MALU KOLI─îINU AKTIVNE KOMPONENTE (KISEONIKA, NAJ─îE┼á─ćE) I OVAJ POSTUPAK JE DOBIO SKRA─ćENICU S.I.G.M.A. ZAVARIVANJE ÔÇô OD ENGLESKIH RE─îI SHIELDED INERT GAS METAL ARC.

U tada┼ínjem SSSR-u, od 1953. godine se umesto skupih inertnih gasova kao aktivan gas koristio ugljen-dioksid (CO2), ┼íto je bilo mogu─çe jer su u me─Ĺuvremenu u zavariva─Źkom postupku po─Źele da se koriste visokolegirane elektrode. Elektrode su se koristile kao sredstvo kojim se kompenzovalo ve─çe sagorevanje tokom ÔÇ×vrelijegÔÇŁ zavarivanja aktivnim gasom i kako bi se osigurao kvalitet metalnog spoja.

Princip rada MIG/MAG zavarivanja

Princip rada MIG/MAG zavarivanja

Sam postupak MIG/MAG zavarivanja se defini┼íe na slede─çi na─Źin: luk gori izme─Ĺu radnog komada i ┼żi─Źane elektrode koja se topi. ┼Żi─Źana elektroda (5) se iz kalema dovodi putem motora dodava─Źa ┼żice, ostvaruje se elektri─Źni kontakt a potom se odmah dovodi do kontaktne ┼íobe (4), pre nego ┼íto napusti zavariva─Źki gorionik. Formiran luk (2) gori izme─Ĺu elektrode i radnog komada (1), dok za┼ítitni gas te─Źe iz dizne (3), koja se koncetrisano zatvara oko ┼żi─Źane elektrode. Luk i metal kojim se zavaruje su na taj na─Źin za┼íti─çeni od atmosferskih gasova (kiseonika, vodonika i azota) a istovremeno za┼ítitni gas uti─Źe na kompoziciju okru┼żenja luka, na njegovu elektri─Źnu provodljivost i time i na karakteristike zavara. Za┼ítitni gas, pored toga, uti─Źe i na hemijski postupak formiranja metalne otopine, ─Źime ima i metalur┼íki uticaj. Jednostavno? Nimalo.

Od 1948. na ovamo, MIG/MAG odnosno CO2 zavarivanje je postalo najpopularniji zavariva─Źki postupak, koji se koristi u svim metaloprera─Ĺiva─Źkim objektima ÔÇô od pojedinaca koji ÔÇ×poslujuÔÇŁ u radionici do velikih, industrijskih sistema koji zavaruju u tri smene. Kod ovako velikog broja korisnika i vidova primene, racionalno je o─Źekivati da ─çe i literatura koja je dostupna biti najobimnija.

Sve o MIG/MAG zavarivanju na jednom mestu

Sve o MIG/MAG zavarivanju na jednom mestu / foto: GEM TRADE doo

Uporedo, potra┼żnja za kvalitetnim, obu─Źenim i iskusnim zavariva─Źima na globalnom nivou ne jenjava, i tako se razvila i potreba da se na jednom mestu skupe sve informacije koje bi postoje─çim i budu─çim korisnicima pomogle da se upoznaju sa svim aspektima zavarivanja.

A tih aspekata je puno. Od izbora za┼ítitnog gasa, odgovaraju─çih metalnih komada, zavariva─Źke opreme, potro┼ínih delova, do same tehnologije zavarivanja ÔÇô na koji na─Źin formirati luk da prskanje bude minimalizovano, u kom polo┼żaju je potrebno dr┼żati gorionik kako bi se postigao kvalitetan var koji ─çe zahtevati ┼íto manje dodatnog posla?

ewm welding logo

Jedan od najve─çih svetskih proizvo─Ĺa─Źa zavariva─Źke opreme, kompanija EWM, odavno je postala svesna ovih potreba i u skladu sa tim na svom oficijalnom sajtu, registrovanim korisnicima obezbe─Ĺuje tzv. ÔÇ×Re─Źnike zavarivanjaÔÇŁ.

Re─Źnici su podeljeni po zavariva─Źkim tehnologijama i prate razvoj zavariva─Źkog postupka ÔÇô od predpripreme materijala, izbora aparata, potro┼ínih delova, pode┼íavanja zavariva─Źkih parametara do iskustvenih pri─Źa. Najnovije izdanje, koje pokriva isklju─Źivo MIG/MAG zavarivanje je dostupno za preuzimanje registrovanim korisnicima na adresi https://www.ewm-group.com/en/downloads.html u kategoriji Katalozi. Ovaj re─Źnik, sa svojim konciznim i lako dostupnim informacijama, pogodan je za upotrebu kako iskusnim zavariva─Źima, in┼żenjerima zavarivanja tako i po─Źetnicima.

GEM TRADE logo

GEM Trade d.o.o.
Bele njive 35, 21000 Novi Sad
+381 21 6623 159, +381 21 452 844
Servis: Rade Kon─Źara 1, 21131 Petrovaradin
office@gemtradedoo.com
www.gemtradedoo.com