Connect with us
Energetska efikasnost

Zgrada koja omogu─çava korisnicima da aktivno doprinose kvalitetu ┼żivotne sredine

 Novosadski objekat F57

U januaru 2019. godine useljen je novi stambeni objekat kompanije Erker In┼żenjering, u okviru kog je prvi put u potpunosti implementiran Zeleni koncept stanovanja. Objekat u Futo┼íkoj 57 je jo┼í jedan u nizu objekata koje je projektovao novosadski arhitekta Lazar Kuzmanov, vlasnik arhitektonskog biroa Kuzmanov&partners i dobitnik nagrade ÔÇ×─Éor─Ĺe Tabakovi─çÔÇŁ za 2019. godinu.

Vo─Ĺen idejom da kupcima stanova, pored kvalitetnog ┼żivotnog prostora, pru┼żi i dodatnu vrednost u pogledu kvaliteta ┼żivota u gradu, investitor Erker In┼żenjering je sa timom saradnika osmislio novi koncept generalno primenjiv i na druge stambene objekte. Zeleni koncept stanovanja omogu─çava stanarima da budu aktivni u─Źesnici u procesu o─Źuvanja ┼żivotne sredine.

Uzev┼íi u obzir trenutno najve─çe izazove sa kojima se stanovnici Novog Sada susre─çu, stru─Źni tim je postavio sistem koji nudi re┼íenje na nivou pojedina─Źnih objekata i to u tri prioritetne kategorije.

Koncept zelenog stanovanja - osnovni segmenti

Koncept zelenog stanovanja – osnovni segmenti

U tom smislu, Zeleni koncept stanovanja na svom, mikro nivou nudi odgovor na slede─ça pitanja:

  1. Koli─Źina otpada koji zavr┼íi na deponijama
  2. Nivo buke i zaga─Ĺenosti vazduha
  3. Visoke temperature leti i ─Źeste poplave na ulicama

1. EKO PUNKT

SISTEM PRIMARNE SELEKCIJE OTPADA

Sistem primarne selekcije otpada

Sistem primarne selekcije otpada

U okviru suterenskih prostorija opremljen je poseban deo namenjen primarnoj selekciji pet ambala┼że, papira i limenki. Sakupljenu sirovinu iz objekta preuzimaju privatne firme, te odnose na recikla┼żu, a na ra─Źun stanara upla─çuju novac koji je dalje mogu─çe koristiti za odr┼żavanje i unapre─Ĺenje objekta u kom ┼żive.

OUTDOOR EKO PUNKT

Mini objekat za odlaganje papirne i pet ambala┼że kao i kori┼í─çenog ulja, sa formiranim zelenim krovom. Objekat se predvi─Ĺa u obezbe─Ĺenom dvori┼ítu i ima edukativni karakter.

INDOOR EKO PUNKT

Ukoliko nije mogu─çe postaviti EKO PUNKT u dvori┼ítu, predla┼że se postavljanje odeljaka za selekciju u okviru zajedni─Źkih prostorija, koje su lako dostupne kako stanarima tako i fimama koje ─çe odnositi otpad.

2. ZELENE TERASE

Po obodu objekta u okviru terasa formirane su ┼żardinjere sa automatizovanim zalivnim sistemom i biljkama koje su prethodno pa┼żljivo odabrane prema stranama sveta. Zelene terase predstavljaju i najavu naprednog sistema zelenih zidova, jednog od najzna─Źajnijih elemenata zelene infrastrukture u zelenim gradovima Evrope. U unutra┼ínjoj, ulaznoj zoni objekta postavljen je i reprezentativni uzorak zelenog zida.

Zelene terase na stambenim objektima

Zelene terase na stambenim objektima

PREDVI─ÉENO RE┼áENJE OMOGU─ćAVA AUTOMATIZOVANO ODR┼ŻAVANJE BILJAKA:

  • prethodno definisane biljke
  • sistem za navodnjavanje sa senzorima vlage

3. ZELENI KROV

Osnovna podela:

  • INTENZIVNI KROV
  • EKSTEZIVNI KROV

Na poslednjem nivou objekta nalaze se zelene oaze u okviru kojih je i prostor namenjen svim stanarima – zajedni─Źki zeleni krov. Na ovom konkretnom objektu izveden je intenzivni zeleni krov koji po svojim karakteristikama pru┼ża veliki broj benefita, kako korisnicima objekta, tako i neposrednom okru┼żenju u kom se nalazi.

Generalno gledano, najzna─Źajniji uticaj zelenih krovova ogleda se u velikoj mo─çi upijanja atmosferske vode, pozitivnom uticaju na urbana toplotna ostrva sa zna─Źajnim smanjenjem temperature na krovnim povr┼íinama, pozitivnom uticaju na biodiverzitet u gradovima, pri ─Źemu se niz benefita dalje samo nastavlja. Zeleni krovovi su jedan od najuticajnijih alata u procesu transformacije gradova dana┼ínjice.

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Zeleni koncept stanovanja je osmi┼íljen kao skup re┼íenja koje je mogu─çe implementirati kako u novim, tako i u okviru postoje─çih stambenih objekata, a pove─çanjem broja reprezentativnih primera u zna─Źajnoj meri se multiplicira pozitivan uticaj i na grad. To je ujedno i te┼żnja investitora, da nadalje inspiri┼íe i druge na preispitivanje pristupa u domenu u kom ostvaruju tako zna─Źajan uticaj, kao ┼íto je to razvoj grada.

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

─îak iako samo grubo pristupimo temi, vrlo brzo ─çemo do─çi do zaklju─Źka da su kontekst kvaliteta vazduha, urbanih toplotnih ostrva ili sve u─Źestalijih poplava u gradovima, me─Ĺusobno u direktnoj vezi, te uticajem na bilo koji od segmenata pokre─çemo mogu─çnost definisanja re┼íenja i u okviru ostalih oblasti, imaju─çi u vidu da je sistemska promena svakako cilj. Dok govorimo o urbanim sistemima, u ovom momentu je mo┼żda najva┼żnije i insistirati na ─Źinjenici da koli─Źina otpada koja zavr┼íi na deponijama direktno uti─Źe na formiranje gasova staklene ba┼íte. Svesno ili ne, svakodnevnim izborima, koli─Źinom sme─ça koje ostavljamo za sobom, ali i novim idejama i re┼íenjima, budu─çnost kreiramo svi.

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Intenzivni zeleni krov Erker In┼żenjering, stambeni objekat u Futo┼íkoj 57, Novi Sad Foto: Rale Zeki─ç

Implementacijom Zelenog koncepta stanovanja, investitor Erker In┼żenjering nas podse─ça i da promena sistema po─Źinje promenom pojedinca!

Autor teksta: Danica La─çarac, Project Manager, National Green Roof Association Serbia

Nacionalna asocijacija Zelenih krovova Srbije logo

Bulevar Oslobo─Ĺenja 66b, 21000 Novi Sad
Tel: +381 (0)21 654 63 39
Tel: +381 (0)63 521 818
info@nazk.org
www.nazk.org