Connect with us
Arhitektura

Reč stručnjaka: Fasada kao prva linija odbrane

Da li ste znali?

Na vaša pitanja odgovara Boris Antonijević, stručnjak iz kompanije “Baumit Serbia” d.o.o.

Boris Antonijević, Baumit Serbia d.o.o.

Boris Antonijević, Baumit Serbia d.o.o.

Fasada je naziv za spoljašnji vidljivi deo neke građevine. Kroz istoriju je korišćena da izrazi kreativnost i specifičnost objekta, a danas je jedan od glavnih aktera energetske efikasnosti zgrade ili kuće. Ona ustvari čuva vaše zidove hladnim tokom leta i toplim tokom zime. Kako se to postiže fasadom? Šta je najbolje za vlažna područja? Kako da saniramo fasadu stare kuće?

Sve su ovo pitanja koja ste nam postavili na stranici www.grenef.com, a mi smo ih prosledili stručnjaku, Borisu Antonijeviću, diplomiranom inžinjeru građevine iz Austrijske kompanije Baumit, jedne od najboljih proizvođača fasadnih sistema u Evropi.

PRAVIM KUĆU, PA BIH HTEO DA UŠTEDIM NA STRUJI, POGOTOVO LETI JER SU I DEČIJA I SPAVAĆA SOBA NA SUNČANOJ STRANI. KAKVU FASADU MI PREPORUČUJETE?

Optimalna toplotna izolacija čuva spoljne zidove zimi toplim, a leti hladnim i pomaže u očuvanju resursa zbog manje potrošnje energije. Naši domovi trebali bi pružiti udobnost i najbolji mogući kvalitet života za celu porodicu u svakom godišnjem dobu. Osnovni elementi za ugodnu unutrašnju klimu su temperatura i vlažnost vazduha u kući. Osećamo se ugodno na sobnoj temperaturi od 19-22°C i vlagom vazduha od 40 do 60%. Za postizanje ovih idealnih uslova potrebni su topli zidovi. Što je viša temperatura zidne površine, ugodnija je temperatura prostorije. Razlika između temperature prostorije i zida ne sme biti veća od 3°C kako bi se sprečila neželjena kretanja vazduha. Sve ovo obezbeđuje Vam Fasadni termoizolacioni sistem, koji stvara ugodnu temperaturu prostorije i smanjuje troškove grejanja! Tople zidne površine sprečavaju strujanja hladnog vazduha i tako povećavaju prostor ugodne sobne temperature.

Baumit nudi niz fasadnih sistema za spoljnu toplotnu izolaciju

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

Baumit nudi niz fasadnih sistema za spoljnu toplotnu izolaciju koji štite taj prostor ugodne sobne temperature u skladu sa potrebama ukućana. Najbolji način stvaranja zdrave stambene klime je izbor prave toplotne izolacije. To će vam pomoći da stvorite prijatnu sobnu temperaturu u bilo koje doba dana ili godišnje doba. Baumit kao vodeći proizvođač fasadnih termoizolacioni sistema u svom proizvodnom programu ima veliki izbor fasadnih sistema sa različitim termoizolacionim pločama, kao što su:

  • EPS – stiropor
  • kamena vuna
  • open ploče od grafitnog stiropora sa perforacijama
  • ploče od drvenih vlakana
  • fenolne pene
  • mineralne pene itd.

Svi ovi termoizolacioni sistemi pokrivaju kompletan zahtev tržišta i mogu ispuniti svaki zahtev koji se postavi pred njih, u zavisnosti od toga šta je potrebno određenom korisniku i u skladu sa njegovim finansijskim mogućnostima. Naravno, ono što čini fasadni termoizolacioni sistem pored termoizolacione ploče je i fasadni lepak koji će se vezati za podlogu dugi niz godina pa čak i desetinama godina. Da biste to postigli, ključno je odabrati pravi lepak za lepljenje i armiranje, koji savršeno odgovara izolacionom materijalu i podlozi. Baumit nudi prave sistemske lepkove za lepljenje i armiranje sa staklenim mrežicama, za svaku primenu i sve termoizolacione ploče, kao i širok raspon dekorativnih završnih maltera na bazi silikata, silikona, akrila, mineralnih veziva koji će dati lepotu Vašoj fasadi u 888 boja koje možete izabrati iz ton karte Life. Kombinacije fasadnih sistema i fasadnih dekorativnih maltera su neograničene!

AKO SADA STAVIM TERMOIZOLACIONI FASADNI SISTEM KOLIKO ĆE MI DUGO ON TRAJATI I ŠTA TREBA DA RADIM DA ŠTO DUŽE POTRAJE?

Ako već tokom procesa planiranja kuće budete razmišljali o pravom fasadnom termoizolacionom sistemu, nećete uštedeti samo mnogo vremena i poteškoća u budućnosti, nego i novca kada je reč o troškovima izgradnje. Sistem ETICS omogućava smanjenje debljine zida. Tako da se umesto opeke od 50 cm može koristiti jeftinija opeka od 25 cm čime se smanjuju građevinski troškovi.

Termoizolacioni sistemi

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

Ako se odlučite za ETICS sistem, nećete uštedeti novac samo kratkoročno, nego i dugoročno, jer on štiti zid koji je ispod. Neizolovani zidovi propuštaju hladnoću kroz opeku, a ujedno se u suprotnom smeru gubi toplota. Ove ekstremne temperaturne razlike stvaraju pritisak na zid, što osim što ima negativan uticaj na unutrašnju temperaturu, može dugoročno oštetiti strukturu zgrade. Međutim, upotrebom toplotne izolacije može se efikasno zaustaviti takav razvoj situacije. Armaturni sloj od lepka i završni dekorativni sloj pružaju otpornost sezonskim promenama temperature i jakoj kiši. Zidovi su tako zaštićeni od vlage spolja, što u kombinaciji sa mrazom može dovesti do pukotina u fasadnom malteru i pričiniti štetu. Gljivice na unutrašnjim zidovima takođe mogu uzrokovati dugotrajnu štetu strukturi zgrade. ETICS sistem pomaže i u ovom slučaju i to zato što se u izolovanim zgradama vlaga ne skuplja na zidovima. Gljivice tako nemaju plodno tlo za nastanak pa su, stoga, unutrašnji zidovi trajno zaštićeni od razvoja gljivica.

Baumit već ima tradicuju i iskustvo sa ETICS sistemimima koji su stari preko 40 godina, što znači da pravilno izabran fasadni sistem ETICS uz pravilno ugradnju i održavanje farbanjem na svakih 10-15 godina može trajati koliko i sam objekat na koji je ugrađen.

SVI MI POMINJU ENERGETSKU EFIKASNOST, KAKO DA JE POSTIGNEM FASADOM?

Kod loše izolovanih, a pogotovo neizolovanih zgrada, toplota za koju izdvajate mnogo novca, gubi se kroz krov i fasadu. Štaviše, u pravilu, što je starija kuća, veća je mogućnost uštede troškova energenata i grejanja. Zato, svako ko želi uštedeti energiju, mora izvesti efikasna poboljšanja za uštedu energije. Izolacija fasade igra ključnu ulogu u tome, jer upravo u tom području dolazi do ogromnih gubitaka toplote. U dobro izolovanoj kući smanjuju se troškovi grejanja. Međutim, izolacija fasade nije jedina mera poboljšanja. Neizolovani krov ili plafon podruma bez izolacije takođe rezultuju velikim gubicima toplote. Uređaji za grejanje takođe trebaju biti što noviji kako bi efikasno zagrevali prostorije. Preduzimanjem ovih mera uz izolovanje fasade dovodi do značajno većih ušteda energije. Svedite troškove grejanja na minimum tokom zimskih meseci i sprečite zagrejavanje kuće tokom letnjih meseci, čime ćete uštediti energiju na oba načina.

Možete smanjiti svoje troškove energenata za 50% tako što ćete poboljšati termičke karakteristike svoga doma. Ako gradite novu kuću, možete čak izgraditi pasivnu kuću ili nisko energetsku kuću i pritom svesti operativne troškove na minimum.

U dobro izolovanoj kući smanjuju se troškovi grejanja

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

PRAVIM KUĆU OD NEŠTO VIŠE OD 100 KVADRATA, KOLIKO MORAM NOVCA DA ULOŽIM ZA DOBRU FASADU?

Kao što smo rekli Baumit u svom asortimanu ima veliki broj fasadnih sistema koji pokriva sve segmente tržista, od ekonomičnih, preko profesionalni do premium fasadnih sistema. U zavisnosti koji sistem izaberete, koju debljinu termoizolacionu ploču, i koji završni dekorativni malter izaberete, cena materijala za kompletan sistem se kreće od 900 din/m² do preko 5.000din/m².

NASLEDIO SAM OD DEDE STARU KUĆU KOJA JE JAKO LEPO URAĐENJA, ALI JE FASADA SADA VEĆ ORONULA. ŠTA MI PREPORUČUJETE ZA SANACIJU, A DA NE NARUŠIM PRVOBITAN IZGLED?

Ispravna priprema podloge je ključna za besprekoran krajnji rezultat vašeg projekta renoviranja. Koju pripremu upotrebiti zavisi od konstituciji površine, od prljave ili peskovite fasade, fasade koje izrazito upijaju vodu ili fasade koja se odlepljuje, pa do nastanka gljivica i algi, kao i stvaranja manjih ili čak dubokih pukotina.

Proizvodi za pripremu podloge iz Baumita garantuje brzo i dugotrajno rešenje. Površinsku sanaciju je najbolje odraditi sa Baumit MultiWhite sanacionom masom, koja se može koristiti i kao masa za lepljenje i kao malter za izravnavanje. Idealan je za upotrebu u opsežnim sanacijama fasada. Baumit MultiWhite je profesionalno rešenje za fasade koje zahtevaju veću pažnju zbog dubljih pukotina, odlepljivanja boje ili nejednake površine. Zahvaljujući inovativnoj formuli, Baumit MultiWhite je hidrofoban i fleksibilan, što ga čini idealnim malterom za armiranje za upotrebu sa staklenom mrežicom Baumit StarTex. Baumit MultiWhite je bele boje i jednostavno se nanosi, pruža idealnu površinu za Baumit Color fasadne boje. Za visokokvalitetno rešenje renoviranja, umesto Baumit fasadne boje, možete naneti jedan od visokokvalitetnih fasadnih maltera Baumit, kao što su Baumit NanoporTop ili Baumit SilikatTop.

RENOVIRAM OČEVU KUĆU, ODAKLE DA POČNEM ŠTO SE FASADE TIČE? KAKO TEČE TAJ PROCES I KOLIKO TRAJE OBNOVA?

Fasada nije samo sredstvo uređenja, već je i zaštitni štit za svaku kuću. Kao takva, izložena je mnogim različitim pritiscima iz okoline na dnevnoj bazi, što može ostaviti svoj trag tokom vremena. Od bleđenja boje zbog sunca do dubokih pukotina i rasta algi i gljivica, postoji mnogo različitih činioca koji mogu izbrisati prvobitni sjaj fasade i sprečiti njeno pravilno funkcionisanje.

Bez obzira na razlog, Baumit ima pravo rešenje za svaku situaciju. Počevši od profesionalne pripreme podloge pa sve do završnog sloja Baumit fasadnih boja ili pastoznih maltera.
Ali, za početak obnove kao što smo i rekli, najvažnija je dobra priprema podloge. Kako bi se osiguralo da gornji sanacioni sloj ili fasadni lepak ima dobru prionljivost, podloga mora biti dovoljno čvrsta, suva, stabilna i bez prašine. Stoga se podloga treba proceniti pre početka sanacije i mora se sprovesti svaka potrebna priprema podloge kako bi ispunila potrebne standarde. Kada se podloga dovede u ispravno i stabilno stanje kreće se sa izradom fasadnog sistema kao i kod novogradnje. Ukoliko poštujete smernice za izradu fasadnog sistema i poštujete vreme sušenja materijala, prosečna porodična kuća može biti završena za 15 dana.

IMAM VIKENDICU PORED DUNAVA U JAKO VLAŽNOM PODRUČJU. KOJU FASADU MI PREPORUČUJETE ZA OVAKVO OKRUŽENJE?

Kada god imamo okruženje sa visokom vlagom, najbolje rešenje je izrada fasade od silikonskog dekorativnog maltera tipa SilikonTop, koji ima odličnu vodoodbojnost, odličnu elastičnost i izuzetno dug vek trajanja. Takođe je izuzetno bitno da u Baumit fasadama postoje i specijalni dodaci protiv stvaranja algi i gljivica na površini fasade, jer u svim okruženjima sa visokom vlagom i visokom vegetacijom postoji velika verovatnoća od nastanka ovih mikroorganizama, koje upravo ovi “antipilz” dodaci sprečavaju da se razviju na fasadi.

Takođe od ove godine Baumit u svom proizvodnom asortimanu ima i specijalnu silikonsku fasadu Baumit StarTop, koja zahvaljujući novorazvijenoj jedinstvenoj ispuni, ostvaruje izvanrednu otpornost na atmosferske uticaje usled sistema aktivnog upravljanja vodom koji se sastoji od dva dela. Sa jedne strane površina odbija vodu i sprečava skupljanje kapi kiše na fasadi. Voda koja otiče istovremeno ima funkciju čišćenja na način da ispira čestice prljavštine sa fasade. S druge strane, sposobnost upijanja vlage proizvoda Baumit StarTop omogućava da površina bude suva čak i pri jakoj magli. Nova formula raspršuje preostale kapi kiše ili rose u tanak film koji se apsorbuje u prvom sloju fasadnog maltera ili boje pa na taj način površina fasade ostaje suva. Energija sunca i vetra zatim omogućavaju brzo isparavanje vlage prisutne u fasadi. Ovaj novi funkcionalni završni sloj omogućava dugotrajniju zaštitu od gljivica i algi, dužu postojanost, belinu i sjajnost boje uz izvanredne mogućnosti obrade.

ČULA SAM ZA SAMOČIŠĆENJA FASADA POMOĆU ENERGIJE SUNCA. ŠTA TO KONKRETNO ZNAČI?

Spajanjem dugogodišnjeg iskustva sa najnovijom tehnologijom Baumit je razvio područje visokokvalitetnih proizvoda – seriju Baumit Nanopor. To je NanoporTop, gotov završni sloj i NanoporColor fasadna boja. Jedinstvena mešavina za samočišćenje godinama održava sjajan izgled fasade. Ako stavite kapljicu vode na običan hidrofobni fasadni malter, izgledaće kao kuglica vode. Kad se ispusti na Baumit NanoporTop, kap vode gubi površinsku napetost, jer Nanopor ima mikroskopski glatku strukturu.

Vlaga se akumulira u gornjem, hidrofilnom sloju. Tokom isušivanja vlaga odvaja čestice prljavštine, a rezultat je suva, čista i lepa fasada. Pored ovog postoji i efekat čišćenja uz pomoć fotokatalize. Fotokataliza se temelji na fizičkim i hemijskim reakcijama, koje se dešavaju na površini fasade uz katalizator. Katalizator koristi energiju sunca, a za vreme reakcije se ne troši. Osim efekta samočišćenja uz pomoć fotokatalize, Baumit Nanopor ima i dodatnu aktivnu zaštitu od organskog prljanja.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs