Connect with us
Arhitektura

Re─Ź stru─Źnjaka: Fasada kao prva linija odbrane

Da li ste znali?

Na va┼ía pitanja odgovara Boris Antonijevi─ç, stru─Źnjak iz kompanije ÔÇťBaumit SerbiaÔÇŁ d.o.o.

Boris Antonijevi─ç, Baumit Serbia d.o.o.

Boris Antonijevi─ç, Baumit Serbia d.o.o.

Fasada je naziv za spolja┼ínji vidljivi deo neke gra─Ĺevine. Kroz istoriju je kori┼í─çena da izrazi kreativnost i specifi─Źnost objekta, a danas je jedan od glavnih aktera energetske efikasnosti zgrade ili ku─çe. Ona ustvari ─Źuva va┼íe zidove hladnim tokom leta i toplim tokom zime. Kako se to posti┼że fasadom? ┼áta je najbolje za vla┼żna podru─Źja? Kako da saniramo fasadu stare ku─çe?

Sve su ovo pitanja koja ste nam postavili na stranici www.grenef.com, a mi smo ih prosledili stru─Źnjaku, Borisu Antonijevi─çu, diplomiranom in┼żinjeru gra─Ĺevine iz Austrijske kompanije Baumit, jedne od najboljih proizvo─Ĺa─Źa fasadnih sistema u Evropi.

PRAVIM KU─ćU, PA BIH HTEO DA U┼áTEDIM NA STRUJI, POGOTOVO LETI JER SU I DE─îIJA I SPAVA─ćA SOBA NA SUN─îANOJ STRANI. KAKVU FASADU MI PREPORU─îUJETE?

Optimalna toplotna izolacija ─Źuva spoljne zidove zimi toplim, a leti hladnim i poma┼że u o─Źuvanju resursa zbog manje potro┼ínje energije. Na┼íi domovi trebali bi pru┼żiti udobnost i najbolji mogu─çi kvalitet ┼żivota za celu porodicu u svakom godi┼ínjem dobu. Osnovni elementi za ugodnu unutra┼ínju klimu su temperatura i vla┼żnost vazduha u ku─çi. Ose─çamo se ugodno na sobnoj temperaturi od 19-22┬░C i vlagom vazduha od 40 do 60%. Za postizanje ovih idealnih uslova potrebni su topli zidovi. ┼áto je vi┼ía temperatura zidne povr┼íine, ugodnija je temperatura prostorije. Razlika izme─Ĺu temperature prostorije i zida ne sme biti ve─ça od 3┬░C kako bi se spre─Źila ne┼żeljena kretanja vazduha. Sve ovo obezbe─Ĺuje Vam Fasadni termoizolacioni sistem, koji stvara ugodnu temperaturu prostorije i smanjuje tro┼íkove grejanja! Tople zidne povr┼íine spre─Źavaju strujanja hladnog vazduha i tako pove─çavaju prostor ugodne sobne temperature.

Baumit nudi niz fasadnih sistema za spoljnu toplotnu izolaciju

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

Baumit nudi niz fasadnih sistema za spoljnu toplotnu izolaciju koji ┼ítite taj prostor ugodne sobne temperature u skladu sa potrebama uku─çana. Najbolji na─Źin stvaranja zdrave stambene klime je izbor prave toplotne izolacije. To ─çe vam pomo─çi da stvorite prijatnu sobnu temperaturu u bilo koje doba dana ili godi┼ínje doba. Baumit kao vode─çi proizvo─Ĺa─Ź fasadnih termoizolacioni sistema u svom proizvodnom programu ima veliki izbor fasadnih sistema sa razli─Źitim termoizolacionim plo─Źama, kao ┼íto su:

  • EPS – stiropor
  • kamena vuna
  • open plo─Źe od grafitnog stiropora sa perforacijama
  • plo─Źe od drvenih vlakana
  • fenolne pene
  • mineralne pene itd.

Svi ovi termoizolacioni sistemi pokrivaju kompletan zahtev tr┼żi┼íta i mogu ispuniti svaki zahtev koji se postavi pred njih, u zavisnosti od toga ┼íta je potrebno odre─Ĺenom korisniku i u skladu sa njegovim finansijskim mogu─çnostima. Naravno, ono ┼íto ─Źini fasadni termoizolacioni sistem pored termoizolacione plo─Źe je i fasadni lepak koji ─çe se vezati za podlogu dugi niz godina pa ─Źak i desetinama godina.┬áDa biste to postigli, klju─Źno je odabrati pravi lepak za lepljenje i armiranje, koji savr┼íeno odgovara izolacionom materijalu i podlozi. Baumit nudi prave sistemske lepkove za lepljenje i armiranje sa staklenim mre┼żicama, za svaku primenu i sve termoizolacione plo─Źe, kao i ┼íirok raspon dekorativnih zavr┼ínih maltera na bazi silikata, silikona, akrila, mineralnih veziva koji ─çe dati lepotu Va┼íoj fasadi u 888 boja koje mo┼żete izabrati iz ton karte Life. Kombinacije fasadnih sistema i fasadnih dekorativnih maltera su neograni─Źene!

AKO SADA STAVIM TERMOIZOLACIONI FASADNI SISTEM KOLIKO ─ćE MI DUGO ON TRAJATI I ┼áTA TREBA DA RADIM DA ┼áTO DU┼ŻE POTRAJE?

Ako ve─ç tokom procesa planiranja ku─çe budete razmi┼íljali o pravom fasadnom termoizolacionom sistemu, ne─çete u┼ítedeti samo mnogo vremena i pote┼íko─ça u budu─çnosti, nego i novca kada je re─Ź o tro┼íkovima izgradnje. Sistem ETICS omogu─çava smanjenje debljine zida. Tako da se umesto opeke od 50 cm mo┼że koristiti jeftinija opeka od 25 cm ─Źime se smanjuju gra─Ĺevinski tro┼íkovi.

Termoizolacioni sistemi

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

Ako se odlu─Źite za ETICS sistem, ne─çete u┼ítedeti novac samo kratkoro─Źno, nego i dugoro─Źno, jer on ┼ítiti zid koji je ispod. Neizolovani zidovi propu┼ítaju hladno─çu kroz opeku, a ujedno se u suprotnom smeru gubi toplota. Ove ekstremne temperaturne razlike stvaraju pritisak na zid, ┼íto osim ┼íto ima negativan uticaj na unutra┼ínju temperaturu, mo┼że dugoro─Źno o┼ítetiti strukturu zgrade. Me─Ĺutim, upotrebom toplotne izolacije mo┼że se efikasno zaustaviti takav razvoj situacije. Armaturni sloj od lepka i zavr┼íni dekorativni sloj pru┼żaju otpornost sezonskim promenama temperature i jakoj ki┼íi. Zidovi su tako za┼íti─çeni od vlage spolja, ┼íto u kombinaciji sa mrazom mo┼że dovesti do pukotina u fasadnom malteru i pri─Źiniti ┼ítetu. Gljivice na unutra┼ínjim zidovima tako─Ĺe mogu uzrokovati dugotrajnu ┼ítetu strukturi zgrade. ETICS sistem poma┼że i u ovom slu─Źaju i to zato ┼íto se u izolovanim zgradama vlaga ne skuplja na zidovima. Gljivice tako nemaju plodno tlo za nastanak pa su, stoga, unutra┼ínji zidovi trajno za┼íti─çeni od razvoja gljivica.

Baumit ve─ç ima tradicuju i iskustvo sa ETICS sistemimima koji su stari preko 40 godina, ┼íto zna─Źi da pravilno izabran fasadni sistem ETICS uz pravilno ugradnju i odr┼żavanje farbanjem na svakih 10-15 godina mo┼że trajati koliko i sam objekat na koji je ugra─Ĺen.

SVI MI POMINJU ENERGETSKU EFIKASNOST, KAKO DA JE POSTIGNEM FASADOM?

Kod lo┼íe izolovanih, a pogotovo neizolovanih zgrada, toplota za koju izdvajate mnogo novca, gubi se kroz krov i fasadu. ┼átavi┼íe, u pravilu, ┼íto je starija ku─ça, ve─ça je mogu─çnost u┼ítede tro┼íkova energenata i grejanja. Zato, svako ko ┼żeli u┼ítedeti energiju, mora izvesti efikasna pobolj┼íanja za u┼ítedu energije. Izolacija fasade igra klju─Źnu ulogu u tome, jer upravo u tom podru─Źju dolazi do ogromnih gubitaka toplote. U dobro izolovanoj ku─çi smanjuju se tro┼íkovi grejanja. Me─Ĺutim, izolacija fasade nije jedina mera pobolj┼íanja. Neizolovani krov ili plafon podruma bez izolacije tako─Ĺe rezultuju velikim gubicima toplote. Ure─Ĺaji za grejanje tako─Ĺe trebaju biti ┼íto noviji kako bi efikasno zagrevali prostorije. Preduzimanjem ovih mera uz izolovanje fasade dovodi do zna─Źajno ve─çih u┼íteda energije. Svedite tro┼íkove grejanja na minimum tokom zimskih meseci i spre─Źite zagrejavanje ku─çe tokom letnjih meseci, ─Źime ─çete u┼ítediti energiju na oba na─Źina.

Mo┼żete smanjiti svoje tro┼íkove energenata za 50% tako ┼íto ─çete pobolj┼íati termi─Źke karakteristike svoga doma. Ako gradite novu ku─çu, mo┼żete ─Źak izgraditi pasivnu ku─çu ili nisko energetsku ku─çu i pritom svesti operativne tro┼íkove na minimum.

U dobro izolovanoj kući smanjuju se troškovi grejanja

Foto: Baumit Serbia d.o.o. – fasadni sistemi

PRAVIM KU─ćU OD NE┼áTO VI┼áE OD 100 KVADRATA, KOLIKO MORAM NOVCA DA ULO┼ŻIM ZA DOBRU FASADU?

Kao ┼íto smo rekli Baumit u svom asortimanu ima veliki broj fasadnih sistema koji pokriva sve segmente tr┼żista, od ekonomi─Źnih, preko profesionalni do premium fasadnih sistema. U zavisnosti koji sistem izaberete, koju debljinu termoizolacionu plo─Źu, i koji zavr┼íni dekorativni malter izaberete, cena materijala za kompletan sistem se kre─çe od 900 din/m┬▓ do preko 5.000din/m┬▓.

NASLEDIO SAM OD DEDE STARU KU─ćU KOJA JE JAKO LEPO URA─ÉENJA, ALI JE FASADA SADA VE─ć ORONULA. ┼áTA MI PREPORU─îUJETE ZA SANACIJU, A DA NE NARU┼áIM PRVOBITAN IZGLED?

Ispravna priprema podloge je klju─Źna za besprekoran krajnji rezultat va┼íeg projekta renoviranja. Koju pripremu upotrebiti zavisi od konstituciji povr┼íine, od prljave ili peskovite fasade, fasade koje izrazito upijaju vodu ili fasade koja se odlepljuje, pa do nastanka gljivica i algi, kao i stvaranja manjih ili ─Źak dubokih pukotina.

Proizvodi za pripremu podloge iz Baumita garantuje brzo i dugotrajno re┼íenje. Povr┼íinsku sanaciju je najbolje odraditi sa Baumit MultiWhite sanacionom masom, koja se mo┼że koristiti i kao masa za lepljenje i kao malter za izravnavanje. Idealan je za upotrebu u opse┼żnim sanacijama fasada. Baumit MultiWhite je profesionalno re┼íenje za fasade koje zahtevaju ve─çu pa┼żnju zbog dubljih pukotina, odlepljivanja boje ili nejednake povr┼íine. Zahvaljuju─çi inovativnoj formuli, Baumit MultiWhite je hidrofoban i fleksibilan, ┼íto ga ─Źini idealnim malterom za armiranje za upotrebu sa staklenom mre┼żicom Baumit StarTex. Baumit MultiWhite je bele boje i jednostavno se nanosi, pru┼ża idealnu povr┼íinu za Baumit Color fasadne boje. Za visokokvalitetno re┼íenje renoviranja, umesto Baumit fasadne boje, mo┼żete naneti jedan od visokokvalitetnih fasadnih maltera Baumit, kao ┼íto su Baumit NanoporTop ili Baumit SilikatTop.

RENOVIRAM O─îEVU KU─ćU, ODAKLE DA PO─îNEM ┼áTO SE FASADE TI─îE? KAKO TE─îE TAJ PROCES I KOLIKO TRAJE OBNOVA?

Fasada nije samo sredstvo ure─Ĺenja, ve─ç je i za┼ítitni ┼ítit za svaku ku─çu. Kao takva, izlo┼żena je mnogim razli─Źitim pritiscima iz okoline na dnevnoj bazi, ┼íto mo┼że ostaviti svoj trag tokom vremena. Od ble─Ĺenja boje zbog sunca do dubokih pukotina i rasta algi i gljivica, postoji mnogo razli─Źitih ─Źinioca koji mogu izbrisati prvobitni sjaj fasade i spre─Źiti njeno pravilno funkcionisanje.

Bez obzira na razlog, Baumit ima pravo re┼íenje za svaku situaciju. Po─Źev┼íi od profesionalne pripreme podloge pa sve do zavr┼ínog sloja Baumit fasadnih boja ili pastoznih maltera.
Ali, za po─Źetak obnove kao ┼íto smo i rekli, najva┼żnija je dobra priprema podloge. Kako bi se osiguralo da gornji sanacioni sloj ili fasadni lepak ima dobru prionljivost, podloga mora biti dovoljno ─Źvrsta, suva, stabilna i bez pra┼íine. Stoga se podloga treba proceniti pre po─Źetka sanacije i mora se sprovesti svaka potrebna priprema podloge kako bi ispunila potrebne standarde. Kada se podloga dovede u ispravno i stabilno stanje kre─çe se sa izradom fasadnog sistema kao i kod novogradnje. Ukoliko po┼ítujete smernice za izradu fasadnog sistema i po┼ítujete vreme su┼íenja materijala, prose─Źna porodi─Źna ku─ça mo┼że biti zavr┼íena za 15 dana.

IMAM VIKENDICU PORED DUNAVA U JAKO VLA┼ŻNOM PODRU─îJU. KOJU FASADU MI PREPORU─îUJETE ZA OVAKVO OKRU┼ŻENJE?

Kada god imamo okru┼żenje sa visokom vlagom, najbolje re┼íenje je izrada fasade od silikonskog dekorativnog maltera tipa SilikonTop, koji ima odli─Źnu vodoodbojnost, odli─Źnu elasti─Źnost i izuzetno dug vek trajanja. Tako─Ĺe je izuzetno bitno da u Baumit fasadama postoje i specijalni dodaci protiv stvaranja algi i gljivica na povr┼íini fasade, jer u svim okru┼żenjima sa visokom vlagom i visokom vegetacijom postoji velika verovatno─ça od nastanka ovih mikroorganizama, koje upravo ovi ÔÇťantipilzÔÇŁ dodaci spre─Źavaju da se razviju na fasadi.

Tako─Ĺe od ove godine Baumit u svom proizvodnom asortimanu ima i specijalnu silikonsku fasadu Baumit StarTop, koja zahvaljuju─çi novorazvijenoj jedinstvenoj ispuni, ostvaruje izvanrednu otpornost na atmosferske uticaje usled sistema aktivnog upravljanja vodom koji se sastoji od dva dela. Sa jedne strane povr┼íina odbija vodu i spre─Źava skupljanje kapi ki┼íe na fasadi. Voda koja oti─Źe istovremeno ima funkciju ─Źi┼í─çenja na na─Źin da ispira ─Źestice prljav┼ítine sa fasade. S druge strane, sposobnost upijanja vlage proizvoda Baumit StarTop omogu─çava da povr┼íina bude suva ─Źak i pri jakoj magli. Nova formula raspr┼íuje preostale kapi ki┼íe ili rose u tanak film koji se apsorbuje u prvom sloju fasadnog maltera ili boje pa na taj na─Źin povr┼íina fasade ostaje suva. Energija sunca i vetra zatim omogu─çavaju brzo isparavanje vlage prisutne u fasadi. Ovaj novi funkcionalni zavr┼íni sloj omogu─çava dugotrajniju za┼ítitu od gljivica i algi, du┼żu postojanost, belinu i sjajnost boje uz izvanredne mogu─çnosti obrade.

─îULA SAM ZA SAMO─îI┼á─ćENJA FASADA POMO─ćU ENERGIJE SUNCA. ┼áTA TO KONKRETNO ZNA─îI?

Spajanjem dugogodi┼ínjeg iskustva sa najnovijom tehnologijom Baumit je razvio podru─Źje visokokvalitetnih proizvoda – seriju Baumit Nanopor. To je NanoporTop, gotov zavr┼íni sloj i NanoporColor fasadna boja. Jedinstvena me┼íavina za samo─Źi┼í─çenje godinama odr┼żava sjajan izgled fasade. Ako stavite kapljicu vode na obi─Źan hidrofobni fasadni malter, izgleda─çe kao kuglica vode. Kad se ispusti na Baumit NanoporTop, kap vode gubi povr┼íinsku napetost, jer Nanopor ima mikroskopski glatku strukturu.

Vlaga se akumulira u gornjem, hidrofilnom sloju. Tokom isu┼íivanja vlaga odvaja ─Źestice prljav┼ítine, a rezultat je suva, ─Źista i lepa fasada. Pored ovog postoji i efekat ─Źi┼í─çenja uz pomo─ç fotokatalize. Fotokataliza se temelji na fizi─Źkim i hemijskim reakcijama, koje se de┼íavaju na povr┼íini fasade uz katalizator. Katalizator koristi energiju sunca, a za vreme reakcije se ne tro┼íi. Osim efekta samo─Źi┼í─çenja uz pomo─ç fotokatalize, Baumit Nanopor ima i dodatnu aktivnu za┼ítitu od organskog prljanja.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs