Connect with us
Gra─Ĺevina

Re─Ź stru─Źnjaka: Na va┼ía pitanja odgovara direktorica kompanije ACO, Jelena Andri─ç-Grafakos

U zahtevnim uslovima proizvodnje u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj industriji, kao i u profesionalnim kuhinjama hotela i restorana, od klju─Źne je va┼żnosti po┼ítovanje strogih higijenskih zahteva, naro─Źito pri izboru sistema za odvodnjavanje koji mogu biti skrivena mesta za razvoj opasnih bakterija.┬á Zbog svega pomenutog veoma je va┼żno do─çi do najboljeg re┼íenja koji ─çe zadovoljiti higijenske, ali i estetske komponente. Tako─Ĺe, u osmi┼íljavanju kupatilskog prostora sve je zastupljeniji trend u kome se kade u tu┼í kabinama zamenjuju elementima za odvodnjavanje u ravni poda. ─îitaoci na┼íeg sajta, o─Źito, sve vi┼íe poku┼íavaju da modernizuju svoj prostor, kako stambeni, tako i poslovni i imaju razne nedoumice oko toga ┼íta je najbolje i najfunkcionalnije u ovom smislu.

 

ACO, svetlosna okna

Neka va┼ía pitanja prosledili smo stru─Źnjacima iz kompanije ACO, ─Źija delatnost upravo odgovara svih va┼íim zahtevima. Na ista je odgovarala direktorica najuspe┼ínije kompanije kod nas iz ovog polja gra─Ĺevinartsva, Jelena Andri─ç Grafakos.

  • Radim kupatilo, kabinu sam hteo da uradim tako da voda odlazi direktno u odvod, odnosno da sva odlazi preko re┼íetki (da bude u ravni poda). ┼áta biste mi vi preporu─Źili da vr┼íi ovu funkciju?

Odvodnjavanje u modernom kupatilskom prostoru podrazumeva uspe┼ían spoj funkcionalnosti i dizajna, koji se ogleda u kontinualnoj povr┼íini poda, bez promene materijala i bez prepreka u vidu pragova i barijera. Za ovu namenu preporu─Źujemo ACO ShowerDrain┬« liniju proizvoda koji predstavljaju diskretno dizajnirano re┼íenje za odvodnjavanje u kupatilima. Elegantan izgled, visokokvalitetni materijali i zavr┼ína obrada, uz izuzetno glatke povr┼íine, gara- ntuju funkcionalnost, higijenu i moderan dizajn. Razli─Źite visine proizvoda omogu─çavaju primenu i kod vrlo plitkih visina ugradnje, ┼íto je uobi─Źajeno slu─Źaj kod renoviranja kupatila u objektima visokogradnje. Dizaj- nerske pokrivne re┼íetke od ner─Ĺaju─çeg ─Źelika, stakla ili za ispunu keramikom, uklapaju se u najrazli─Źitije vrste enterijera, a postavljanje LED osvetljenja u njih doprinosi u┼żivanju u opu┼ítaju─çim trenutcima koje provodimo u kupatilima.

ACO, Hotel Falkensteiner, Beograd- linijsko odvodnjavanje

ACO, Hotel Falkensteiner, Beograd- linijsko odvodnjavanje

  • Negde sam prona┼íao da postoje nevidljivi slivnici, ┼íta to zna─Źi i da li je visoka cena takvih slivnika u odnosu┬á ┬á ┬á ┬á na obi─Źne?

Bilo da se radi o ta─Źkastim slivnicima ili linijskim kanalima za odvodnjavanje u kupatilima, mogu─ça je varijanta pokrivne re┼íetke za ispunu kerami─Źkim plo─Źicama, gde se u upu┼íteni ram pola┼że keramika, tako da se vizuelno re┼íetka ne izdvaja od okolne podne povr┼íine. U ovom slu─Źaju vidljiv je samo okvir kroz koji voda prolazi u donji deo slivnika povezan sa odvodom. Ovo je jedno od re┼íenja u okviru ACO ShowerDrain┬« kupatilskog programa, koje postaje sve popularnije, u skladu sa zahtevima za diskretnim, elegantnim re┼íenjima odvodnjavanja u modernim kupatilima. ┼áto se ti─Źe cene ovih proizvoda, one su bliske cenama odgovaraju─çih proizvoda sa klasi─Źnim pokrivnim re┼íetkama, a o detaljima se mo┼żete informisati na na┼íem web sajtu. www.aco.rs

ACO- linijsko odvodnjavanje

  • Imam mesaru, pa sam odlu─Źio da kompletno renoviram prostor. ┼áta da stavim od odvoda koji se koriste u preradi hrane (konkretno mesa i mesnih prera─Ĺevina), a da bude u jednom komadu kako bi higijena bila na vrhunskom nivou?

Higijenski dizajn proizvoda za odvodnjavanje je od presudne va┼żnosti u ispunjavanju visokih higijenskih zahteva u prehrambenoj industriji i profesionalnim kuhinjama hotela i restorana. Upravo zbog toga je ACO kompanija u poslednjih nekoliko godina razvila program slivnika i kanala za odvodnjavanje sa inoviranim performansama, u okviru sistemskog pristupa HygieneFirst. To su proizvodi od visokokvalitetnih ner─Ĺaju─çih ─Źelika, sa zaobljenim unutra┼ínjim ivicama, spojevima bez ┼íavova i specijalno dizajniranim sifonskim delovima, kako bi se izbeglo zadr┼żavanje bakterija, koje pri pranju ovih proizvoda vodom pod pritiskom, mogu zavr┼íiti u hrani, ┼íto je u nekim slu─Źajevima imalo pogubne posledice po zdravlje ljudi. Odabir samih proizvoda u okviru ovog programa zavisi od svakog konkretnog slu─Źaja, odnosno, hidrauli─Źkog kapaciteta, potrebe za prihvatom hidoizolacije, vrste hidoizolacije, optere─çenja itd. U slu─Źaju prerade hrane to su obi─Źno jednodelni ili dvodelni ta─Źkasti slivnici ili kanali ve─çih ┼íirina kako bi se omogu─çilo kvalitetno odr┼żavanje u uslovima prisustva otpadaka organskog porekla iz proizvodnje i prerade hrane.

ACO, gra─Ĺevinski elementi – slivnik

  • Koje je najbolje re┼íenje za malo kupatilo bez prozora (imam ventilator) ┼íto se ti─Źe slivnika. ┼Żeleo bih i da lepo izgleda? Od kojeg materijala bi bilo najpametnije da stavim slivnike?

Optimalni materijal za odvodnjavanje u kupatilima, po pitanju higijene i dizajna je ner─Ĺaju─çi ─Źelik. To je materijal koji se lako odr┼żava i spre─Źava razvoj bakterija, a ujedno pru┼ża velike mogu─çnosti u pogledu dizajna pokrivnih re┼íetki. U slu─Źaju linijskih kanala za odvodnjavanje koji zamenjuju tu┼í kabinu ili kadu, najbolje je kada su i telo kanala i pokrivna re┼íetka od ner─Ĺaju─çeg ─Źelika. Ukoliko se radi o ta─Źkastim slivnicima, to je tako─Ĺe optimalna varijanta iako je naj─Źe┼í─ça kombinacija u ovom slu─Źaju plasti─Źno telo slivnika i pokrivna re┼íetka od ner─Ĺaju─çeg ─Źelika. Za oba slu─Źaja mo┼żete pogledati program ACO ShowerDrain┬« i ACO Easy Flow┬«.

  • Kakva svetlosna okna mi preporu─Źujute za podrum, s obzirom da ho─çu da poja─Źam koli─Źinu svetlosti u toj prostoriju koliko god je to mogu─çe?

Primenom savremenih materijala kao ┼íto je polipropilen, postignut je visok stepen razvoja u proizvodnji ACO svetlosnih okana. Zahvaljuju─çi odli─Źnim tehni─Źkim osobinama tog materijala, omogu─çene su pove─çane dubine ugradnje, dok se glatkom povr┼íinom izrazito bele boje stvaraju uslovi za refleksiju i ulazak svetla u podrumske prostorije. Okno u donjem delu ima otvor sa sifonskim elementom i mre┼żicom za li┼í─çe, gde se spaja na drena┼żu ili kanalizacionu mre┼żu. Tako─Ĺe, ACO svetlosna okna sa gornje strane imaju pocinkovanu pokrivnu re┼íetku koja mo┼że biti za pe┼ía─Źki ili automobilski saobra─çaj. Optere─çenja se sa okna prenose na okolno tlo i objekat za koji je okno pri─Źvr┼í─çeno ┼írafovima. Uz pomo─ç ovakvih svetlosnih okana, mogu─çe je optimalno iskori┼í─çenje podrumskih prostorija i njihova adaptacija u novi ┼żivotni prostor.

ACO- vario otira─Źi

  • Predsednik sam jedne stambene zajednice, pa smo u zgradi hteli da postavimo nove otira─Źe ispred ulaza. Koji materijali su nam najbolji za to, a da i izgleda lepo. ┼áta preporu─Źujete?

Sistem ACO Vario┬« otira─Źa sadr┼żi otira─Źe za spoljnu ugradnju ispred objekata (Outdoor) i unutar objekata u ulaznom prostoru (Indoor). Spolja┼ínji otira─Źi su dvodelni i ─Źini ih kadica od polimer betona sa odvodom i gornji deo koji mo┼że biti od razli─Źitih materijala, kao ┼íto su pocinkovani ─Źelik, rips u crnoj ili sivoj boji i guma u aluminijumskom profilu, koja je i eseteski najprijem─Źivija. Ovi otira─Źi su apsolutno prilago─Ĺeni spolja┼ínjoj ugradnji obzirom da je polimer beton kao materijal vodootporan, otporan na dejstvo mraza i soli i samim tim veoma trajan. Gornje povr┼íine od razli─Źitih materijala doprinose estetskom efektu otira─Źa. U slu─Źaju unutra┼ínjih otira─Źa, oni se ugra─Ĺuju u zavr┼ínu povr┼íinu, imaju aluminijumski ram i visinu 10cm.

  • Koja je razlika izme─Ĺu linijskog i ta─Źkastog odvodnjavanja i gde se preporu─Źuje prvo, odnosno drugo?

Linijsko odvodnjavanje predvi─Ĺa prikupljanje povr┼íinskih voda ili voda unutar objekata pomo─çu linijskih kanala za odvodnjavanje, dok se u slu─Źaju ta─Źkastog odvodnjavanja voda prikuplja ta─Źkastim slivnicima za atmosfersku vodu ili vodu unutar objekta. Da li ─çe na nekom objektu biti primenjeno linijsko ili ta─Źkasto odvodnjavanje, zavisi od nekoliko faktora. Najpre od koli─Źine vode koju je potrebno prikupiti ovim sistemima, hidrauli─Źkog kapaciteta proizvoda, na─Źina re┼íavanja padova u terenu, odnoso zavr┼ínoj povr┼íini i sl. U slu─Źaju linijskog odvodnjavanja je lak┼íe izvesti padove u terenu odnosno u zavr┼ínoj povr┼íini, jer se umesto na ÔÇť─Źetiri vodeÔÇŁ kao ┼íto je slu─Źaj sa ta─Źkastim odvodnjavanjem, padovi rade na ÔÇťdve vodeÔÇŁ ili jednostrano. Tako─Ĺe, u slu─Źaju linijkog odvodnjavanja ostaje se u zoni plitke ugradnje, ┼íto smanjuje tro┼íkove iskopa a zavisno od linijskog sistema koji se izabere i zna─Źajne u┼ítede u cevnom sistemu u odnosu na primenu ta─Źkastog odvodnjavanja.

ACO- nevidljivi slivnici

  • Koji je najbolji sistem za odvod za restoran i zbog ─Źega?

Kao i u slu─Źaju prethodno pomenutog odvodnjavanja u prehrambenoj industriji i preradi hrane, i u kuhinjama restorana je higijenski dizajn proizvoda za odvodnjavanje od presudne va┼żnosti. Neophodno je da ovi sistemi odvodnjavanja budu izra─Ĺeni od visokokvalitetnih ner─Ĺaju─çih ─Źelika sa posebnim akcentom na dizajn bez o┼ítrih uglova i ┼íavova na kojima se zadr┼żavaju bakterije. Ovakav dizajn omogu─çava lako ─Źi┼í─çenje i spre─Źava rizik da bakterije iz sistema za odvodnjavanje dospeju u hranu. ACO inovirani program slivnika i kanala za odvodnjavanje u okviru HygieneFirst pristupa, u potpunosti zadovoljava stroge higijenske zahteve za profesionalne kuhinje restorana i hotela.

ACO- odvodnjavanje atletskih staza

ACO- odvodnjavanje atletskih staza

  • U okviru mesne zajednice u na┼íem selu, ho─çemo da ulo┼żimo novac za renoviranje postoje─çeg fudbalskog terena. Koji sistem za odvodnjavanje je najbolji za ovu namenu?

Odvodnjavanje sportskih terena predvi─Ĺa primenu posebno dizajniranih elemenata, prilago─Ĺenih svakoj vrsti terena i razli─Źitih zavr┼ínih povr┼íina, bilo da se radi o prirodnoj, ve┼íta─Źkoj travi ili tartanu. ACO Sport program za odvodnjavanje sadr┼żi ┼íirok spektar ovakvih prozvoda koji su primenu prona┼íli u odvodnjavanju razli─Źitih sportskih terena, atletskih staza, borili┼íta i sl. Na osnovu veli─Źine povr┼íine, koli─Źine vode koju je potrebno odvesti sa terena i vrste zavr┼íne obloge, na┼íi stru─Źnjaci Vam mogu preporu─Źiti odgovaraju─çi sistem u okviru ovog programa.

www.aco.rs

ACO┬ágra─Ĺevinski elementi d.o.o.

III Industrijska zona bb | 22314 Krnješevci, Stara Pazova
Tel: +381 22 811 580
Fax: +381 22 811 590
E-mail: aco@aco.rs
Web: www.aco.rs