Connect with us
Energetska efikasnost

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike

Zeleni krovovi i pitanje primene u urbanim sredinama poslednjih godina dobija sve vi┼íe na zna─Źaju. Osnovno pitanje koje njihova primena pokre─çe je mogu─çnost da se gradske sredine adaptiraju na novonastale klimatske promene.

Kakve veze imaju zeleni krovovi sa ekstremnim vremenskim situacijama?

Svedoci smo, sve u─Źestalijih pojava ekstremnih vremenskih prilika (oluje sa sna┼żnim razaraju─çim efektima). Primena zelenih krovova svakako mo┼że uticati na ubla┼żavanje ovako ekstremnih vremenskih prilika. A ─Źarobne re─Źi su ÔÇťupravljanje olujamaÔÇŁ i ÔÇťupravljanje vodamaÔÇŁ.

Zeleni krovovi, gradnja

Klju─Źni problem koji se javlja, ┼íto u ve─çini gradova ki┼ínica iz olu─Źnih vertikala i kanalizaciona otpadna voda skupljaju se i odvode jednom cevi. Tokom ekstremnih doga─Ĺaja (velika koli─Źina padavina u jednom danu/ili vi┼íe dana) system koji prikuplja ki┼ínicu I kanalizaciju biva preoptere─çen. I sami smo svedoci ovakvih incidenata u urbanom prostoru (izlivanje uli─Źne kanalizacije).

Kako zeleni krovovi poma┼żu u ovoj situaciji?

Pre svega zeleni krovovi se pona┼íaju kao sun─Ĺeri, apsorbuju zna─Źajnu koli─Źinu vode za snabdevanje biljaka koje su zasa─Ĺene na krovu. Ova situacija dovodi do smanjenog odlivanja ki┼ínice u sistem kanalizacione vode i samim tim poma┼że u otklanjanju uzroka ÔÇô kombinovane kanalizacije (izlivanje usled preoptere─çenosti odvoda otpadnih voda). Ovo je samo jedan slikovit primer iz koga vidimo zna─Źaj primene zelenog krova kao koncepta, a navodimo jo┼í nekeÔÇŽKako se javljaju oluje u kombinaciji sa ki┼íom kao jedna ekstremna situacija, tako imamo I drugi ekstremno suprotan primer, pojava toplotnih ostrva.

Pre svega, ┼íta su toplotna ostrva u urbanim sredinama? Za┼íto je ovaj fenomen sve izra┼żeniji?

Urbana ostrva toplote su fenomen koji nastaje usled velikog porasta temperature u gradovima tokom letnjih meseci, i u odnosu na okolinu pretstavlja najva┼żniju posledicu uticaja urbanizacije na topoklimu.

Šta se ustvari dešava kada nastupe letnje vrućine u gradovima?

  1. Dolazi do velikog zagrevanja zemljine povr┼íine, pa umesto da tokom ve─Źeri dolazi do hla─Ĺenja vazduha, javlja se efekat isijavanja toplote koji je najizra┼żeniji u ve─Źernjim stima. Pojava ovog fenomena je posledica primene betona kako u izgradnji objekata u urbanim sredinama tako i njegova primena u parternom ure─Ĺenju gradova, primeni urbanog mobilijara i infrastrukturi. Gradovi su postali okovani betonom, zelene povr┼íine su svedene na minimum, a kao posledicu toga imamo efekat koji se javlja prilikom najtoplijih sun─Źanih dana. ┼áta se ustvari de┼íava – beton apsorbuje (akomulira) toplotu i isijava, dodatno poja─Źava, podi┼że spoljnu temperature vazduha. Tako da pri teperaturi 35-40 stepeni, u urbanom podru─Źju okovanom betonom teperatura dosti┼że 45-50 pa ─Źak i 60 stepeni. Svi smo svedoci poslednjih godina pojave ovog efekta/fenomena i u na┼íim gradovima.
  2. Nije ovo jedino ┼íto se de┼íava, naime ovaj efekat lan─Źano povla─Źi za sobom emisiju ┼ítetnih gasova (efekat staklene baste) koji nastaje usled ujedna─Źenog intenziteta ostrva toplote tokom du┼żeg perioda sun─Źanih dana.
  3. Jo┼í jedan fenomen je prisutan kod pojave urbanih ostrva toplote, a to je antropogena emisija toplote. To je situacija kada je ostrvo toplote izra┼żenije zimi i kasno no─çu u urbanim sredinama u odnosu na ruralnu sredinu.

Ovo je ukratko o fenomenu urbanih toplotnih ostrva.┬á Kako mo┼żete da vidite fenomen je vrlo kompleksan i uslo┼żnjava se kada je u kombinaciji sa drugim parametrima.

Zeleni krovovi u urbanim sredinama

Sada je momenat da se vratimo klju─Źnom pitanjuÔÇŽ Kakva je uloga zelenih krovova u eliminaciji efekta toplotnih ostrva?

Poznato nam je, da prilikom svakog boravka u prirodi (kada su najtopliji sun─Źani dani) je mnogo prijatniji boravak u prirodi i da je teperatura do 10 stepeni ni┼ża nego u urbanism gradskim sredinama. Primena zelenih krovova (tokom najtoplijih sun─Źanih dana) mo┼że pomo─çi urbanim sredinama da smanji temperature u zna─Źajnoj meri , do 5 stepeni, a u kombinacji sa ozelenjavanjem okru┼żenja mogu se ostvariti i bolji efekti. Pored doprinosa u sni┼żenju temperature u urbanoj sredini, zna─Źajan je i doprinos u eliminaciji emisije ┼ítetnih gasova, naravno I u ovoj situaciji ozelenjavanjem okru┼żenja se posti┼żu bolji rezultati. Vidimo da zeleni krovovi mogu dati zna─Źajan doprinos u upravljanju toplotom na razli─Źitim nivoima u urbanim sredinama.

Pomenuli smo i fenomen emisije ┼ítetnih gasova, zeleni korvovi i u ovoj situaciji imaju svoj pozitivni udeo. Zeleni krovovi poma┼żu u pretvaranju ugljen-dioksida (CO2) u kiseonik (O2).┬á Biljke, poma┼żu u uklanjanju negativnih ─Źestica iz vazduha i uti─Źu a stvaranje dodatnog kiseonika, pobolj┼íavaju kvalitet vazduha i pozitivn outi─Źu u borbi protiv efekta staklene baste. Iz svega navedenog vidimo da nam je primena zelenih krovova vi┼íe nego neophodna kako u inplementaciji kod novih objekata, a naro─Źito je va┼żno da krene njihova primena u rekonstrukciji postoje─çih ravnih krovova u urbanism sredinama.

Izuzetno je va┼żno, da u re┼íavanju i realizaciji zelenih krovova imamo jedan integralan pristup u kome ─çe u─Źe┼í─çe uzeti sve in┼żenjerske struke (arhitekte, pejza┼żne arhitekte, dizajneri, instalateri, konstruktivciÔÇŽ) koji zajedno mogu pomo─çi da se do─Ĺe do integralnog i adekvatnog re┼íenja. Budu─çnost ─çe tek pokazati, a do stru─Źne prakse je na koji na─Źin i koliko inovativno je u mogu─çnosti da pru┼żi odgovaraju─ça re┼íenja.

Autor:┬áNata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh., vlasnik arhitektonskog studija ÔÇ×ArhInGreenÔÇť iz Novog Sada

Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog