Connect with us
Arhitektura

Projekat: Impresivne linije koje streme u nebo – Kantina Culinaris

Arhitekta Bojan Pavlovi─ç ispred BINA Studija obja┼ínjava da je koncept arhitektonske forme objekta oslonjen na simbol tj. logotip samog MIND Parka koji je poslu┼żio kao inicijalna inspiracija. Svojim gabaritom kantina prati formu upravne zgrade i povezuje se sa svojom okolinom.

BINA Studio je autor arhitektonskog projekta kantine ÔÇ×CulinarisÔÇť

Kantina „Culinaris“ projekat BINA Studio / foto Mladen Jovanovi─ç

Objekat Kantine ÔÇ×Culinaris“ sastavni je deo industrijske zone ÔÇ×MIND Park“ izgra─Ĺen kao jedan od inicijalnih objekata. Koncipiran je kroz jedinstveni korpus, funkcionalno orijentisan prema planiranoj saobra─çajnici sa severne strane i slobodnom prostoru ÔÇ×MIND Parka“ opredeljenog realizaciji javnih sadr┼żaja sa ju┼żne strane.

Upotreba minimalisti─Źkog aluminijumskog klasi─Źnog sistema SMARTIA S67, sistema zid-zavesa SMARTIA M50 i ograda tipa SMARTIA M8200 kompanije Alumil Yu Industry obezbe─Ĺuje visok nivo toplotne izolacije, pobolj┼íava prirodno osvetljenje i estetski nadogra─Ĺuje ukupni rezultat.

Tim projektnog biroa iz Kragujevca, BINA Studio je autor arhitektonskog projekta kantine ÔÇ×CulinarisÔÇť koja je deo kompleksa MIND parka u Sobovici, Lepenka. MIND Park je jo┼í uvek u izgradnji, a planira se da ceo kompleks po zavr┼íetku radova zauzme povr┼íinu od 2.423 kvadrata.

Kantina ÔÇ×CulinarisÔÇť u MIND Parku

Kantina „Culinaris“ projekat BINA Studio / foto Mladen Jovanovi─ç

Kantina ÔÇ×CulinarisÔÇť u MIND Parku, jedan je od objekata po─Źetne faze realizacije kompleksa. U fazi definisanja koncepta nisu postojala posebna urbanisti─Źka i prostorna ograni─Źenja ograni─Źena postoje─çom fizi─Źkom strukturom, tako da su analize i razmi┼íljanja o kontekstu bila vo─Ĺena definisanim projektnim zadatkom i prostornim potencijalima same lokacije.

Jasne i ravne linije, o┼ítri uglovi i impresivan krov koji deluje kao da ┼żeli da ÔÇ×dodirneÔÇŁ nebo.

U unutra┼ínjosti zgrada je podeljena na zone. Stoga je fleksibilniji i funkcionalniji u zavisnosti od razli─Źitih namena i potreba. Ima prizemlje, izlo┼żbeni sprat i delimi─Źno podrum. U eksterijeru dominira siva boja koja donosi vrhunski ose─çaj.

Na fasadi se mo┼że videti obloga sa visokokvalitetnim aluminijumskim kompozitnim panelom Alumil J-Bond, koji osim otpornosti na koroziju tokom vremena, zna─Źajno doprinosi i u oblasti redukcije zvuka.

Culinaris skica

Culinaris skica

Sagledivost lokacije i ideja formiranja potpuno nove grupacije, inspirisala je na znakovno razmišljanje u kontekstu i formiranje arhitektonskih formi inspirisanih samim nazivom odnosno logoom MIND Parka. Tako da se kroz arhitektonsku formu mogu prepoznati simboli i aktivnost kompanije.

Objekat je koncipiran kao slobodnostoje─ça fizi─Źka struktura, sa prizemnom i galerijskom eta┼żom i delimi─Źnim podrumskim delom. Planirana struktura objekta kantine je podeljena u vi┼íe zona povezanih ili razdvojenih prema propisanim parametrima, tehnolo┼íkom re┼íenju i principima racionalnog i jasnog grupisanja namena.

Kantina ÔÇ×CulinarisÔÇť u MIND Parku

Kantina „Culinaris“ projekat BINA Studio / foto Mladen Jovanovi─ç

Objekat je dominantno ortogonalne funkcionalne formacije sa ÔÇ×pokrenutimÔÇť fasadnim platnima prema parkingu i otvorenom delu parka sa ju┼żne strane. U okviru ove eta┼że planirana je kuhinja sa jasno nagla┼íenim zonama predvi─Ĺenih programom ali i propisima koji tretiraju oblast pripreme hrane.

U prizemnoj eta┼żi je projektovana osnovna priprema i izdavanje hrane sa delom za posetioce. Galerija je projektovana kao VIP zona, sa priru─Źnom kuhinjom i otvorenim prostorima ÔÇô terasa i atrijum. Manji deo prostora opredeljen je administrativnom bloku dok je podrumski deo realizovan kao tehni─Źki blok sa prate─çim funkcijama.

Ovaj objekat dobitnik je pohvale na Balkanskom arhitektonskom bijenale-u (BAB) prosle godine, a tako─Ĺe je izlo┼żen na 44. Salonu arhitekture u Beogradu.

Naziv projekta: Kantina ÔÇ×CulinarisÔÇť, MIND Park
Arhitektonski biro: BINA Studio, Kragujevac
Autori: Nataša Matović d.i.a. Bojan Pavlović d.i.a. Nevena Blagojević m.i.a. Aleksandar Apostolović d.i.g.
Godina projektovanja: 2019.
Godina realizacije: 2019-2020.
Površina: 2423 m2
Lokacija: Sobovica-Lu┼żnice, Kragujevac
Izvo─Ĺa─Ź: Tehnogradnja d.o.o.
Investitor: MIND Real Estate d.o.o.
Fotografija: Mladen Jovanovi─ç