Connect with us
Arhitektura

Resto bar Prague – Prirodno i urbano u dobroj kombinaciji

Nedavno je počeo sa radom novi ugostiteljski objekat na Spensu u Novom Sadu. Najčešći cilj ugostite- ljskih objekata je da se nalaze na frekventnim putnim pravcima kako bi bili lakše dostupni većem broju gostiju. Resto bar Prague se istovremeno nalazi na izuzetno frekventnom pešačkom koridoru između Spensa i Promenade, a pritom je i izdvojen i izolovan unutar svog nezavisnog mikro sistema.

šank

Resto bar Prague u Novom Sadu

Lokal je izdužen u osnovi i svojom dužom stranom je okrenut ka terenu za golf, terenu za mali fudbal, fontani i sopstvenoj otvorenoj bašti. Na taj način postoji direktna veza sa svojevrsnom oazom unutar gusto izgrađenog prostora.

resto bar prague

Prigušena atmosfera i tamniji tonovi

// Prirodno okruženje na koje se lokal oslanja projektanti su pokušali da prenesu i unutar lokala koristeći prirodne materijale i dodatno zelenilo.

Prigušena atmosfera i tamniji tonovi su posledica velike osunčanosti fasade i prosvetljenosti prostora, ali i želje za stvaranjem intimnijeg ambijenta za posetioce. Resto bar je moderan koncept ugostiteljskog objekta koji istovremeno može da odgovori poslovnim ljudima u vreme doručka i ručka, ali isto tako uz laganu muziku može biti poželjno mesto za večernje druženje sa prijateljima, a sa druge strane veza sa prirodnim okruženjem i njegova izolovanost su dobro mesto za roditelje sa decom. Kroz odabir nameštaja i detalja projektanti su pokušali da istovremeno odgovore potrebama pomenutih grupa.

resto bar

Moderan koncept ugostiteljskog objekta

Saradnja između timova Modelart Arhitekti i Centra za digitalni dizajn, pri Fakultetu tehničkih nauka, je u više navrata dala zanimljiv spoj između: tradicionalnog arhitektonskog projektovanja, savremenog digitalnog dizajna i modernog zanatskog pristupa.

plafon

Spušten dekorativni plafon od mdf-a

Ovde je namenski dizajniran i izveden spušten dekorativni plafon od mdf-a, koji se sastoji iz saća promenljive veličine i gustine, što stvara zanimljivu dinamičnu strukturu.

enterijer

Moderan enterijer Resto bar Prague

Plafon se sastoji iz potkonstrukcije koja definiše oblik saća i vertikalnih rebara od mdf-a. Vertikalni elementi su promenljive visine što dodatno stvara dinamiku u prostoru, a njihova osnovna uloga je poboljšanje akustike u prostoru.

plafon

Plafon se sastoji iz potkonstrukcije koja definiše oblik saća i vertikalnih rebara od mdf-a

Na pojedinim temenima između saća postavljena je spot rasveta koja dodatno naglašava geometriju plafona. Ovakvim pristupom se postiže specifičan dizajn koji proističe iz geometrije samog prostora, što krajnji korisnici uvek vrednuju jer prepoznaju autentičan arhitektonski jezik na datom mestu.

Vinska polica

Vinska polica

Lokacija: Novi Sad
Godina izgradnje: 2020.
Površina: 180 m2
Autori: Modelart Arhitekti + Centar za digitalni dizajn; Jelena Mitov, Dejan Mitov, Slobodan Ćirić, Krsto Radovanović, Marko Vučić i Milana Mitrović
Fotografija: Dušan Petković

Modelart Arhitekti
Šafarikova 8, 21000 Novi Sad, Srbija
T. +381 21 302 4523
M. +381 62 283 725
office@modelart.rs
www.modelart.rs