Connect with us
Promo

projekat: United cloud office space

Stvaranje poslovnog prostora je izrazito jedinstven kreativni poduhvat, i uklju─Źuje nezamislivo mnogo procesa koje arhitekta mora uzajamno da koordini┼íe i kontroli┼íe. Od funkcionalnosti, preko sistemskog opslu┼żivanja svih tehni─Źkih parametara koji olak┼íavaju rad u prostoru, do onog ┼íto ga ─Źini personalizovanim, a to je estetika.

Dakle, od trenutka pretakanja projektnog zadatka u prostornu volumetriju, uskla─Ĺivanja svih zahteva za kapacitetima, pripremu projekta za sve ma┼íinske instalacije bez kojih je dana┼ínje poslovnje nezamislivo, pa sve do brendiranja prostora u kojem su utkani svi parametri kompanije zajedno sa rukopisom autora i, na kraju, potrebom da autor kroz koncept iska┼że estetsku personifikaciju, da ostavi pe─Źat kojim ─çe se parafirati razvojni put kompanije.

Kao autor, stalno se trudim da uka┼żem na razliku u terminologiji sa kojom se, verujem, ve─çina mojih kolega susre─çe svaki dan. Dakle, kako bi razumeli i kriti─Źki promi┼íljali prostore, oni su na svojstven na─Źin isto ┼íto i muzi─Źka kompozicija, slika ili knjiga, ┼íto zna─Źi da ih moramo posmatrati kao potencijalno umetni─Źko delo. Stoga, va┼żno je napraviti distinkciju izme─Ĺu termina renoviranje i opremanje prostora, ┼íto je svojstveno poduhvatima samih korisnika u korelaciji sa preduzima─Źima. Me─Ĺutim, taj proces, naravno, ima dodirnih ta─Źaka sa procesima kojima se mi bavimo. Ipak, sa druge strane, projektovanje i izvo─Ĺenje arhitekture i enterijera je terminologija koja mora ostaviti autorski trag.

projekat: United cloud office studio

foto: Miloš Martinović

Dakle, kod prvog termina, akcenat je na renovaciji, na zamenjivanju starog novim, a ne nu┼żno na autenti─Źnom, savremenom, funkcionalnom i pametnom. Drugi termin je vezan za autorstvo. Mi crpemo sva svoja znanja, ve┼ítine i ideje kako bi svoje svesno i nesvesno povezali u celinu sa jasnom hijerarhijom i kriterijumima. Dizajn mora odgovarati temperamentu autora koji ga proizvodi, u suprotnom se postavljaju kompromisi koji gase svaki kvalitet. Projektovanje nam jasno nazna─Źava da je to proces u kojem funkcioni┼íe arhitekta autor, neva┼żno za koga stvara prostor, ali je va┼żno da kona─Źanom proizvodu, bilo da je to urbanizam, ku─ça ili enterijer, ostavi pismeni trag, a ne samo pisani (crtani) trag.

Rukopis autora mora biti ─Źitljiv, nedvosmislen, mora se osetiti nekompromisnost u odlukama, autorstvo se mora ogledati kroz estetiku odnosa svega ┼íto u taj proces uklju─Źuje. U konkretnom slu─Źaju projektovanja enterijera za beogradski centar United Cloud, pred nas je postavljen poligon sa mno┼ítvom informacija, a mi smo morali da ih dekonstrui┼íemo i izvu─Źemo osnovne faktore, one koji ─çe iskristalisati zahteve za dalje re┼íavanje prostora. Naravno, nepogre┼íivi parametri pri stvaranju, odnosno dizajniranju prostora uvek bi trebalo da budu Funkcionalnost i Estetika.

projekat: United cloud office studio

foto: Miloš Martinović

Funkcionisanje prostora

Beogradski centar United Cloud funkcioni┼íe na dve eta┼że sa preko 2500 m2 poslovnog prostora. Razvojni put na ovoj lokaciji je po─Źeo pre ┼íest godina, a nastavlja se i dalje. Bilo je nekoliko etapa proizvodnje prostora, i svaka je morala najelegantnije da se nastavi na prethodnu, osve┼żavaju─çi i unapre─Ĺuju─çi ranije modele funkcionisanja ┼żivota zaposlenih u njima u smislu produktivnosti i komfora. Poslednje dve godine, prostor se formuli┼íe u najsavremeniji pristup poslovanju, agile workspace.

Dizajn principi agile workspace-a su radna mesta zasnovana na sistemski agilnim prostorijama, sa ciljem podizanja produktivnosti sa jedne strane, i saradnje u─Źesnika sa druge strane. Modularne radne jedinice bazirane na aktivnostima, za podr┼íku dnevnim rutinama i promenljivim potrebama tokom dana, zapravo daju mogu─çnost za raznolikost izbora timovima i pojedinaca sa fokusom na zajedni─Źkim kreativnim procesima, ali i boljim kori┼í─çenjem slobodnog vremena. Saradnja zaposlenih je i formalna i neformalna, licem u lice ili na daljinu, timska ili me─Ĺufunkcionalna, spontana ili planirana.

projekat: United cloud office studio

foto: Miloš Martinović

Bilo je potrebno prilagoditi najsavremeniju IT opremu modularnom sistemu rada, a da pritom sve funkcioni┼íe lako i efikasno. Mre┼że kablova slabe i jake struje, razli─Źite tipove konektivitija, trebalo je pametno sprovesti, i napraviti pros- tor koji nije optere─çen instalacijama. Radna jedinica se naziva Gara┼ża, i u njoj se nalaze modularne radne jedinice sa zajedni─Źkom zonom za konferencije. Gara┼ża kao novi koncept radnog mesta je kreirana za timove programera koja im nudi sve ┼íto im je potrebno, tako da ne moraju da gube vreme tra┼że─çi dodatna mesta za sastanke, planiranje, solo ili grupni rad.

Sve ┼íto im je potrebno nalazi se u Gara┼żi, uklju─Źuji─çi i sto sa opremom, prostor za promi┼íljanje i vreme za fokusiranje, online sastanke, neposrednu saradnju licem u lice, indivi- dualni rad, ali i odr┼żavanje ceremonija potrebnih u camban-u i sl. Pored fiksno anga┼żovanih Gara┼ża, isprobavaju se i prednosti ovog koncepta za iznajmljivanje, pa su tako neke od Gara┼ża u prostoru otvorene za iznajmljivanje do 4 sata dnevno, ┼íto podrazumeva da ta radna prostorija mora tehni─Źki i funkcionalno da odgovori i takvim zahtevima, naravno, uz softversku podr┼íku. U prostoru se nalazi i veliki broj standardnih konferencijskih sala, sa razli─Źitim kapacitetima, ali svaka od njih je insfrastrukturalno opremljena na najvi┼íem nivou. U odre─Ĺenim zonama, bilo je potrebno pametno inkorporirati videowall-ove, neki su za testiranja, drugi slu┼że meet-up skupovima. Tako─Ĺe, u poslovnom sklopu United Clouda je i neizostavni deo aktivnosti koji se ogleda u prostorima za zahtevna i napredna testiranja opreme, aplikacija i korisni─Źkih ure─Ĺaja, kao ┼íto su Testing Corner i Laboratorija.

projekat: United cloud office studio

foto: Miloš Martinović

Dizajn Studio je prostor osmi┼íljen da podr┼żi zahtevna istra┼żivanja i su┼ítinsko razumevanje korisni─Źkih potreba. Svojim otvorenim konceptom i kreativnim zonama podsti─Źe razmenu ideja i interakciju cele organizacije. Posebno su interesantni delovi gde se razvijaju prototipi i verifikuje korisni─Źko iskustvo, koji simuliraju dnevne sobe i ostale ambijente u kojima se proizvodi koriste. Sa druge strane, tu su i kancelarije menad┼żmenta, relaks zone, kuhinje sa trpezarijama, ali i kreativni korneri. Dakle, funkcionalni program je obilan, a sve to je bilo potrebno pomiriti u jednu celinu, prilagoditi materijale potrebama, ali ih zadr┼żati u koloritu kako ne bi pravili funkcionalnu i estetsku konfuziju.

Estetika prostora

┼áto se ti─Źe estetike, bilo je va┼żno prona─çi model kako implementirati osnovne prirodne materijale na novi na─Źin, i smelo ih dovesti u odnos sa nekim neo─Źekivanim materijalizacijama, a sve u cilju postizanja efekta prostora za ┼żivot. Bilo je potrebno prona─çi na─Źin kako ne stvoriti klasi─Źnu korporacijsku estetiku poslovnog prostora, ozbiljnu, neustra┼íivo hladnu i monohromatsku, ve─ç suprotno, napraviti prostor u kojem zaposleni provode vreme u, na neki na─Źin, ku─çevnom ambijentu.

projekat: United cloud office studio

foto: Miloš Martinović

Zato prostor odi┼íe kontrastom izme─Ĺu, sa jedne strane jakih tamnih tonova, betona i stakla, i sa druge strane materijalima poput tkanina, tepisona i draperija koji apsorbuju tu snagu prave─çi nepredvidiv sklad. Naravno, drvene obloge su neutralni deo, deo izjedna─Źavanja balansa. Ve─çina name┼ítaja i obloga je, naravno, ra─Ĺena po meri, jer samo tako mo┼że┼í ta─Źno i konstruktivno re┼íiti detalje, a da bi prostor istinski odisao autorskim rukopisom, mora┼í perfektno re┼íiti sve detalje i da se pritom slu┼żi┼í samo dozvoljenim sredstvima.

Re┼íavanje prostora bez gre┼íaka u detaljima je osnovni kriterijum koji defini┼íe nivo ve┼ítine autora. Za takav poduhvat neophodno je da u periodu gra─Ĺevinskih radova sve pripremi┼í savr┼íeno dobro kako bi name┼ítaj bio pametna ekstenzija svih konstruktivnih i pregradnih elemenata, kako bi bio i final touch i perfect fit. Jedna stvar je imati dobar ose─çaj da u prostor postavi┼í komad name┼ítaja koji estetski pripada kontekstu, a sasvim druga stvar je izdizajnirati fasade enterijera do svakog detalja.

Na kraju, koncept i detalj pobe─Ĺuju.

  • Autor teksta: Nikola Caki─ç, M.Arch
  • Autori projekta: Nenad Milo┼íevi─ç, dipl.ing.arh, Nikola Caki─ç, M.Arch i Livingspace