Connect with us
Enterijer

Projekat enterijera: Nezaboravno iskustvo kroz vreme i prostor

Prelepe haljine su na ofingerima posebno izrađenim za MiaMaya-u

MiaMaya – Moderna bajka, na obali Save, vodi Vas kroz svet prestižnih brendova ženske mode, koji odišu tradicijom, osvrćući se na umetnost, istoriju i kulturu. Projektni zadatak je bio pre svega inspirativan. Sama energija i vera investitora su predstavljali dodatno nadahnuće. Zvučni brendovi kao što su Valentino, Chloè, Loewe i Dolce & Gabbana u očima arhitekte, posebno ženskog arhitekte, izazivaju strahopoštovanje prema zadatku. Takav osećaj je dodatno praćen neiscrpnom željom da se realizuje drugačiji enterijer u odnosu na već postojeće prostore, koji će u svemu ispoštovati vrhunske brendove, a ipak biti jedinstven i autentičan.

Dekoracija i cvetni aranžmani prate godišnja doba, kao i modne kolekcije

Enterijer luksuznog butika MiaMaya Ana Nenadović / foto Vladimir Miloradović

Odmah je postalo jasno da će glavni akteri biti cipele, tašne i haljine, a da prateći statični elementi treba da daju dušu prostoru i uklope se sa svakom od predstojećih kolekcija, bez obzira na vodeće nijanse boja, koje će nam modna industrija spremati narednih sezona.

Idejom da napravimo mikroklimu i naš grad mode u 500 m2, počeli smo od ulaznog portala, koji nas izmešta u Pariz, Firencu, Rim, Milano… gde se kroz čarobne arhitektonske lukove ulazi u sasvim drugačije svetove. To je bila ideja i sa MiaMaya radnjom.

Kada zakoračite kroz lučna vrata, levo i desno od sebe ispod izloga ostavljate crveni mermer Rosso Levanto, koji ima značajnu istorijsku vrednost. Koristili su ga, među prvima, Etrurci, zabeleženi kao najdrevniji obožavaoci ovog kamena, koji je danas sve ređi u prirodi. Otmena tamna crvena boja savršeno prati ženstvenost MiaMaya dama.

Kako bi se simbolika nastavila, a usput iskoristio napredak industrije, ceo pod je popločan keramikom Macchia Vecchia, dimenzija 120×270 cm. Šara reprodukuje specifičan mermer, koji se još u starom Rimu koristio za dekorisanje palata. Bilo je neophodno popuniti sve zatečene dilatacije u podu i pažljivo oformiti nove koje su usklađene sa slogom keramike.

Prelepe haljine su na ofingerima posebno izrađenim za MiaMaya-u

Pod je popločan keramikom Macchia Vecchia, dimenzija 120×270 cm / foto Vladimir Miloradović

Na taj način je naš grad mode dobio svoje pločnike. Impozantne stubove smo presvukli tehnikom Travertino, dodali baze i kapitele, koji su sofisticirani i nežni, istovremeno sigurni i dominantni, vrednosti koje imaju i brendovi koji ih okružuju. I tako se naš grad mode razvijao…

Nepresušna inspiracija Parizom i tavanicom pariške opere, koju je oslikao Šagal, poslužili su investitorima i umetnici koji su oslikali MiaMayino nebo kao dodatno nadahnuće.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Oslikano MiaMayino nebo kao dodatno nadahnuće / foto Vladimir Miloradović

Dok koračate sredinom radnje, ka prelepoj Savi, na koju lokal gleda izlozima u širini od 25 metara, iznad Vas se smenjuje magičan spoj flore i faune, upotpunjen vrednim pčelicama, izmaštanim cvećem, i nekim dragim licima… MiaMaya nebo… Koje je uvek vedro i pozitivno.

Kao što gradovi imaju svoje kvartove, tako i MiaMaya ima svoje specifične segmente. U radnji se nalazi osam kutaka, svaki prožet stilskim elementima enterijera koji su usaglašeni sa estetskim stavom brenda čiji proizvodi su tu izloženi. Međusobno su slični, pod okriljem jedinstvenog vizuelnog identiteta cele radnje, iako svaki ima svoj pečat. Ujedno je to i bio jedan od izazova, napraviti radnju prestižne ženske mode sa jakim vizuelnim identitetom, vodeći računa pri tom da se ostavi dovoljno „prostora” da diše i da se dalje razvija tradicija prisutnih brendova.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

MiaMaya – Moderna bajka, na obali Save / foto Vladimir Miloradović

Osvrćući se na ekološki momenat u kome se nalazi cela planeta, kroz detalje podsećajući na važnost prirode, dobili smo inspiraciju za boje u kabinama. Tapete koje podsećaju na strune i nežni zeleni tonovi, vraćaju nas prirodi.

Da biste ušli u VIP sobu, otvarate vrata i dodirujete kvake u obliku zlatnih ptičica koje, iako su od aluminijuma, ostavljaju jak taktilni utisak. VIP soba opremljena je restauriranim nameštajem, koji Vas vraća u italijanske palate s početka 18. veka. Mekan i udoban itison na podu Vas poziva da se izujete i bosi isprobavate poslednje modne komade.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Da bi ste ušli u VIP sobu, pomažu Vam kvake u obliku zlatnih ptičica / foto Vladimir Miloradović

Arhitektonski gledano, bilo je izuzetno važno uklopiti funkcionalne zone sa estetikom lokala, nenarušvajući harmoniju boja i formi. Pult sa kasom je pažljivo strateški pozicioniran kako bi u svakom momentu dama za pultom mogla osmehom da dočeka svakog gosta, bilo da ulazi iz tržnog centra Ili sa šetališta.

Kabine su sakrivene odmah iza pulta, da bi klijentkinje u najkraćem roku bile uslužene. Udobne i prostrane, ostavljaju Vam fizički i mentalni prostor da uživate u odabranim komadima odeće, i da bez žurbe donesete pravu odluku. Svi znamo koliko je ženama važan šoping, te smo nastojali da kupovinu u ovoj radnji, ne samo ljubaznim osobljem, već i enterijerom, pretočimo u jedno nezaboravno iskustvo, koga će se svako rado sećati.

Enterijer butika MiaMaya, Beograd

Enterijer luksuznog butika MiaMaya Ana Nenadović / foto Vladimir Miloradović

Ceo tehnički deo, koji je krucijalna potpora za luksuznu radnju ovog tipa, je sakriven iza magičnih vrata koja izgledaju kao da su deo zida. Tehnički trakt poseduje kuhinju, kancelariju i dva magacina pažljivo osmišljena za što funkcionalnije sortiranje proizvoda.

Toalet sa slikom Merlin Monro je rezervisan isključivo za posetioce radnje, i time ova radnja pruža dodatni komfor svojim klijentima.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Dekoracija i cvetni aranžmani prate godišnja doba, kao i modne kolekcije / foto Vladimir Miloradović

Vrativši se u radnju, možemo uživati u nameštaju toplih taupe tonova, mirisu sveže rezanog cveća i najfinijim tkaninama. Prelepe haljine su na ofingerima posebno izrađenim za MiaMayu.

Na crnim, metalnim štenderima, svedenih linija, mogu se primetiti delikatni mesingani elementi, koji zapravo nose ofingere. Police u kojima su pažljivo izložene prestižne tašne i cipele su uokvirene ramovima od medijapana, gde smo se poigrali sa dubinom materijala, kako bismo zadržali jednostavnost, a dobili na osećaju superiornosti i eleganciji bibliotekama.

Dekoracija i cvetni aranžmani prate godišnja doba, isto kao i modne kolekcije. Sve je sinhronizovano i diše istim vazduhom.

Radnja je puna nežnih emocija koje osećamo svim čulima, dok čine Vaš boravak u ovoj originalnoj oazi mode jedinstvenim. Šetnja ispod MiaMayinog neba ulepšava dan!

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Enterijer butika MiaMaya, Beograd / foto Vladimir Miloradović

Naziv projekta: MiaMaya
Arhitektonski biro: Ana Nenadović d.o.o.
Godina realizacije: 2021.
Površina: 500 m2
Lokacija: TC Galerija, Beograd
Fotografija: Vladimir Miloradović

Autor teksta: Ana Nenadović, Dipl. dizajner enterijera