Connect with us
Enterijer

Projekat enterijera: Nezaboravno iskustvo kroz vreme i prostor

MiaMaya – Moderna bajka, na obali Save, vodi Vas kroz svet presti┼żnih brendova ┼żenske mode, koji odi┼íu tradicijom, osvr─çu─çi se na umetnost, istoriju i kulturu. Projektni zadatak je bio pre svega inspirativan. Sama energija i vera investitora su predstavljali dodatno nadahnu─çe. Zvu─Źni brendovi kao ┼íto su Valentino, Chlo├Ę, Loewe i Dolce & Gabbana u o─Źima arhitekte, posebno ┼żenskog arhitekte, izazivaju strahopo┼ítovanje prema zadatku. Takav ose─çaj je dodatno pra─çen neiscrpnom ┼żeljom da se realizuje druga─Źiji enterijer u odnosu na ve─ç postoje─çe prostore, koji ─çe u svemu ispo┼ítovati vrhunske brendove, a ipak biti jedinstven i autenti─Źan.

Dekoracija i cvetni aran┼żmani prate godi┼ínja doba, kao i modne kolekcije

Enterijer luksuznog butika MiaMaya Ana Nenadovi─ç / foto Vladimir Miloradovi─ç

Odmah je postalo jasno da ─çe glavni akteri biti cipele, ta┼íne i haljine, a da prate─çi stati─Źni elementi treba da daju du┼íu prostoru i uklope se sa svakom od predstoje─çih kolekcija, bez obzira na vode─çe nijanse boja, koje ─çe nam modna industrija spremati narednih sezona.

Idejom da napravimo mikroklimu i na┼í grad mode u 500 m2, po─Źeli smo od ulaznog portala, koji nas izme┼íta u Pariz, Firencu, Rim, MilanoÔÇŽ gde se kroz ─Źarobne arhitektonske lukove ulazi u sasvim druga─Źije svetove. To je bila ideja i sa MiaMaya radnjom.

Kada zakora─Źite kroz lu─Źna vrata, levo i desno od sebe ispod izloga ostavljate crveni mermer Rosso Levanto, koji ima zna─Źajnu istorijsku vrednost. Koristili su ga, me─Ĺu prvima, Etrurci, zabele┼żeni kao najdrevniji obo┼żavaoci ovog kamena, koji je danas sve re─Ĺi u prirodi. Otmena tamna crvena boja savr┼íeno prati ┼żenstvenost MiaMaya dama.

Kako bi se simbolika nastavila, a usput iskoristio napredak industrije, ceo pod je poplo─Źan keramikom Macchia Vecchia, dimenzija 120×270 cm. ┼áara reprodukuje specifi─Źan mermer, koji se jo┼í u starom Rimu koristio za dekorisanje palata. Bilo je neophodno popuniti sve zate─Źene dilatacije u podu i pa┼żljivo oformiti nove koje su uskla─Ĺene sa slogom keramike.

Prelepe haljine su na ofingerima posebno izra─Ĺenim za MiaMaya-u

Pod je poplo─Źan keramikom Macchia Vecchia, dimenzija 120×270 cm / foto Vladimir Miloradovi─ç

Na taj na─Źin je na┼í grad mode dobio svoje plo─Źnike. Impozantne stubove smo presvukli tehnikom Travertino, dodali baze i kapitele, koji su sofisticirani i ne┼żni, istovremeno sigurni i dominantni, vrednosti koje imaju i brendovi koji ih okru┼żuju. I tako se na┼í grad mode razvijao…

Nepresu┼ína inspiracija Parizom i tavanicom pari┼íke opere, koju je oslikao ┼áagal, poslu┼żili su investitorima i umetnici koji su oslikali MiaMayino nebo kao dodatno nadahnu─çe.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Oslikano MiaMayino nebo kao dodatno nadahnu─çe / foto Vladimir Miloradovi─ç

Dok kora─Źate sredinom radnje, ka prelepoj Savi, na koju lokal gleda izlozima u ┼íirini od 25 metara, iznad Vas se smenjuje magi─Źan spoj flore i faune, upotpunjen vrednim p─Źelicama, izma┼ítanim cve─çem, i nekim dragim licima… MiaMaya neboÔÇŽ Koje je uvek vedro i pozitivno.

Kao ┼íto gradovi imaju svoje kvartove, tako i MiaMaya ima svoje specifi─Źne segmente. U radnji se nalazi osam kutaka, svaki pro┼żet stilskim elementima enterijera koji su usagla┼íeni sa estetskim stavom brenda ─Źiji proizvodi su tu izlo┼żeni. Me─Ĺusobno su sli─Źni, pod okriljem jedinstvenog vizuelnog identiteta cele radnje, iako svaki ima svoj pe─Źat. Ujedno je to i bio jedan od izazova, napraviti radnju presti┼żne ┼żenske mode sa jakim vizuelnim identitetom, vode─çi ra─Źuna pri tom da se ostavi dovoljno ÔÇ×prostoraÔÇŁ da di┼íe i da se dalje razvija tradicija prisutnih brendova.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

MiaMaya – Moderna bajka, na obali Save / foto Vladimir Miloradovi─ç

Osvr─çu─çi se na ekolo┼íki momenat u kome se nalazi cela planeta, kroz detalje podse─çaju─çi na va┼żnost prirode, dobili smo inspiraciju za boje u kabinama. Tapete koje podse─çaju na strune i ne┼żni zeleni tonovi, vra─çaju nas prirodi.

Da biste u┼íli u VIP sobu, otvarate vrata i dodirujete kvake u obliku zlatnih pti─Źica koje, iako su od aluminijuma, ostavljaju jak taktilni utisak. VIP soba opremljena je restauriranim name┼ítajem, koji Vas vra─ça u italijanske palate s po─Źetka 18. veka. Mekan i udoban itison na podu Vas poziva da se izujete i bosi isprobavate poslednje modne komade.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Da bi ste u┼íli u VIP sobu, poma┼żu Vam kvake u obliku zlatnih pti─Źica / foto Vladimir Miloradovi─ç

Arhitektonski gledano, bilo je izuzetno va┼żno uklopiti funkcionalne zone sa estetikom lokala, nenaru┼ívaju─çi harmoniju boja i formi. Pult sa kasom je pa┼żljivo strate┼íki pozicioniran kako bi u svakom momentu dama za pultom mogla osmehom da do─Źeka svakog gosta, bilo da ulazi iz tr┼żnog centra Ili sa ┼íetali┼íta.

Kabine su sakrivene odmah iza pulta, da bi klijentkinje u najkra─çem roku bile uslu┼żene. Udobne i prostrane, ostavljaju Vam fizi─Źki i mentalni prostor da u┼żivate u odabranim komadima ode─çe, i da bez ┼żurbe donesete pravu odluku. Svi znamo koliko je ┼żenama va┼żan ┼íoping, te smo nastojali da kupovinu u ovoj radnji, ne samo ljubaznim osobljem, ve─ç i enterijerom, preto─Źimo u jedno nezaboravno iskustvo, koga ─çe se svako rado se─çati.

Enterijer butika MiaMaya, Beograd

Enterijer luksuznog butika MiaMaya Ana Nenadovi─ç / foto Vladimir Miloradovi─ç

Ceo tehni─Źki deo, koji je krucijalna potpora za luksuznu radnju ovog tipa, je sakriven iza magi─Źnih vrata koja izgledaju kao da su deo zida. Tehni─Źki trakt poseduje kuhinju, kancelariju i dva magacina pa┼żljivo osmi┼íljena za ┼íto funkcionalnije sortiranje proizvoda.

Toalet sa slikom Merlin Monro je rezervisan isklju─Źivo za posetioce radnje, i time ova radnja pru┼ża dodatni komfor svojim klijentima.

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Dekoracija i cvetni aran┼żmani prate godi┼ínja doba, kao i modne kolekcije / foto Vladimir Miloradovi─ç

Vrativ┼íi se u radnju, mo┼żemo u┼żivati u name┼ítaju toplih taupe tonova, mirisu sve┼że rezanog cve─ça i najfinijim tkaninama. Prelepe haljine su na ofingerima posebno izra─Ĺenim za MiaMayu.

Na crnim, metalnim ┼ítenderima, svedenih linija, mogu se primetiti delikatni mesingani elementi, koji zapravo nose ofingere. Police u kojima su pa┼żljivo izlo┼żene presti┼żne ta┼íne i cipele su uokvirene ramovima od medijapana, gde smo se poigrali sa dubinom materijala, kako bismo zadr┼żali jednostavnost, a dobili na ose─çaju superiornosti i eleganciji bibliotekama.

Dekoracija i cvetni aran┼żmani prate godi┼ínja doba, isto kao i modne kolekcije. Sve je sinhronizovano i di┼íe istim vazduhom.

Radnja je puna ne┼żnih emocija koje ose─çamo svim ─Źulima, dok ─Źine Va┼í boravak u ovoj originalnoj oazi mode jedinstvenim. ┼áetnja ispod MiaMayinog neba ulep┼íava dan!

MiaMaya - Moderna bajka, na obali Save

Enterijer butika MiaMaya, Beograd / foto Vladimir Miloradovi─ç

Naziv projekta: MiaMaya
Arhitektonski biro: Ana Nenadovi─ç d.o.o.
Godina realizacije: 2021.
Površina: 500 m2
Lokacija: TC Galerija, Beograd
Fotografija: Vladimir Miloradovi─ç

Autor teksta: Ana Nenadovi─ç, Dipl. dizajner enterijera