Connect with us
Arhitektura

U Novom Sadu… vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode

Na vidikovcu u produžetku Mosta slobode biće smešteno Novosadsko gnezdo

U okviru konkursa za uređenje malih javnih prostora „Nova mesta“ odabrana su dva projekta koja će biti realizovana na dve lokacije u Novom Sadu: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla.

U kontekstu priprema za 2022. godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, u samom gradu i okolnim opštinama takozvane „Zone 021“ započete su pripreme za brojne intervencije manjeg obima u javnom prostoru koja će postati mesta susreta građana i širenja kulturnih sadržaja.

Konkurs „Nova mesta“ zajedno su pokrenuli Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Društvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.

Očekuje se da idejna rešenja doprinesu poboljšanju načina korišćenja javnih prostora u pomenutim mesnim zajednicama, kao i da budu u skladu sa socijalnim i urbanim kontekstom zadatih lokacija. Krajnji cilj je povećanje kvaliteta života u centralnim, ali i perifernim delovima grada, koji trenutno imaju mali broj kvalitetno uređenih javnih prostora.

Rezultati urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje malih javnih prostora u Novom Sadu – “Nova Mesta”

Na vidikovcu u produžetku Mosta slobode biće smešteno Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad, sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, odnosno Perovaradinskoj tvrđavi. Stazu će da koriste i pešaci i biciklisti, a naziv je dobila u skladu sa simbolom grada Novog Sada. Projekat je rad arhitekata: Krste Radovanovića, Dejana Mitova, Jelene Mitov i Ines Čović.

Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad

Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla podrazumeva novu oazu pre svega za komšiluk, ali potom i sve Novosađane, koji podrazumeva urbanu baštu, otvorenu biblioteku, izložbeni prostor, mobilijar (klupe i žardinjere), kao i mesto za okupljanje. Projekat je rad arhitekata: Ognjena Milićevića i Katarine Milovanović.

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla

Pravo učešća imali su arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti.

Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani, a više informacija o samim projektima, ali i o sastavu stručnog žirija možete pronaći na sajtu Društva arhitekata Novi Sad.

izvor: novisad2022.rs