Connect with us
Arhitektura

U Novom Sadu… vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode

U okviru konkursa za ure─Ĺenje malih javnih prostora ÔÇ×Nova mestaÔÇť odabrana su dva projekta koja ─çe biti realizovana na dve lokacije u Novom Sadu: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i povr┼íina na Bulevaru patrijarha Pavla.

U kontekstu priprema za 2022. godinu, kada ─çe Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, u samom gradu i okolnim op┼ítinama takozvane ÔÇ×Zone 021ÔÇť zapo─Źete su pripreme za brojne intervencije manjeg obima u javnom prostoru koja ─çe postati mesta susreta gra─Ĺana i ┼íirenja kulturnih sadr┼żaja.

Konkurs ÔÇ×Nova mestaÔÇť zajedno su pokrenuli Fondacija ÔÇ×Novi Sad ÔÇô Evropska prestonica kultureÔÇť, Dru┼ítvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.

O─Źekuje se da idejna re┼íenja doprinesu pobolj┼íanju na─Źina kori┼í─çenja javnih prostora u pomenutim mesnim zajednicama, kao i da budu u skladu sa socijalnim i urbanim kontekstom zadatih lokacija. Krajnji cilj je pove─çanje kvaliteta ┼żivota u centralnim, ali i perifernim delovima grada, koji trenutno imaju mali broj kvalitetno ure─Ĺenih javnih prostora.

Rezultati urbanisti─Źko-arhitektonskog konkursa za ure─Ĺenje malih javnih prostora u Novom Sadu ÔÇô ÔÇťNova MestaÔÇŁ

Na vidikovcu u produ┼żetku Mosta slobode bi─çe sme┼íteno Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spu┼íta i penje, sa pogledom na grad, sa najvi┼íim ta─Źkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, odnosno Perovaradinskoj tvr─Ĺavi. Stazu ─çe da koriste i pe┼íaci i biciklisti, a naziv je dobila u skladu sa simbolom grada Novog Sada. Projekat je rad arhitekata: Krste Radovanovi─ça, Dejana Mitova, Jelene Mitov i Ines ─îovi─ç.

Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad

Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla podrazumeva novu oazu pre svega za kom┼íiluk, ali potom i sve Novosa─Ĺane, koji podrazumeva urbanu ba┼ítu, otvorenu biblioteku, izlo┼żbeni prostor, mobilijar (klupe i ┼żardinjere), kao i mesto za okupljanje. Projekat je rad arhitekata: Ognjena Mili─çevi─ça i Katarine Milovanovi─ç.

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla

Pravo u─Źe┼í─ça imali su arhitekte, urbanisti, pejza┼żne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti.

Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park ÔÇô Skup┼ítina Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani, a vi┼íe informacija o samim projektima, ali i o sastavu stru─Źnog ┼żirija mo┼żete prona─çi na sajtu Dru┼ítva arhitekata Novi Sad.

izvor: novisad2022.rs