Connect with us
Novosti

Problematika toplotnih mostova i mere za spre─Źavanje njihovih nastajanja

Kompleksnost ÔÇ×toplotnih mostovaÔÇť u gra─Ĺevinskim konstrukcijama

Pojmovi kao ┼íto su niskoenergetska gradnja, tj. niskoenergetski gra─Ĺevinski objekti su poslednjih godina i u Srbiji ÔÇ×u trenduÔÇť. Mediji su prepuni priloga na tu temu. Jedan od veoma bitnih, mo┼żda ─Źak i klju─Źnih aspekata izgradnje niskoenergetskih objekata je poklanjanje pa┼żnje toplotnoj izolaciji. Poenta je da se koriste pravi materijali, odgovaraju─çe debljine, koji pru┼żaju dobre toplotne karakteristike. Me─Ĺutim, isto tako je bitno da odabrana toplotna izolacija bude i pravilno postavljena ÔÇô da ne postoje propusti gde bi toplota mogla da ÔÇ×iza─ĹeÔÇť, ─Źime bi se umanjio efekat toplotne izolacije. Ti propusti se u stru─Źnoj terminologiji zovu toplotni mostovi, a izbegavanje njihovog nastajanja je neophodno ukoliko ┼żelimo da gradimo kvalitetne niskoenergetske gra─Ĺevinske objekte. Ovom aspektu se u Srbiji, ─Źini nam se, jo┼í uvek ne poklanja dovoljno pa┼żnje.

Problematika toplotnih mostova i mere za spre─Źavanje njihovih nastajanja

Toplotni mostovi predstavljaju lokalizovane delove jednog gra─Ĺevinskog objekta koji prikazuju uve─çane toplotne gubitke. Pojavljuju se na spoju zidova i podova, zidova i krova, ali i u uglovima i oko prozora (ukoliko prozori nisu pravilno postavljeni). Nemogu─çe ih je ba┼í u potpunosti izbe─çi, ali se njihovi negativni efekti svakako mogu svesti na jedan takav nivo koji ne─çe izazvati ozbiljna o┼íte─çenja gra─Ĺevinskog objekta.

Izolacija zida

Toplotni most (hladni most) nastaje kada je izolacija, iz nekog razloga, prekinuta materijalom koji je lo┼í termi─Źki izolator. Posledice koje se javljaju zbog pojave toplotnih mostova su: o┼íte─çenja konstrukcije usled pojave vlage i bu─Ĺi, mehani─Źka o┼íte─çenja materijala zida i toplotne izolacije usled pojave smrzavanja kondenzata, kao i naru┼íavanje mehani─Źke stabilnosti konstrukcije. Pravilnim re┼íavanjem konstruktivnih detalja i postavljanjem izolacije na prava mesta spre─Źava se nastajanje toplotnih mostova. Navodimo u nastavku najtipi─Źnije i naj─Źe┼í─çe primere iz prakse:

Izolacija betonske terase

IZOLACIJA ZIDA SA UNUTRA┼áNJE STRANE: Ovo je tipi─Źan primer toplotnog mosta. Betonska plo─Źa koja se oslanja na zid nije izolovana i kao takva u zimskom periodu predstavlja hladan most, hlade─çi pod u prostoriji. Posledice toga su gubitak energije i neprijatno hladan pod i zid u tom delu prostorije. Tako─Ĺe mo┼że da do─Ĺe do pojave kondenzacije.

BETONSKA TERASA: Drugi tipi─Źan primer je ovakva terasa, koja sa betonskom plo─Źom u prostoriji ─Źini jednu celinu. Nakon postavljanja izolacije na zidove sa spoljne strane, terasa predstavlja toplotni most koji provodi toplotu hlade─çi i pod u prostoriji i zid koji preseca. Kao i u prethodnom primeru posledica je gubitak energije i hladan pod i zid u prostoriji na kojima mo┼że da do─Ĺe do pojave kondenzacije. Ako se radi o adaptaciji ranije sagra─Ĺenog objekta, onda je neophodno oblo┼żiti ─Źitavu terasu izolacionim materijalom. Danas postoje savremena re┼íenja za ovaj problem, pri samom izlivanju plo─Źe se ugra─Ĺuju izolacioni elementi u ravni sa zidom koji imaju potrebnu ─Źvrstinu i u zna─Źajnoj meri spre─Źavaju prolazak toplote.

SPOJ TEMELJA, ZIDA I PODA: Spoj zida i temelja ili poda i temelja je naj─Źe┼í─çe toplotni most koji se u ve─çini slu─Źajeva ne mo┼że u potpunosti otkloniti, ali se njegov uticaj mo┼że ubla┼żiti. ─îesto se de┼íava da i nakon postavljanja izolacije na zid i u pod ipak dolazi do kondenzacije u donjem delu zida, jer je zid i dalje hladan. Naravno, kondenzacija nije obavezna pojava, ali toplotni gubici ipak postoje u tom delu. Postoji nekoliko na─Źina da se efekti ovog hladnog mosta ubla┼że, a jedan o njih je da se sa spoljne strane izoluje temelj. Ako je mogu─çe, dobro je sa izolacionim materijalom potpuno izolovati temelj, do najni┼że ta─Źke u zemlji. Ovo je jedino prihvatljivo re┼íenje kada je objekat ve─ç zavr┼íen i nema podrum ispod, nego je unutra┼ínja plo─Źa na zemlji. Naredna slika ilustruje ovaj primer.

Pravilan spoj izolacije temelja, zida i poda

Ukoliko postoji podrum (kao negrejani prostor) ispod kuće, najbolje je temelj izolovati i sa unutrašnje strane.

Plafonska plo─Źa u podrumu, preko koje je postavljena toplotna izolacija i ko┼íuljica u prostoriji, tako─Ĺe mo┼że da predstavlja termi─Źki most. Ona je oslonjena na temelj i u indirektnoj je vezi sa zidom. Zbog toga je u slu─Źaju podruma koji se ne greje neophodno izolovati i njegov plafon. Cilj je, dakle, da se ┼íto vi┼íe produ┼żi put toploti kroz materijale koji imaju relativno veliku toplotnu provodljivost, odnosno malu toplotnu otpornost, u ovom slu─Źaju beton.

Izolacija tavana

TAVANSKI NADZIDAK I ZABAT: ─îest slu─Źaj toplotnog mosta se mo┼że videti i na tavanu koji se ne greje. Postavljena je toplotna izolacija sa spoljne strane objekta, izolovana tavanska plo─Źa, me─Ĺutim zabat ili nadzidak predstavljaju hladan most.

Kako bi ubla┼żili efekat ovog hladnog mosta, neophodno je izolovati nadzidak i zabat sa unutra┼ínje strane. Najbolje bi bilo izolovati ─Źitavu unutra┼ínju povr┼íinu ova dva zida, ali ako se izoluje i do visine od 1m, zna─Źajno ─çe se umanjiti efekat hladnog mosta.

Parcijalna izolacija zidova

PARCIJALNA IZOLACIJA: ─îesta gre┼íka u poslednje vreme je i parcijalna izolacija odre─Ĺenih delova objekta. Najtipi─Źniji primer je stambeni objekat sa vi┼íe stambenih jedinica, gde odre─Ĺeni stanari postave toplotnu izolaciju na deo spoljnog zida koji pripada samo njihovom stanu.

Na kraju jo┼í da se dotaknemo korelacije izme─Ĺu toplotnih mostova i vlage, sa aspekta uticaja na ljudsko zdravlje: U predelu oko toplotnog mosta imamo uve─çane gubitke toplote, a oni uzrokuju pad unutra┼ínje povr┼íinske temperature. Kad ta temperatura padne ispod odre─Ĺene granice, postoji rizik od nastajanja bu─Ĺi. Dalji pad temperature prouzrokova─çe kondenzaciju vlage (koja je prirodno prisutna ÔÇô usled disanja ljudi, kuvanja, kupanja, su┼íenja rublja, zalivanja cve─ça u gra─Ĺevinskom objektu itd.) na hladnoj povr┼íini, u formi kapljica. Kondenzacija nastaje pre svega na spoljnim zidovima, du┼ż podova i plafona, kao i u ─ço┼íkovima prostorija. Formiranje i bu─Ĺi i kondenzacije itekako uti─Źe na kvalitet unutra┼ínjeg vazduha. Kada se bu─Ĺ jednom formira u predelu toplotnog mosta, to postaje rizik za zdravlje osoba koje ┼żive i borave u takvim prostorijama ÔÇô iskazan po─Źev od alergijskih reakcija, pa sve do astmati─Źnih simptoma.

Legenda

VA┼ŻNA NAPOMENA: Posledice toplotnih mostova se delimi─Źno mogu umanjiti i bez gra─Ĺevinskih sanacija ÔÇô dr┼żanjem relativne i apsolutne vlage u prostorijama ┼íto ni┼żim (manje su┼íenja rublja, manje zalivanja cve─ça, manje intenzivnog tu┼íiranja ili kuvanja sa puno pare itd.), obradom unutra┼ínjih povr┼íina spoljnih zidova od prozra─Źnih materijala npr. na bazi kre─Źa, odmicanjem name┼ítaja od toplotnih mostova kako bi vazduh kru┼żio, ali i svakodnevnim zimskim provetravanjem prostorija (1-3 puta dnevno, u trajanju od po 2-4 minuta).

AUSTROTHERM d.o.o.
predstavništvo za Beograd
(kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs