Connect with us
Energetska efikasnost

TOP 8 energetski efikasnih zgrada na svetu

Danas su „zelene“ arhitekte i graditelji postavili novu misiju, da smanje negativan uticaj zdgrada na okolinu i pomognu planeti.

Odr┼żivi dizajn pre┼íao je dug put u poslednjih nekoliko decenija. Iako je nekada bila svrha da zgrade budu energetski efikasne u┼íteda na komunalnim i operativnim tro┼íkovima, danas su zeleni arhitekti i graditelji postavili svoju misiju da smanje uticaj zgrada i pomognu planeti. Danas postoje energetski efikasne zgrade koje su vrlo prose─Źne, a tu su i dizajnerska ─Źuda koja kombinuju lepotu, funkciju i izuzetnu odr┼żivost.

Predstavljamo vam osam najefikasnijih zgrada na svetu.

1. ÔÇ×One Angel SquareÔÇť, Man─Źester

One Angel Square

Foto: By The Co-operative – One Angel Square, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27839486

Poslovna zgrada ÔÇ×One Angel SquareÔÇť u Man─Źesteru u Engleskoj, zavr┼íena je 2013. godine i predstavlja jednu od energetski najefikasnijih visokih zgrada u Evropi. Zgrada je dobila visoku ocenu po me─Ĺunarodnom sistemu za sertifikaciju BREEAM (ocena 95,15%). Objekat ima ukupno 30.439 m2 korisne povr┼íine, raspore─Ĺenih na 15 spratova i u kojem je zaposleno oko 3.000 radnika. Fasada je u potpunosti ura─Ĺena po konceptu dvostrukih ventilisanih fasada koja svojom konfiguracijom omogu─çava dovoljan dotok dnevnog osvetljenja uz neophodnu termi─Źku za┼ítitu, kako u letnjem, tako i zimskom re┼żimu. Sistem za rekuperaciju toplote poma┼że u povec╠üanju energetske efikasnosti, kao i sistemi za recikla┼żu ki┼ínice i sive vode. Svi energetski zahtevi objekta se podmiruju iz sopstvenog CHP postrojenja na biomasu.

2. David & Lucile Packard, Los Altos, Kalifornia

David&Lucille_Packard_Foundation

Foto: By Palmer.olivia – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74961420

Sedište fondacije David & Lucile Packard je moderno, lepo i super energetski efikasno. To je zapravo najveća zgrada na svetu sa sertifikatom Net-Zero Energy. Kalifornijski kompleks sastoji se od 95 posto recikliranih materijala iz dekonstruisanih zgrada. Na krovu je postavljeno ukupno 915 fotonaponskih panela. Jedna od stvari zbog kojih sedište fondacije radi tako dobro je efikasna upotreba dnevne svetlosti i krovnih oluka koji sakupljaju ogromnih 20.000 litara kišnice, koja se koristi za navodnjavanje i kupatila zgrade.

3. One Embankment Place, London

ÔÇ×One Embankment PlaceÔÇť je komercijalna poslovna zgrada izgra─Ĺena po─Źetkom 1990-ih u Londonu, a 2000-ih je potpuno renovirana. Kao rezultat adaptacije, dobila je 2013. najvi┼íi BREEAM rejting u svetu. ÔÇ×One Embankment PlaceÔÇť dokazuje da se zgrade mogu uspe┼íno obnoviti i ponovo koristiti, umesto da se sru┼íe i tone materijala po┼íalju na deponiju. Energetski efikasna zgrada u Londonu ima jedan od najvec╠üih sistema tri generacije na svetu, ┼íto joj je omoguc╠üilo da smanji emisiju ugljenika za impresivnih 51 odsto.

4. Powerhouse KJ├śRBO, Oslo

Prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja, bila je poslovna zgrada Kj├Şrbo

Prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja, bila je poslovna zgrada Kj├Şrbo

Energetski efikasan KJ├śRBO je prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja. Projekat predstavlja rekonstrukciju dve stare poslovne zgrade iz 1980-ih godina koje su obnovljene od recikliranih materijala sa ciljem odr┼żivosti. Projekat je uspe┼íno realizovan i energetske potrebe rekonstruisanog objekta su smanjene za skoro 90%. potro┼ínja energije nove zgrade smanjena je za ogromnih 90%. Potrebe se nadokna─Ĺuju iz obnovljivih izvora energije ÔÇô geotermalne energije i toplotnih pumpi

5. Manitoba Hydro Place, Manitoba

Manitoba Hydro Place

By 1ajs – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5637906

U svetu nema mnogo zgrada koje su dobile platinasti sertifikat od LEED-a, ali Manitoba Hydro Place jeste. Ovaj toranj je energetski najefikasnija zgrada na severnoameri─Źkom kontinentu i zahvaljujuc╠üi svom neverovatnom dizajnu ┼ítedi preko 70 odsto vi┼íe energije od ostalih komercijalnih i poslovnih zgrada. Solarni dimnjak od 115 metara daje zgradi pasivnu ventilaciju, dok dvostruka fasada sa motorizovanim kompjuterski kontrolisanim otvorima ─Źini regulaciju temperature sna┼żnom. Da bi se zadr┼żao vi┼íak ki┼ínice, napravljena je optimalna izolacija kroz tzv. zeleni krov. Pored toga, zgrada je izgra─Ĺena u kombinaciji pasivne solarne energije i vetra za hla─Ĺenje, grejanje, ventilaciju.

6. Bullitt Centre, Sietl

bullitt centre

By Joe Mabel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30809089

ÔÇ×BullittÔÇť centar u Sijetlu otvoren je 2013. godine i od tada je postao jedna od najzelenijih komercijalnih zgrada na svetu. Ova zgrada zaista je oli─Źenje energetski efikasne i 100% svoje snage crpi iz obnovljive energije. Vode─ça tehnologija na ÔÇ×BullittÔÇť centru jeste krovna solarna mre┼ża postavljena skoro ravna i stvara niz nadstre┼ínica koje se produ┼żavaju van gabarita zgrade. Jedna od efikasnih mera koje su kori┼í─çene jeste maskimizacija dnevne svetlosti i ova zgrada mo┼że raditi 90 odsto vremena bez potrebe za bilo kakvim elektri─Źnim sijalicama. Objekat je tako─Ĺe opremljen suvim kompostiraju─çim toaletima i sistemima sa prikupljanje ki┼ínice na krovu, koji usmerava vodu do podzemnog skladi┼íta za pre─Źi┼í─çavanje. Osim toga, ova zgrada je prva zgrada srednje visine u Sijetlu od 1920-tih koja je koristila drvo za konstrukciju zajedno sa ─Źeli─Źnim ramom. U pore─Ĺenju sa ostalim komercijalnim kancelarijama i zgradama u Sijetlu, Bullitt Center je u proseku za 83 odsto energetski efikasniji.

7. Edge, Amsterdam

Zgrada ÔÇ×The EdgeÔÇť u Amsterdamu odlikuje se najvi┼íom ocenom koju je ikada zabele┼żio BREEAM sistem sertifikacije. Zgrada je dobila ocenu od 98,36%, ┼íto je ─Źini jednom od najzelenijih poslovnih zgrada na svetu. Poseduje 4.100 metara kvadratnih krovnih solarnih panela i Philps LED osvetljenje sa Eternetom. To zna─Źi da radnici u zgradi mogu da reguli┼íu klimu i osvetljenje u svojim radnim prostorima pomoc╠üu aplikacije na pametnim telefonima – koliko bi bilo neverovatno da ljudi ┼íirom sveta to mogu?

8. Empire State Building, Njujork

Photo by Charles Parker from Pexels

Photo by Charles Parker from Pexels

─îuvena zgrada u Njujorku, ÔÇ×Empire State BuildingÔÇť od 2011. godine poseduje zlatni LEED sertifikat za energetsku efikasnost i zeleni krov koji se prostire na 845 kvadratnih metara. Zeleni krov sastoji se od ─Źetiri dela. Postavljen je na dvadeset prvom, dvadeset petom i tridesetom spratu, a instalaciju je izvr┼íila kompanija ÔÇ×Xero FlorÔÇť koja se bavi postavljanjem zelenih krovova u Americi i Kanadi. U obnovu zgrade i njeno zelenilo ulo┼żeno je 550 miliona. Obnovom je smanjena potro┼ínja energije i tro┼íkovi zgrade za 4,4 miliona dolara godi┼ínje. Postavljeni su trostruki prozori ─Źiji je koeficijent izolacije gotovo identi─Źan zidovima, a svih 6514 prozora u zgradi zamenjeno je specijalnim oknima koji leti smanjuju toplotu, dok je zimi zadr┼żavaju.