Connect with us
Novosti

Predstavljanje zbornika NONUMENT na Letnjoj filmskoj ┼íkoli Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

U utorak, 21. septembra u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u 19 ─Źasova ─çe biti predstavljen zbornik NONUMENT, koji je nastao kao rezultat vi┼íegodi┼ínjeg istra┼żivanja sudbine i buduc╠ünosti ┼íirokog spektra ugro┼żenih, zanemarenih, a nekada slavljenih zgrada, stilova i gra─Ĺevina. NONUMENT osvetljava mnoge od naj┼że┼íc╠üih rasprava u oblastima arhitekture i konzervacije, ali i politi─Źkih i kulturnih tokova koje ih oblikuju. O ovom izdanju ─çe govoriti Milo┼í Kosec, urednik izdanja, Vladimir Dulovi─ç (NVO Ta─Źka komunikacije), i Ljubica Slavkovi─ç, a moderatorka je Danica Jovovi─ç Prodanovi─ç.

Zbornik NONUMENT (Ljubljana, MoTA-Museum of Transitory Art, 2020) podeljen je u ─Źetiri poglavlja: Refleksije, Studije slu─Źaja, Indeks nonumenata, i Vizuelni eseji. Ovo izdanje okuplja niz teorijskih i na praksi zasnovanih uvida u neologizam nonument i sa njim povezana pitanja arhitektonskog sec╠üanja, negacije, napu┼ítanja i ruiniranja. Izraz nonument opisuje arhitekturu, javne prostore i spomenike koji su pro┼íli proces transformacije unutar kojeg su stekli novo zna─Źenje. Nonumenti su skriveni, napu┼íteni, ne┼żeljeni ili na drugi na─Źin zaboravljeni izgra─Ĺeni prostori, koji su nekada imali sna┼żnu simboli─Źku vrednost, a danas imaju potencijal da se prenamene, povrate i ponovo upotrebe.

Predstavljanje zbornika odigrava se u okviru Letnje filmske ┼íkole, koju od 17. do 26. septembra u Kulturnom centru Beograda organizuje Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ÔÇô BINA. Ova desetodnevna filmska radionica u okviru evropskog projekta The Future Architecture Platform nosi naziv ÔÇ×Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could TalkÔÇŁ i bi─çe posve─çena zgradi Doma ┼ítampe. BINA organizuje Letnju filmsku ┼íkolu u saradnji sa Ra─Źunarskim fakultetom iz Beograda Festivalom arhitekture iz Kopenhagena (CAFx), MAXXI muzejem iz Rima i Trijenalom arhitekture iz Osla (OAT).

Namera organizatora je da se u─Źesnici radionice upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadr┼żajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi daju svoj do┼żivljaj/vi─Ĺenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budu─çnosti. Radionica je posvec╠üena edukaciji i produkciji kratkih filmovima i video-radova kojima se sagledavaju i analiziraju raznovrsni potencijali filma i filmskog jezika za istra┼żivanje arhitekture i njenih vi┼íeslojnih zna─Źenja.

Radionica je namenjena studentima i profesionalcima iz arhitekture, urbanizma, filma i audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima/kama mla─Ĺim od 35 godina, zainteresovanim za istra┼żivanje u polju filma i arhitekture, a podrazumeva mentorski pristup kroz proces istra┼żivanja i produkcije filma i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, monta┼żu i obradu zvuka, kao i zavr┼ínu javnu prezentaciju produciranih filmova i video-radova.

Glavni mentor radionice je filmski reditelj Dejan Petrovi─ç – osniva─Ź Me─Ĺunarodnog studentskog filmskog kampa ÔÇ×InterakcijaÔÇť. Ostali mentori iz oblasti filma su reditelj Vojin Vasovi─ç, snimatelj Dragan Vildovi─ç, i rediteljka i monta┼żerka Jelena Maksimovi─ç. Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore i Richard Cook, Ana Ulrikke Andersen, Nina Ba─Źun, Dea Widya, i Vikt├│ria Mrav─Ź├íkov├í.

Zgrada Doma ┼ítampe sagra─Ĺena je na Trgu republike u Beogradu izme─Ĺu 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevi─ça i oblikovana u duhu savremene arhitekture kao delo zna─Źajnih arhitektonskih i urbanisti─Źkih vrednosti, od 2019. godine utvr─Ĺena za kulturno dobro.

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs