Connect with us
Arhitektura

Letnja filmska ┼íkola Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA od 17. do 26. septembra

Od 17. do 26. septembra u Kulturnom centru Beograda, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA realizuje Letnju filmsku ┼íkolu, desetodnevnu filmsku radionicu u okviru evropskog projekta The Future Architecture Platform. Ovogodi┼ínji program platforme nosi zajedni─Źki naslov ÔÇ×Pejsa┼żi brige/ Landscapes of CareÔÇŁ, a BINA filmska radionica ÔÇ×Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could TalkÔÇŁ ─çe biti posve─çena zgradi Doma ┼ítampe. BINA organizuje Letnju filmsku ┼íkolu u saradnji sa Ra─Źunarskim fakultetom iz Beograda Festivalom arhitekture iz Kopenhagena (CAFx), MAXXI muzejem iz Rima i Trijenalom arhitekture iz Osla (OAT).

Namera organizatora je da se u─Źesnici radionice upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadr┼żajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi daju svoj do┼żivljaj/vi─Ĺenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budu─çnosti. Radionica je posvec╠üena edukaciji i produkciji kratkih filmovima i video-radova kojima se sagledavaju i analiziraju raznovrsni potencijali filma i filmskog jezika za istra┼żivanje arhitekture i njenih vi┼íeslojnih zna─Źenja.

Radionica je namenjena studentima i profesionalcima iz arhitekture, urbanizma, filma i audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima/kama mla─Ĺim od 35 godina, zainteresovanim za istra┼żivanje u polju filma i arhitekture, a podrazumeva mentorski pristup kroz proces istra┼żivanja i produkcije filma i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, monta┼żu i obradu zvuka, kao i zavr┼ínu javnu prezentaciju produciranih filmova i video-radova.

Glavni mentor radionice je filmski reditelj Dejan Petrovi─ç – osniva─Ź Me─Ĺunarodnog studentskog filmskog kampa ÔÇ×InterakcijaÔÇť. Ostali mentori iz oblasti filma su reditelj Vojin Vasovi─ç, i snimatelj Dragan Vildovi─ç. Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore i Richard Cook, Ana Ulrikke Andersen, Nina Ba─Źun, Dea Widya, i Vikt├│ria Mrav─Ź├íkov├í.
Zgrada Doma ┼ítampe sagra─Ĺena je na Trgu republike u Beogradu izme─Ĺu 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevi─ça i oblikovana u duhu savremene arhitekture kao delo zna─Źajnih arhitektonskih i urbanisti─Źkih vrednosti, od 2019. godine utvr─Ĺena za kulturno dobro.

Film i arhitektura su u ─Źvrstoj vezi od samog nastanka ÔÇ×sedme umetnostiÔÇŁ. Film kao medij nastaje u urbanoj sredini i obra─ça se urbanom ─Źoveku. Arhitektura, sagledavana kao va┼żan vizuelni element pokretnih slika, zauzima zna─Źajno mesto u istoriji filma. Arhitekte modernog i savremnog doba uo─Źavaju zna─Źaj medijatizovanja urbane infrastrukture i potencijala medija (najpre fotografije, a potom filma i videa) za dubinske analize izgra─Ĺenih objekata ili atraktivne i fleskibilne mogu─çnosti u okviru samog arhitektonskog dizajna. Istovremeno, filmski profesionalci i video umetnici iz sveta vizuelnih umetnosti, otkrili su arhitekturu i njene ÔÇ×slojeve zna─ŹenjaÔÇŁ u domenu ideologija, dru┼ítvenih odnosa i dana┼ínjeg okru┼żenja pomahnitalog kapitalizma. Arhitektonska dela bivaju ─Źesto polazi┼íte i osnov narativa u filmskim i video ostvarenjima, urbano-scensko okru┼żenje jedan je od najzna─Źajnijih elemenata analize filma i socijalno-kulturnog miljea njegovih protagonisata, dok nije radak slu─Źaj da arhitektonska dela dobijaju ulogu glavnog aktera odre─Ĺenog filmskog ostvarenja ili umetni─Źkog video-rada.

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs