Connect with us
Arhitektura

Najluđe od ludih ideja arhitekata

Objavljeno

:

Aequorea, plivajući grad / foto: pinterest

Gledajući sadašnjost, među svim neboderima, kućama, letnikovcima i muzejima postoji puno skrivenih dragulja koji nas mogu iznenaditi, s tim da možemo očekivati da nas budućnost još više iznenadi i u arhitektonskom smislu dostigne one visine koje nismo ni sanjali da će biti moguće.

Činjenica je da arhitektura jeste jedna od najkreativnijih profesija na svetu, ona se uvek razvija i menja. Zato ćemo u ovom izdanju naše stalne rubrike TOP 8 upravo predstaviti najneverovatnije futurističke arhitektonske projekte na svetu. Ovo je 8 jedinstvenih i izuzetno neverovatnih arhitektonskih projekata iz celog sveta, upravo one za koje smo rekli da je teško zamisliti da su mogući.

1. Aequorea, plivajući grad

Ovaj fantastičan futuristički projekat je ustvari realizacija mašte belgijskog arhitekte Vinsenta Kalebauta i predstavlja svojevrstan plivajući grad. Njegovo ime je Aekuorea, a izgradnja istog planirana je u priobalnim vodama Rio de Janeira. Prema dizajnu autora, ovi neboderi u gradovima mogu biti samoodrživi tako što će recikliranjem morskih resursa biti obezbeđena struja, hrana i voda. I naravno, stanovnici bi mogli da uživaju u pogledu na more i zadivljujućim zalascima sunca.

Aequorea, plivajući grad / foto: pinterest

Aequorea, plivajući grad / foto: pinterest

2. Bio-Piramida

Ovo je rekreativni kompleks čija se izgradnja planira između Kaira i drevnih piramida. Naime, cilj ovog projekta je da se tehnologijom izgradnje obuzda pustošenje pustinjskih gradova. Ko zna, možda će ova piramida, kao i njeni prethodnici, postati jedno od čuda sveta za naše potomke!

 

Bio piramida

Bio piramida / Foto: www.wikimedia.org

3. Ecorium, South Korea

Nastao na inicijativu Južnokorejskog nacionalnog ekološkog instituta, kompleks se prostire na 33.000 hektara. Ovo bi bilo jedinstveno mesto sa plastenicima u obliku klina, gde bi se sprovodila ekološka istraživanja. Centralne zgrade biće izgrađene na takav način da će se unutrašnji uslovi moći menjati pod uticajem spoljne sredine, što može pomoći uštedi energije. Ovo su najbolje moguće benificije jedne zgrade koja, uz pomoć svega navedenog, ispunjava uslove za energetsku efikasnost kojoj danas treba da teži svaki sličan projekat.

4. Kule Kobra, Kuvajt

Projekt Kule Kobra jedan je od najaktualnijih arhitektonskih projekata na Internetu. Postoji plan da se grad nebodera u Kuvajtu gradi 2030. godine čiji bi toranj bio visok 1 km (3280 Ft). Svo uzbuđenje oko ovog projekta nije uzrokovano samo veličinom zgrade, već i specifičnim oblikom lifta. Neime, oblik tornja ne dopušta standardni oblik lifta. Najverovatnije će funkcionisati kompresovanim vazduhom po principu pneumatske cevi. Kule će biti ne samo najviši, već i neki od najlepših nebodera na svetu.

Kule Kobra, Kuvajt / foto: Pinterest

Kule Kobra, Kuvajt / foto: Pinterest

5. Podvodni hotel

Polje zabave, očito, ne poznaje granice: grupa arhitekata kompanije 103 International razvila je projekat podvodnog letovališta. Njegova površina je impresivna – 80.000 m2. Hotel je izgrađen tako da svaki prozor gleda na morske dubine (to je pravi „pogled na more“). Isto važi i za restoran i zabavni kompleks. Za one koji vole tradicionalnije načine opuštanja, postoji deo hotela koji se nalazi iznad vode.

Podvodni hotel

Podvodni hotel / foto: www.travelandleisure.com

6. Neboder “Zmajev let”,  Njujork

Evo još jedne fantazije Vinsenta Kalebauta. Nagađa se da je ova farma visoka 700 m na ostrvu Ruzvelt. Ovaj kompleksni, ekološki ambijent, ultramoderno selo u najvećem svetskom megapolisu, bio bi jedinstven. Prema autorskom nacrtu, u izgradnji će biti rekreativne površine, plastenici, farme mleka i mesa. Međutim, uprkos prednostima i ekološkoj dobrobiti, projekat nije dobio veliku podršku gradskih stanovnika, a njegova izgradnja je sada na kocki.

Neboder Zmajev let, Njujork

Neboder Zmajev let, Njujork / foto: Pinterest

7. Nomad: Neboderi na Marsu

Da, arhitektie stvarno imaju sjajne i nekada, čini se, i lude ideje. A ovo su najluđe od njih. Ove se zgrade mogu kretati nezavisno širom crvene planete. Sakupljajući potrebne elemente sa površine, oni proizvode stakleničke gasove i na taj način greju Mars i postepeno ga čine pogodnim za život.

Nomad: Neboderi na Marsu

Nomad: Neboderi na Marsu / foto: Pinterest

8. Hvatač oblaka

Ovo je revolucionarni projekat korejskih arhitekata. Konstrukcija bukvalno hvata oblake i transportuje ih u pustinjska područja. Realizacija ovog projekta ne samo da će promeniti boju Zemlje, već će pomoći u rešavanju problema regiona sa lošom žetvom. Cloud Catcher u najavi bi trebao da donese više sunčanih dana u London i eventualno spasi Centralnu Afriku od gladi. Što je sjajno iz više aspekata!

Hvatač oblaka

Hvatač oblaka / foto: www.stoplusjednicka.cz

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno