Connect with us
Arhitektura

Najlu─Ĺe od ludih ideja arhitekata

Gledaju─çi sada┼ínjost, me─Ĺu svim neboderima, ku─çama, letnikovcima i muzejima postoji puno skrivenih dragulja koji nas mogu iznenaditi, s tim da mo┼żemo o─Źekivati da nas budu─çnost jo┼í vi┼íe iznenadi i u arhitektonskom smislu dostigne one visine koje nismo ni sanjali da ─çe biti mogu─çe.

─îinjenica je da arhitektura jeste jedna od najkreativnijih profesija na svetu, ona se uvek razvija i menja. Zato ─çemo u ovom izdanju na┼íe stalne rubrike TOP 8 upravo predstaviti najneverovatnije futuristi─Źke arhitektonske projekte na svetu. Ovo je 8 jedinstvenih i izuzetno neverovatnih arhitektonskih projekata iz celog sveta, upravo one za koje smo rekli da je te┼íko zamisliti da su mogu─çi.

1. Aequorea, plivaju─çi grad

Ovaj fantasti─Źan futuristi─Źki projekat je ustvari realizacija ma┼íte belgijskog arhitekte Vinsenta Kalebauta i predstavlja svojevrstan plivaju─çi grad. Njegovo ime je Aekuorea, a izgradnja istog planirana je u priobalnim vodama Rio de Janeira. Prema dizajnu autora, ovi neboderi u gradovima mogu biti samoodr┼żivi tako ┼íto ─çe recikliranjem morskih resursa biti obezbe─Ĺena struja, hrana i voda. I naravno, stanovnici bi mogli da u┼żivaju u pogledu na more i zadivljuju─çim zalascima sunca.

Aequorea, plivaju─çi grad / foto: pinterest

Aequorea, plivaju─çi grad / foto: pinterest

2. Bio-Piramida

Ovo je rekreativni kompleks ─Źija se izgradnja planira izme─Ĺu Kaira i drevnih piramida. Naime, cilj ovog projekta je da se tehnologijom izgradnje obuzda pusto┼íenje pustinjskih gradova. Ko zna, mo┼żda ─çe ova piramida, kao i njeni prethodnici, postati jedno od ─Źuda sveta za na┼íe potomke!

 

Bio piramida

Bio piramida / Foto: www.wikimedia.org

3. Ecorium, South Korea

Nastao na inicijativu Ju┼żnokorejskog nacionalnog ekolo┼íkog instituta, kompleks se prostire na 33.000 hektara. Ovo bi bilo jedinstveno mesto sa plastenicima u obliku klina, gde bi se sprovodila ekolo┼íka istra┼żivanja. Centralne zgrade bi─çe izgra─Ĺene na takav na─Źin da ─çe se unutra┼ínji uslovi mo─çi menjati pod uticajem spoljne sredine, ┼íto mo┼że pomo─çi u┼ítedi energije. Ovo su najbolje mogu─çe benificije jedne zgrade koja, uz pomo─ç svega navedenog, ispunjava uslove za energetsku efikasnost kojoj danas treba da te┼żi svaki sli─Źan projekat.

4. Kule Kobra, Kuvajt

Projekt Kule Kobra jedan je od najaktualnijih arhitektonskih projekata na Internetu. Postoji plan da se grad nebodera u Kuvajtu gradi 2030. godine ─Źiji bi toranj bio visok 1 km (3280 Ft). Svo uzbu─Ĺenje oko ovog projekta nije uzrokovano samo veli─Źinom zgrade, ve─ç i specifi─Źnim oblikom lifta. Neime, oblik tornja ne dopu┼íta standardni oblik lifta. Najverovatnije ─çe funkcionisati kompresovanim vazduhom po principu pneumatske cevi. Kule ─çe biti ne samo najvi┼íi, ve─ç i neki od najlep┼íih nebodera na svetu.

Kule Kobra, Kuvajt / foto: Pinterest

Kule Kobra, Kuvajt / foto: Pinterest

5. Podvodni hotel

Polje zabave, o─Źito, ne poznaje granice: grupa arhitekata kompanije 103 International razvila je projekat podvodnog letovali┼íta. Njegova povr┼íina je impresivna – 80.000 m2. Hotel je izgra─Ĺen tako da svaki prozor gleda na morske dubine (to je pravi ÔÇ×pogled na moreÔÇť). Isto va┼żi i za restoran i zabavni kompleks. Za one koji vole tradicionalnije na─Źine opu┼ítanja, postoji deo hotela koji se nalazi iznad vode.

Podvodni hotel

Podvodni hotel / foto: www.travelandleisure.com

6. Neboder ÔÇťZmajev letÔÇŁ,┬á Njujork

Evo jo┼í jedne fantazije Vinsenta Kalebauta. Naga─Ĺa se da je ova farma visoka 700 m na ostrvu Ruzvelt. Ovaj kompleksni, ekolo┼íki ambijent, ultramoderno selo u najve─çem svetskom megapolisu, bio bi jedinstven. Prema autorskom nacrtu, u izgradnji ─çe biti rekreativne povr┼íine, plastenici, farme mleka i mesa. Me─Ĺutim, uprkos prednostima i ekolo┼íkoj dobrobiti, projekat nije dobio veliku podr┼íku gradskih stanovnika, a njegova izgradnja je sada na kocki.

Neboder Zmajev let, Njujork

Neboder Zmajev let, Njujork / foto: Pinterest

7. Nomad: Neboderi na Marsu

Da, arhitektie stvarno imaju sjajne i nekada, ─Źini se, i lude ideje. A ovo su najlu─Ĺe od njih. Ove se zgrade mogu kretati nezavisno ┼íirom crvene planete. Sakupljaju─çi potrebne elemente sa povr┼íine, oni proizvode stakleni─Źke gasove i na taj na─Źin greju Mars i postepeno ga ─Źine pogodnim za ┼żivot.

Nomad: Neboderi na Marsu

Nomad: Neboderi na Marsu / foto: Pinterest

8. Hvata─Ź oblaka

Ovo je revolucionarni projekat korejskih arhitekata. Konstrukcija bukvalno hvata oblake i transportuje ih u pustinjska podru─Źja. Realizacija ovog projekta ne samo da ─çe promeniti boju Zemlje, ve─ç ─çe pomo─çi u re┼íavanju problema regiona sa lo┼íom ┼żetvom. Cloud Catcher u najavi bi trebao da donese vi┼íe sun─Źanih dana u London i eventualno spasi Centralnu Afriku od gladi. ┼áto je sjajno iz vi┼íe aspekata!

Hvata─Ź oblaka

Hvata─Ź oblaka / foto: www.stoplusjednicka.cz