Connect with us
Novosti

Dodeljena bespovratna sredstva za pošumljavanje u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo ─îedomir Bo┼żi─ç uru─Źio je 23 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz Bud┼żetskog fonda za ┼íume AP Vojvodine za 2021. godinu, na konkursu za po┼íumljavanje novih povr┼íina.

Ukupan iznos sredstava koji je opredeljen po ovom konkursu je do 151 milion dinara, a kako je resorni sekretar ─îedomir Bo┼żi─ç naveo, danas je dodeljeno blizu 100 miliona dinara.

ÔÇ×Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je za meru unapre─Ĺenja rasadni─Źke proizvodnje skoro 28 miliona dinara, za ure─Ĺenje ┼íumskih puteva 48 miliona i za novu meru ÔÇô melioraciju degradiranih ┼íuma u na┼íoj pokrajini ÔÇô ukupan iznos sredstava je blizu 25 miliona dinaraÔÇť, precizirao je sekretar Bo┼żi─ç.

On je ukazao na to da u okviru pomenutih finansijskih sredstava postoji jo┼í jedna stavka koja se ti─Źe po┼íumljavanja i ukupan iznos za tu aktivnost je 50 miliona dinara.

ÔÇ×Konkurs koji se odnosi na podizanje novih ┼íuma zavr┼íava se 30. avgusta. Kada sagledamo meru koja se ti─Źe podizanja novih ┼íuma i novu meru koja obuhvata melioraciju degradiranih ┼íuma, koja je tako─Ĺe u funkciji podizanja novih ┼íuma, ispostavlja se da imamo ukupno 75 miliona dinara za tu aktivnost. Naime, na taj na─Źin ─çe 150 hektara degradiranih ┼íuma biti potpuno obnovljenoÔÇť, kazao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pored registrovanih ┼íumskih rasadnika, lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduze─ça, te ostalih korisnika iz na┼íe pokrajine koji su imali pravo da konkuri┼íu za novu opremu za unapre─Ĺivanje proizvodnje i izgradnju ┼íumskih puteva, me─Ĺu potpisnicima dana┼ínjih ugovora su i dva javna preduze─ça ÔÇô ÔÇťVojvodina┼íumeÔÇť i Nacionalni park ÔÇ×Fru┼íka goraÔÇť. Sredstva ─çe im poslu┼żiti da izgrade nove ┼íumske puteve u vojvo─Ĺanskim ┼íumama, kao i za melioraciju degradiranih povr┼íina.

Poljoprivrednik ┼Żivan Petrovi─ç, vlasnik rasadnika ÔÇ×Agro eko belÔÇť ka┼że da je konkurisao za podsticaj u rasadni─Źkoj proizvodnji. Dobijena sredstva upotrebi─çe za kupovinu traktora, ┼íto ─çe mu umnogome pomo─çi da unapredi svoju proizvodnju posebno kod va─Ĺenja sadnica i osnovne pripreme zemlji┼íta.

ÔÇ×Sredstva nam zna─Źe puno. Mehanizacija je izuzetno skupa i bez ove vrste pomo─çi ne bismo mogli da priu┼ítimo nove ma┼íine. Redovni smo korisnici sredstava resornog sekretarijata, ┼íto nam omogu─çava da unapredimo proizvodnju i budemo mnogo produktivnijiÔÇť, rekao je Petrovi─ç.

Izvor: www.vojvodina.gov.rs