Connect with us
Novosti

Da li je čistina planinskog vazduha moguća u našoj dnevnoj sobi?

Kako bi telo doveli u balans, nakupili se dobre energije, oporavili od stresa, ali i udahnuli čist i svež vazduh, lekari savetuju što duži boravak u prirodi. Istraživanja su pokazala da boravak u blizini drveća spašava i do 850 života godišnje i sprečava akutna respiratorna oboljenja u čak 670 slučajeva. Na žalost, drveće i onaj svež planinski vazduh koje naša pluća čini zdravim često su daleko od gradske sredine u kojoj se nalazimo.

Veliki deo dana provodimo u zatvorenim prostorijama, domovima i kancelarijama, izloženi velikom broju bakterija koje slabe naš imuni sistem. Provetravanje prostorija nam stvara osećaj svežine, ali se u poslednje vreme savetuje da se i prozori drže zatvoreni zbog izuzetno visokog nivoa opasnih čestica.

Za sada ne postoji način da se u potpunosti spreči, ali se udisanje štetnih čestica barem u zatvorenom prostoru može umanjiti prečišćivačima vazduha. Ovi uređaji iz prostora u kome boravimo uklanjaju čestice koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu biti veoma štetne za udisanje.

Prečišćivači Kompanije LG razvijeni su tako da efikasno uklanjaju mikročestice, gasove i neprijatne mirise zahvaljujući specijalno dizajniranom dvostrukom filteru koji u kratkom roku obezbeđuje pročišćen vazduh. Uređaji su jednostavni za korišćenje, a zasnovani su na moćnoj filtraciji kojoj ne mogu da promaknu ni najmanji molekuli zagađenja, pa tako uklanjaju i najsitnije čestice sa oznakom PM 1.0, kao i one sa oznakom PM2.5 i PM10.

Prečišćivači Kompanije LG

Prečišćivači Kompanije LG

Danas je na tržištu veliki broj prećišćivača, pa je samim tim potrebno dodatno se informisati o odgovarajućim modelima u skladu sa potrebama i veličinom prostorije u kojoj boravimo.

LG PuriCare AS60GDWV0, visine 60 cm (83 sa podignutim pojačivačem) namenjen je za prostorije površine do 58 kvadratnih metara, dok nešto veći model LG PuriCare AS95GDWV0 visine jedan metar (1,3 sa podignutim pojačivačem) ima kapacitet za malo veće prostore – do 91 kvadratni metar. Ukoliko se brinete da li će se ovi modeli uklopiti u vaš dnevni boravak, estetska forma je prilagođena svakoj vrsti prostorije od spavaće sobe do sale za sastanke! Važno je da prečišćivač ne bude prekriven kako bi postigao maksimalni efekat, a bilo bi idealno da vrata prostorije u kojoj radi ostanu zatvorena.

Funkcija prečišćavanja od 360 stepeni doprema svež vazduh u sve delove prostora na udaljenosti do 7,5 metara. Pojačivač čišćenja se podiže i rotira da obezbedi efikasan rad u svim uglovima kako bi se čist vazduh širio u svim pravcima, a oba uređaja imaju i funkciju jonizatora vazduha.

Koliko je važno da svi ti mali delovi stana budu detaljno osveženi, govori pojam „bolesne zgrade“ koji se sve češće pominje. Reč je o prostorijama sa premalo ventilacije koje su podložne zadržavanju prašine i mikro čestica. Ovu pojavu možemo promeniti makar u svom dnevnom boravku i učiniti ga prijatnijim i zdravijim za život.

Prečišćivač je idealan za ovakve prostorije jer sadrži sveteći panel koji nam u četiri boje prikazuje stepen zagađenosti.

Jednostavnim povezivanjem putem aplikcije na pametnom telefonu možete uključivati i isključivati funkcije, podešavati intenzintet čišćenja, proveravati kvalitet vazduha i kada treba zameniti filter.

Na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može se uticati i tako što ćemo smanjiti izvore zagađenja u vidu preteranog korišćenja kućne hemije, kozmetičkih preparate pa čak i mirisnih sveća. Ipak, kao sigurno i brzo rešenje tu su prečišćivači vazduha efikasni u uklanjanju neprijatnih mirisa iz vazduha, a osećaj svežine je zagarantovan.