Connect with us
Promo

Reč urednika: 24. na 204 u 2024.

Dragi čitaoci,

Novi „grenef” dolazi kao plod naše posvećenosti, energije i velikog entuzijazma. Posvećenost energetskoj efikasnosti, građevinarstvu i domaćoj arhitekturi oseti se na svakoj od 204 stranice ovog izdanja – našem najobimnijem do sada. Pažljivo smo birali stručnjake iz ove oblasti, kao i projekte koji oblikuju našu sredinu, ističući inspirativne prostore koji spajaju estetiku i održivost. Ovo izdanje „grenef-a“ prožeto je idejama, projektima i osobama koje oblikuju budućnost građevinsko-arhitektonskog sektora, istražujući puteve ka održivivoj i inspirativnoj perspektivi.

U razgovoru s vodećim stručnjacima, otkrivamo održive pristupe koji ne samo da čuvaju resurse, već i unapređuju kvalitet života. Naši sagovornici su pričali o svojim počecima i putu koji su prošli da bi danas bili veoma priznati u stručnoj javnosti. Naša pitanja su ih potakla da „otvore dušu” za naše čitaoce i prisete se emotivnih momenata iz svojih karijera. Jedan od njih je Jugoslav Janjić, arhitekta i jedan od osnivača studija „Dizajn arhitektura“, koji je sa nama podelio svoje dragoceno iskustvo o ulozi arhitekture u društvu, a njegov poslovni i životni put je svakako inspiracija za sve nas. Sudbina ili karma, kako vam je lakše, često budu najbolji režiseri, a mi protagonisti neverovatnih priča koje prenosimo iz ugla g. Janjića. Jedan od naših najuspešnijih arhitekata u Zapadnoj Evropi je Bratislav Tošković, koji nakon 35 godina rada u Finskoj odlično poznaje naše prilike i svakodnevno održava veze sa kolegama u Srbiji. Za naš časopis predstavio je svoje vizije i iskustva u radu s investitorima koji dele strast prema inovacijama uz veliki respekt prema arhitekti i arhitekturi. Takođe smo razgovarali i sa Stephanom Andersonom iz DGNB-a i predstavnikom SrbGBC – Saveta zelene gradnje Srbije o sertifikaciji održive i zelene gradnje.

Na 204 strane, ovo izdanje nudi i široku lepezu inspirativnih projekata domaćih arhitekata i istraživačkih tekstova renomiranih stručnjaka iz industrije. Naši saradnici spajaju ideje i svoju praksu, gradeći most između vizionarskih koncepata i konkretnih realizacija. U ovom broju možete čitati sjajan tekst Dražena Balaževića dipl.inž.građ. iz kompanije „North Engineering“ koji se odnosi na planiranje budžeta i rad sa stranim kompanijama u Srbiji. Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner nas uvodi u novi koncept življenja, a Milica Tasovac, istoričar umetnosti i dizajner enterijera savetuje kako projektovati zdrav životni prostor. Sjajni prof. dr Miomir Mijić i prof. dr Dragana Šumarac Pavlović sa Elektrotehničkog fakulteta upoznaće Vas sa akustikom u ugostiteljskim objektima, a Sonja Krastavčević dipl. inž. arh. donosi još jedan tekst o prošlosti i budućnosti gradnje prirodnim materijalima.

Ponosimo se činjenicom da skoro 50 brendova deli svoje proizvode i usluge s nama u ovom izdanju, odajući priznanje našoj redakciji koja svoj fokus stavlja na energetsku efikasnost i inovativna dizajnerska rešenja naših arhitektonskih biroa koji su u rangu sa svojim kolegama iz celog sveta.

Sa 24. brojem „grenef-a“ ušli smo u 2024. godinu, na 204 strane – ništa nije slučajno, sa entuzijazmom, vizijom i verom u građevinsku industriju koja ne samo da stvara, već i transformiše naše okruženje. Ponosni smo na činjenicu da ćemo i u 2024. godini, zajedno za vama pratiti inovacije, projekte i ideje koje oblikuju našu stvarnost. Jako nas raduje što smo u prošloj godini bili gosti na velikoj većini stručnih događaja, prezentacija i konferencija, a to svakako govori u prilog činjenici da „grenef” respektuju sve više i više i da smo postali inspirativno i nezaobilazno štivo kod ljudi iz struke.

Sa preko 30.500 pratilaca na našem Instagram nalogu „gradjevinski_casopisi, postajemo zajednica koja raste i evoluira, gradeći mostove između stručnosti i kreativnosti uz akcenat na domaću praksu.

Želimo vam sve najbolje u Novoj 2024. godini, od srca, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Čitamo se i dalje…

NOVO izdanje časopisa GRENEF možete čitati i online klikom na LINK.

Hvala na svemu, čitamo se i dalje,
Predrag Rađen, urednik

Predrag Rađen potpis