Connect with us
Novosti

Pravilna ugradnja stolarije

Stolarija osim svoje estetske uloge na fasadi ima i zahtevnu funkcionalnu ulogu unutar ┼żivotnog prostora. Trebalo bi da obezbedi kvalitetno provetravanje, dovoljno dnevnog svetla, potrebnu za┼ítitu od hladno─çe ili velike toplote, za┼ítitu od buke i u ekstremnim slu─Źajevima za┼ítitu od provalnika. Pritom se ne sme zaboraviti njena ekonomi─Źnost i trajnost.

Sedamdeset posto energije potrebne za zagrevanje gubi se na vratima, prozorima i spoljnim zidovima. ─îinjenica da su gubici kroz prozore deset i vi┼íe puta ve─çi od onih kroz zidove svedo─Źi o tome koliko je energetska efikasnost prozora zna─Źajna u ukupnim energetskim potrebama zgrada. Zbog toga je veoma va┼żno odabrati kvalitetnu stolariju, a jo┼í va┼żnije je pravilno ugraditi. Nepravilno ugra─Ĺena stolarija omogu─çava prodiranje vlage u izolaciju i na taj na─Źin naru┼íava toplotnu i konstruktivnu stabilnost omota─Źa. U tom slu─Źaju ne samo da se ne─çe ostvariti planirana u┼íteda energije potrebne za grejanje/hla─Ĺenje, nego se stvara potreba za novim zahvatima, koji zahtevaju nove tro┼íkove. Dakle, svi napori ulo┼żeni u pobolj┼íanje kvalitete stakla i prozorskog rama mogu biti uzaludni ako se stolarija pravilno ne ugradi.

Pravilna RAL monta┼ża

Pravilna RAL monta┼ża

Monta┼ża ÔÇô najva┼żnije planiranje ugradnje stolarije

Prilikom ugradnje, vrlo je va┼żna pozicija ugradnje prozora. Uobi─Źajena gra─Ĺevinska praksa je ugradnja prozora u zid sa spolja┼ínje strane, u ravni ili malo vi┼íe prema unutra┼ínjosti. Prozorski okvir postavlja se u skladu s toplotnim, tehni─Źkim preporukama, naj─Źe┼í─çe sasvim u ravni s izolacijom zidne konstrukcije. Pritom je vrlo va┼żno izbe─çi sve toplotne mostove. Mora se dokazati nepostojanje kondenzata, odnosno unutra┼ínje povr┼íinske temperature su u skladu sa va┼że─çim propisima u pojedinim zemljama. Dakle, prozore treba ugraditi na spolja┼ínju liniju zida, ─Źime je toplotna izolacija spojena s okvirom prozora te se izbegavaju toplotni mostovi. Me─Ĺuprostor izme─Ĺu gra─Ĺevinskoga otvora i veli─Źine prozora, kao i materijal koji se koristi za u─Źvr┼í─çivanje prozora, mora omogu─çiti prozoru da se pod uticajem temperature neometano ┼íiri odnosno skuplja.

U slu─Źaju da veli─Źina prozora nije dobro odre─Ĺena u odnosu na veli─Źinu gra─Ĺevinskoga otvora ili da prozor nije dobro centriran i pravilno pri─Źvr┼í─çen, zbog toplotnih dilatacija mo┼że do─çi do funkcionalnih pote┼íko─ça kao ┼íto su pote┼íko─çe prilikom otvaranja ili zatvaranja. Po┼ítovanjem propisanih monta┼żnih zahteva prilikom ugradnje spre─Źava se prodiranje pra┼íine, vlage ili vode izme─Ĺu prozora i zidarskoga otvora, a ti se zahtevi posti┼żu popunjavanjem praznina silikonskim kitovima visokog kvaliteta i trajnosti na razli─Źitim temperaturama, jer oni omogu─çavaju sigurno dihtovanje i dovoljno istezanje. Posebno treba naglasiti da je potrebno stru─Źna edukacija montera jer je on odgovoran za celokupnu instalaciju.

RAL monta┼ża

Postoje─çe norme i propisi defini┼íu pravilno planiranje ugradnje prozora i uklanjanje nejasno─ça. Naime, pravilna ugradnja zavisi od situacije ugradnje (vrsta izgradnje objekta: cigla, beton i sli─Źno). Defini┼íe se jasan na─Źin ugradnje i razra─Ĺuju posebni zahtevi ugradnje (povezani sa bukom i po┼żarom).

Pritom se ne smeju zaboraviti iskustva iz prakse, a sva uputstva moraju biti napisana na jasan na─Źin za sve. Naziv RAL u upotrebi je od 1925., kada su nema─Źki privatni sektor i nema─Źka vlada osnovali ÔÇ×Reichs-Ausschuss f├╝r LieferbedingungenÔÇť (RAL) ili Dr┼żavni odbor za uslove isporuke i osiguranje kvaliteta. Zajedni─Źki cilj bio je definisati i standardizovati tehni─Źke uslove isporuke. Da bi se postigao ovaj cilj, bili su potrebni uspostavljeni zahtevi za kvalitet i njihovo pra─çenje. Institut je trebalo da usvoji pravila i propise nezavisno i u potpunosti odgovorno. Cilj nije bio samo racionalizovati isporuku, nego prvo osigurati standarde kvaliteta. Va┼żnost je pridana odr┼żavanju i obezbe─Ĺivanju kvaliteta promovisanjem iskrenosti u poslovanju putem po┼ítenog, jasnog i pouzdanog ozna─Źavanja proizvoda i usluga, a sve u interesu kupca. S pove─çanim fokusom na osiguranje kvaliteta, naziv RAL pro┼íiren je na Dr┼żavni odbor za uslove isporuke i osiguranje kvaliteta.

RAL monta┼ża najve─çim delom ima za cilj u┼ítedu energije i pravilnu monta┼żu kako bi se spre─Źile negativne pojave vlage i njene posledice. Savremenim profilima su najve─çim delom re┼íeni gubici kroz same prozore ili vrata i IZO stakla, ali pojavljuje se sve ve─çi problem koji se odnosi na neodgovaraju─çu monta┼żu naleganja okvira na zid objekta. Zbog toga se ─Źesto tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora pojavljuje vlaga, koja zbog poreme─çenog toka toplotnih mostova, odnosno izotermi, uzrokuje pojavu plesni i gljivica.

IZO staklo na prozorima

IZO staklo na prozorima

Izoterme su linije koje spajaju ta─Źke istih temperatura uz ─Źiju pomo─ç je prora─Źunima mogu─çe prikazati raspodelu temperatura unutar gra─Ĺevnskih elemenata. Najpoznatiji pojam u izotermi jeste ta─Źka temperature od 9,3┬░C kao vrednost na kojoj se vlaga iz vazduha kondenzuje i stvara tzv. rosu, koja zavisno od koli─Źine vlage u prostoru stvara i ve─çe koli─Źine u obliku teku─çe vode. Na primer, u roku od 24 sata kroz otvor fuge od samo 1 mm i du┼żine 1 m, koja nije paronepropusno izolovana s unutra┼ínje, pribli┼żno 360 g vode se kondenzuje u gra─Ĺevinskom elementu zida! To ─Źesto dovodi do ve─ç pomenute pojave plesni, gljivica, trule┼żi, pa ─Źak i do curenja vode iz zida, ispod novougra─Ĺenog prozora! Za ovo se ─Źesto krivi propustljivost dihtunga ili navodno nepravilno postavljena okapnica i sli─Źno.

Kako bi se spre─Źile takve pojave i omogu─çila ugradnja prema ve─ç pomenutom RAL-u koji se bavi pravilnom ugradnjom, potrebno je odr┼żavati nivo izolacije suvim, postaviti prozor na ispravnu izotermnu liniju, spre─Źiti protok vodene pare u izolaciju sa paronepropusnim trakama ili dihtunzima, naro─Źito s unutra┼ínje, a sa spolja┼ínjeg nivoa spre─Źiti ulazak teku─çe vode ili prodor ki┼íe, ali i omogu─çiti neometano kretanje vodene pare iz gra─Ĺevinskog elementa u atmosferu, za ┼íta se koriste dihtunzi ili trake. Energija koja se gubi kroz prozore i vrata ko┼íta. Ukupna energija koju tro┼íe doma─çinstva i zgrade vi┼íestruko prelazi potro┼ínju energije u industriji, a 70% ukupne potro┼íene energije odlazi na grejanje i hla─Ĺenje stambenih i radnih prostora. Tako─Ĺe, nepravilno ugra─Ĺeni prozori pove─çavaju nivo buke u stambenim i radnim prostorima.

Pravilna RAL monta┼ża

Pravilna RAL monta┼ża

U su┼ítini cilj RAL monta┼że je da obezbedi tri nivoa zaptivanja (izolacije):

  • unutra┼ínji ÔÇô koji mora biti hermeti─Źki i paronepropusni
  • srednji ÔÇô toplotna i zvu─Źna izolacija (pena, staklena vuna i drugo)
  • spolja┼ínji ÔÇô otporan na udare vetra i ki┼íe, paropropusni.

To se mo┼że omogu─çiti primenom razli─Źitih materijala, u zavisnosti od toga da li je re─Ź o zameni starih prozora ili o ugradnji novih. U nastavku su primeri dobre prakse, ali i nekoliko primera lo┼íe prakse.

Primeri ugradnje iz svakodnevne prakse

Pravilna ugradnja stolarije – dihtovanje

Propusnost dihtunga mo┼że se spre─Źiti pravilnim dihtovanjem. Potrebno je odr┼żavati nivo izolacije suvim, postaviti prozor na ispravnu izotermnu liniju, spre─Źiti protok vodene pare u izolaciju paronepropusnim trakama ili dihtunzima, posebno sa unutra┼ínje strane, a sa spolja┼ínje spre─Źiti ulazak teku─çe vode ili proboj ki┼íe, ali i omogu─çiti neometano kretanje vodene pare iz gra─Ĺevinskog elementa u atmosferu, za ┼íta se koriste dihtunzi ili trake. Odgovaraju─çe dihtovanje (izolacija) se mo┼że omogu─çiti primenom razli─Źitih materijala, u zavisnosti od toga da li je re─Ź o zameni starih prozora ili o ugradnji novih.

Godinama se vezano za monta┼żu prozora raspravlja o zaptivanju spojeva izme─Ĺu zidne konstrukcije i prozora. U poslednje vreme, ta─Źnije od stupanja na snagu norme, prera─Ĺiva─Źi u ve─çoj meri bave tom temom, jer dana┼ínji na─Źin gradnje koji podrazumeva visok stepen izolacije i zaptivanja, pravilno zaptivanje prozora ima mnogo ve─çu va┼żnost. U svakom slu─Źaju, godinama se ula┼że u proizvodnju spojne fuge koja ne propu┼íta vazduh i vlagu iznutra, smatraju─çi to tehni─Źki neophodnim. Zbog posebnih gra─Ĺevinskih situacija u staroj gradnji pravilna monta┼ża prozora predstavlja vi┼íestruke pote┼íko─çe. Na ove probleme ─çemo ukazati u ovom tekstu sa prakti─Źnim primerima.

Primer pravilne ugradnje stolarije

Primer pravilne ugradnje stolarije

Primeri primene

U principu, svi u─Źesnici znaju da su spojevi prozora na starim zgradama u odnosu na funkcionalnu izolaciju zbog mno┼ítva varijanti i mogu─çnosti postoje─çe gra─Ĺevinske situacije posebno problemati─Źni. Stoga se ne mogu donositi pau┼íalni zaklju─Źci. Ipak, ta─Źno je da je za stare zgrade potrebno na prilago─Ĺen na─Źin uzeti gra─Ĺevinsko-fizi─Źke norme i primeniti ih, pri ─Źemu se ne mogu uvek uzeti u obzir sve norme koje va┼że za novogradnju.

Uostalom, izraz ÔÇ×stara gradnjaÔÇŁ ne mo┼że se tako jednostavno definisati; postoje─ça zgrada na kojoj se menjaju samo prozori svakako se ocenjuje druga─Źije od starije zgrade koja je pored prozora opremljena novim sistemom toplotne izolacije, novom krovnom izolacijom i mo┼żda novim sistemom grejanja (te se time prakti─Źno izjedna─Źava s novogradnjom).
Svakako uzeti u obzir U tekstu navodimo niz bitnih radnji koje posebno na starim zgradama samo omogu─çavaju ili osiguravaju izolaciju. Elasti─Źni materijali za zaptivanje moraju imati minimalni presek, s obzirom na potrebno vreme potrebno za upotrebu i rad. Kao apsolutni minimum, ova mera bi se mogla svesti na 8 x 6 mm. Ubrizgavaju─çi materijali za dihtovanje trebaju dovoljno velike i ─Źvrste obostrane povr┼íine da bi funkcionisale. To zna─Źi da (mali) trouglasti ┼żlebovi nisu pogodni; jedna jedina ivica na spoljnoj strani PVC-profila kao zid za nano┼íenje dihtung materijala nije dovoljna.

Skica popre─Źnog preseka stolarije

Skica popre─Źnog preseka stolarije

Re┼íenje ovde mogu biti profili za ispunu ili premo┼í─çavanje. Problemati─Źan je postoje─çi malter kao prepreka za nano┼íenje ubrizgavaju─çeg dihtung materijala. U izuzetnim slu─Źajevima mo┼że se koristiti dihtung materijal ─Źija je vrednost rastezanja i naprezanja Ôëą 0,2 N/mm2. Po pravilu su ovo vrlo mekani i elasti─Źni materijali. Upotreba komprimovanih dihtung traka na malteru, za razliku od prethodno navedenih, nije problemati─Źna. Me─Ĺutim, kada se koristi za unutra┼ínju izolaciju, potrebno je osigurati dovoljno visok stepen kompresije.

Prilikom nano┼íenja dihtung materijala u obliku pene potrebno je izbe─çi ┼íupljine. Gra─Ĺevinsko-fizi─Źko pravilo koje glasi ÔÇ×s unutra┼ínje strane dihtovanje mora biti bolje nego sa spoljne straneÔÇŁ bi─çe zadovoljeno, ako je izolacija napravljena tako da ÔÇ×spoljna strana ne dihtuje bolje od unutra┼ínje straneÔÇť. Generalno, treba ulo┼żiti napore da se postigne isti nivo dihtovanja zaobilaznice. Na otvorenom prostoru treba posvetiti posebnu pa┼żnju na odvodnjavanje vode. Posebno je potrebno obuhvatiti vodu koja, na primer, te─Źe nadole kroz vodilicu na roletnama, odnosno u slu─Źaju aluminijumske prozorske klupice voda se mora slivati niz bo─Źnu kosinu i ne sme preko nje nekontrolisano te─çi u zid/konstrukciju. Spoljno dihtovanje mora biti izvedeno tako da bude nepropusno za jaku ki┼íu/pljusak.

Ukoliko je prozor opremljen dodatnim termoizolacijskim sistemom, spoljno dihtovanje ─çe biti deo tog sistema, i u tom slu─Źaju se vr┼íi pomo─çu maltera. Uzimanje u obzir izotermnih struja ili faktora temperature nije mogu─çe zbog situacije koja obi─Źno postoji u starim zgradama, npr. zbog postoje─çih roletni koje ostaju, zidnih grani─Źnika, kamenih gredi itd. Iz sigurnosnih razloga, u takvim slu─Źajevima bi trebalo upozoriti na rizik od pojave kondenzacije i plesni.

Pravilna ugradnja stolarije

Pravilna ugradnja stolarije

Realna gra─Ĺevinska situacija

U prilo┼żenom nacrtu PVC-prozora i monolitnog zida prikazane su dve alternativne mogu─çnosti dihtovanja. Me─Ĺutim, uzeta je u obzir mogu─çnost da je zbog odstupanja i neta─Źnosti mera u stvarnoj gradnji treba ÔÇ×fleksibilno delovatiÔÇŁ. Monta┼ża prozora u staroj gradnji zbog postoje─çe situacije podle┼że posebnim uslovima u odnosu na primenu gra─Ĺevinskih pravila i normi. To se posebno odnosi na detalje koji su razvijeni i predvi─Ĺeni za novogradnju. Uprkos tome, potrebno je uzeti u obzir i primeniti odre─Ĺene gra─Ĺevinsko-fizi─Źke osnovne uslove. Lako je mogu─çe uz odre─Ĺeno odstupanje na podru─Źju gra─Ĺevinskih uslova i dihtung materijala. Sve navedeno majstoru pru┼ża sigurnost u radu, ─Źime se daje doprinos funkcionalnim sistemima, i kona─Źno, zadovoljnim korisnicima.

Autor teksta: Tanja Vran─Źi─ç