Connect with us
Energetska efikasnost

Kolika je važnost dobre stolarije za vaš dom

Prilikom useljenja u stan ili kuću koju ste kupili, a koje pripadaju starogradnji, ili kada odlučite da renovirate svoj stan ili kuću, posebnu pažnju treba da poklonite stolariji. Dobra stolarija je od ključnog značaja, jer će na taj način vaš dom biti zvučno, toplotno izolovan, ali i bezbedan za sve ukućane. Dobra stolarija štedi energiju, a samim tim i vaš novac, jer neće biti prekomernih računa za struju ili grejanje. Kada je dom opremljen odličnim prozorima i vratima, gubitak toplote je u tom slučaju zaista minimalan. Zvučna izolacija je takođe bolja, naročito u odnosu na staru ili dotrajalu stolariju.

Trendovi u uređenju doma se smenjuju, i gotovo neprestano dolaze noviteti kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Međutim, godinama unazad PVC i aluminijumska stolarija imaju primat, kada je u pitanju stolarija na kući ili stanu, a ovde možete pogledati ponudu za pvc i aluminijumsku stolariju .One najbolje štite od buke, gubitka toplote ali i svetlosti. Drvena stolarija ima svoje prednosti, a to je pre svega prirodan izgled, ali za nju se danas retko ko odlučuje. PVC materijali i ALU materijali su se pokazali kao postojani, izuzeno kvalitetni i dugotrajni, pa su uglavnom oni prvi izbor kupaca.

Popularnost ALU materijala

Aluminijumski materijali su laki materijali, i zato je njihova upotreba veoma raširena. Kada se govori o dobroj izolaciji, aluminijumska stolarija je broj 1 i kod nas i u svetu. Kako je ovaj materijal pogodan za bojenje, ne postoje granice, već se prema željama može dobiti boja koju ste i zamislili. Ako želite ALU stolariju, ali i da postignete izgled drvene stolarije, izaberite stolariju koja imitira izgled drveta. Vek trajanja ALU stolarije je preko 50 godina, a za to vreme ona svakako neće izgubiti na estetici. Poslednjih godina ovaj materijal se dosta koristi i na poslovnim objektima, upravo zbog svoje odlične izolacije.

PVC vs drugi materijali

U odnosu na drvo PVC materijali ne mogu da istrule i da propadnu, ali svakako moraju redovno da se održavaju, kako bi bili dugotrajni. Drvo uopšte ne podnosi dobro kišu i druge padavine, kao ni visoke temperature. Na ovaj način drveni prozori se mogu oštetiti i boja im se može promeniti, a sve to može uticati na njihovo teže otvaranje i zatvaranje. Kako bi se napravili PVC prozori i vrata nije potrebno uništavati šume i seći drveće. Na ovaj način se štiti životna sredina, kako čoveka, tako i brojnih životinjskih i biljnih vrsta. Ono što je jedna od ogromnih prednosti PVC materijala jeste da se oni mogu reciklirati, i od njih se može napraviti novi prozor ili vrata. On uvek može biti pomoćni materijal, što se za drvo koje je propalo ne može reći.

Energetska efikasnost PVC stolarije

Štednja energije i ostalih resursa, odnosno energentska efikasnost jeste jedna od najvećih prednosti i velika ušteda u kućnom budžetu. Ovo je jako bitno u zimskim mesecima, kada ćete manje zagrevati prostorije u kojima boravite. Stara stolarija ne dihtuje dobro, a istovremeno propušta vazduh, odnosno hladnoću u vaš dom, i tako se gubi toplota a računi za struju ili grejanje se povećavaju. Ukoliko nekada dođe do požara, objekti na kojima je postavljena PVC stolarija, neće širiti dodatno vatru poput drveta, jer je ovaj materijal samogasiv i on sam neće biti mnogo uništen. Stanovi, kuće ili poslovni objekti na kojima se nalazi stolarija od PVC materijala, moraju se veoma često provetravati. Ovo je neophodno zbog moguće kondenzacije, koja može stvoriti dodatne probleme, kao što su pojava vlage i buđi u prostorijama. Isto tako, u prostor se može uvući neprijatan miris, a i on je posledica neredovnog provetravanja.

Bezbednost doma

Prilikom stavljanja stolarije na kuću, stan ili neki poslovni prostor, veoma bitna stavka jeste bezbednost pre svega onih koji borave u ovim prostorima, a potom i zaštita stvari i ostale opreme. PVC i ALU stolarija je znatno teža za obijanje, nego što je to slučaj sa drvenom stolarijom. Ovo daje jednu vrstu sigurnosti osobama koje žive u takvim domovima ili borave u određenim poslovnim prostorima. Svakako postoje i dodatni mehanizmi kojima se možete zaštititi i osećati se bezbednije, a to je ugradnja dodatnih bezbedonosnih rešetki, ili ugradnja sigurnosnih brava, kao i drugih vrsta ojačanja. Na ovaj način osetićete bezbednost kako danju, tako i u noćnim satima.

Cena – stavka koja sve zanima

Kada je reč o ceni kako PVC tako i ALU stolarije, one se razlikuju prema ugradnji i samoj ceni materijala. Aluminijusmski materijali su skuplji u odnosu na PVC materijale, i to zbog načina ugradnje, ali i dužine trajanja. Cena i vrata i prozora zavisi i od dimenzija koje su kupcu potrebne, jer svakako da neće biti ista cena za prozore ili vrata većih dimenzija, kao za one koji imaju standardne ili manje dimenzije. Isto tako, cena se razlikuje za ulazna vrata, sobna vrata, ali i za balkonce. Zato svako ko razmišlja o ugradnji PVC ili ALU stolarije, treba da na taj trošak gleda kao na neku vrstu dugoročnog ulaganja. To ćete uvideti već nakon prve grejne sezone, kada vam računi budu znatno niži. Svakako ne treba zanemariti ni estetski momenat, jer svaka promena donosi svežinu ali i podiže vrednost samoj nekretnini, bilo da je u pitanju kuća, stan ili poslovni prostor.

Održavanje stolarije

Nakon ulaganja i ugradnje ALU ili PVC stolarije, veoma je važno da i jednu i drugu vrstu pravilno i redovno održavate. One su veoma jednostavne za održavanje, i dovoljno je da da ih prebrišete mokrom krpom. Na tržištu postoje razna sredstva, uglavnom u tečnom obliku, koja su namenjena čišćenju ove vrste stolarije, i mogu vam olakšati čitav posao oko čišćenja ovih površina. Ovi materijali su poznati po tome što se ne prljaju tako lako i generalno kada se i uprljaju, lako ih je očistiti, pa su veoma zahvalni za održavanje. Izbegavajte jake hemikalije, abrazivna sredstva, kao i žice za čišćenje, jer oni mogu veoma oštetiti vaše prozore ili vrata. Dovoljno je da čišćenje obavljate uz pomoć krpe, vode i eventualno malo tečnosti koja se koristi za pranje sudova. Na ovaj način čuvate svoju stolariju i produžavate joj vek trajanja, bilo da su u pitanju prozori ili vrata.