Connect with us
Arhitektura

Powerhouse – Energetski pozitivni objekti

Revolucionarni pristup izgradnji!

// ┼áta bi se desilo kada bismo umesto sada┼ínjih poku┼íaja da smanjimo negativan uticaj objekata na ┼żivotnu sredinu mi zapravo gradili objekte koji na nju deluju pozitivno i smanjuju emisiju ugljen dioksida u svetu? //

Na ovo pitanje odgovor su poku┼íali da daju kreatori takozvanih ÔÇ×net-positive buildingsÔÇŁ objekata koji ─çe proizvesti vi┼íe energije nego ┼íto je tro┼íe u celom svom veku: za izgradnju, kori┼í─çenje i na kraju ru┼íenje. Iako deluje kao nedosti┼żan cilj, grupa koja je pokrenula ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ koncept energetski pozitivnih objekata u Norve┼íkoj, dokazala je da se uz zajedni─Źki rad nekoliko klju─Źnih ─Źinilaca u izgradnji jednog objekta, ovako ne┼íto mo┼że ostvariti.

ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ predstavlja saradnju nekih od najambicioznijih kompanija u polju odr┼żive gradnje, kao ┼íto gra─Ĺevinske kompanije Skanska, arhitektonskog biroa Sn├Şhetta, organizacije za za┼ítitu ┼żivotne sredine ZERO, konsalting kompanije Asplan Viak i kompanije za nekretnine Entra. Njihova interakcija pru┼żila je dodatnu vrednost objektima.

Pored visokih kriterijuma koje zgrada mora da zadovolji u smislu energetske efikasnosti, veoma je bilo zna─Źajno da ona ima i kvalitete koji karakteri┼íu dobru arhitekturu – da je komercijalno odr┼żiva, visokih estetskih karakteristika i da je karakteri┼íe odli─Źan unutra┼ínji komfor za korisnike. Drugim re─Źima, zgrada treba da bude atraktivna za korisnike koji bi ┼żeleli u njoj da rade ili ┼żive i isplativa investicija za vlasnika. Klju─Ź uspeha ovako kompleksnih projekata su integrisana re┼íenja, a za to su potrebna saradnja, stru─Źnost i holisti─Źko razmi┼íljanje, ┼íto je demonstrirano na nekoliko realizovanih projekata:

KJ├śRBO POSLOVNA ZGRADA

Prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja, bila je poslovna zgrada Kj├Şrbo, locirana u okolini Osla u Norve┼íkoj, izgra─Ĺena 2014. godine. Projekat je do┼żiveo uspeh koji je izazvao me─Ĺunarodno interesovanje. Mo┼żda je i najbolji primer pozitivnog objekta s obzirom da predstavlja rekonstrukciju dve stare poslovne zgrade iz 1980-ih godina, tako da projektom nije oduzeta neizgra─Ĺena povr┼íina, ve─ç obnovljena stara sa lo┼íim energetskim performansama. Dva objekta ukupne povr┼íine od 5.200m2, godi┼ínje su tro┼íila oko 250kWh po m2 grejane povr┼íine.

Nakon rekonstrukcije, energetske potrebe objekata su smanjene za 86%, a potrebe se nadokna─Ĺuju iz obnovljivih izvora energije – geotermalne energije i toplotnih pumpi.

Prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja, bila je poslovna zgrada Kj├Şrbo

Prvi objekat realizovan od strane ÔÇ×PowerhouseÔÇŁ udru┼żenja, bila je poslovna zgrada Kj├Şrbo

// Efikasna izolacija, ventilacija i osvetljenje su bili klju─Źni faktori smanjenja potrebne energije u objektu. Vi┼íak proizvedene energije je oko 21 kWh po m2 grejane povr┼íine, koji koriste okolni objekti u Kj├Şrbo parku.//

Korisnici zgrade su konstatovali bolji unutra┼ínji komfor, temperaturu, akustiku i osvetljenje u odnosu na uslove pre rekonstrukcije. Unutra┼ínji atrijum koji slu┼żi ventilisanju objekta tako─Ĺe ima i funkciju unutra┼ínjeg stepeni┼íta.

DR├śBAK MONTESSORI ┼áKOLA

Ova ┼íkola je ekolo┼íki najbolja ┼íkola u Norve┼íkoj veli─Źine oko 900 m2 grejanog prostora, izgra─Ĺena 2018. godine. Energetske potrebe objekta su manje od jedne ─Źetvrtine uobi─Źajnih potreba ┼íkola ove veli─Źine u Norve┼íkoj. Godi┼ínje, ona proizvodi 30500 kWh struje upotrebom solarnih panela. Izuzetno interesantan dizajn tela objekta koji je prese─Źen takozvanom ÔÇ×solarnom plo─ŹomÔÇť, nastao je kao potreba postizanja maksimalnog efekta solarnih ─çelija, pa je solarna plo─Źa orijentisana direktno prema jugu sa nagibom od 33 stepena. Solarna plo─Źa tako─Ĺe stvara dru┼ítvene i obrazovne prostore u obliku spoljnih i unutra┼ínjih amfiteatara i stepenica koje upravljaju ┼íkolskom prostornom organizacijom i dinimakom zajedni─Źkih aktivnosti.

// Arhitektura je ovde zamišljena kao društveni i obrazovni alat, oblikovana oko koncepta energetski pozitivne kuće kao centralnog elementa dizajna. //

Dizajn proizilazi kako iz energetskog koncepta i kvaliteta lokacije tako i Montessori obrazovnih principa. Da bi se to postiglo, oformljen je multidisciplinarni tim sa─Źinjen od u─Źitelja, u─Źenika, ┼íkolskog menad┼żmenta i profesionalaca kako bi se optimizovala tehni─Źka re┼íenja i prona┼íao koncept koji je u skladu sa edukativnim potrebama, a uzimaju─çi za┼ítitu ┼żivotne sredine u obzir. Re┼íenja za grejanje, hla─Ĺenje i ventilaciju temelje se na principima koji su se koristili u Kj├Şrbo projektu, ali su dodatno razvijeni i optimizovani s obzirom na specifi─Źnu funkciju i bud┼żet za izgradnju koji je bio ograni─Źen. Koriste se mere Pasivne ku─çe, sa kompaktnim volumenom objekta i malim U – vrednostima elemenata termi─Źkog omota─Źa kako bi se smanjili toplotni gubici kroz termo omota─Ź.

POWERHOUSE BRATT├śRKAIA

Bratt├Şrkaia je najve─ça nova energetski pozitivna zgrada u Norve┼íkoj, koja ─çe proizvoditi vi┼íe energije u svojoj operativnoj fazi nego ┼íto se potro┼íi ukupno za proizvodnju gra─Ĺevinskog materijala, izgradnju, kori┼í─çenje i na kraju ru┼íenje ovog objekta.

Powerhouse Bratt├Şrkaia

Bratt├Şrkaia je najve─ça nova energetski pozitivna zgrada u Norve┼íkoj

// Zgrada je projektovana na osnovu ekolo┼íkih zahteva, gde se pojavio jedan novi vid arhitekture koja vi┼íe nije samo odgovor na funkcionalne zahteve, ve─ç i odgovor na ekolo┼íke i energetske potrebe. Optimalna upotreba prirodnih uticaja okoline, u ovom slu─Źaju energije Sunca koju je potrebno ÔÇ×uhvatitiÔÇŁ solarnim planelima, uticala je na formiranje uzbudljive forme ovog objekta i stvaranju ikoni─Źne arhitekture ÔÇ×zelenogÔÇŁ objekta. //

Lokacija objekta na 63. stepenu severne geografske ┼íirine, gde koli─Źina sun─Źevog zra─Źenja veoma varira u toku godine predstavljala je svojevrstan izazov za projektante, na koji su oni uspe┼íno odgovorili.

// Objekat proizvodi prose─Źno duplo vi┼íe energije nego ┼íto mu je potrebno pa se vi┼íak energije koristi za okolne objekte, za punjenje elektri─Źnih automobila, autobusa i brodova u okolini preko mikro energetske mre┼że. //

Tako─Ĺe, vi┼íak energije se skladi┼íti i u objektu za kori┼í─çenje u trenucima smanjene proizvodnje. Objekat zapravo funkcioni┼íe kao mala solarna elektrana i to u centru grada.

Dobra izolacija objekta donosi malu potrebnu energiju za grejanje, dok odli─Źan koncept ventilacije kroz objekat sa rekuperacijom i mogu─çnost maksimalne prirodne osun─Źanosti smanjuju potrebe za tro┼íenjem dodatne energije. Solarna i geotermalna energija se i u slu─Źaju ove zgrade koriste kao izvori obnovljive energije, ─Źine─çi je energetski pozitivnom zgradom. Objekat je gra─Ĺen u periodu od 2012-2019. godine sa ukupnom bruto povr┼íinom od ─Źak 17.800 m2. Povr┼íina krova prekrivena solarnim panelima je 2.867 m2, a godi┼ínja proizvodnja energije 458.457 kWh.

// Iako je forma proizi┼íla iz specifi─Źne potrebe za ekolo┼íkim re┼íenjem, inspirativno arhitektonsko oblikovanje pru┼ża veoma prijatan prostor za rad sa odli─Źnim kancelarijskim prostorima i pogledom na okolinu. //

Fantasti─Źno re┼íenje koje ne pravi kompromis ni u estetskom smislu kako bi zadovoljilo stroge zahteve energetske efikasnosti, niti u ekolo┼íkom smislu kako bi ispunilo estetske i funkcionalne zahteve stvaraoca i investitora. Sjajan primer arhitekture koja je deo ekolo┼íkog re┼íenja i pozitivan odgovor na izazove za┼ítite ┼żivotne sredine.

Autor teksta: Sonja Krastav─Źevi─ç, dipl.in┼ż.arh. EN EF Studio