Connect with us
Enterijer

Moderne rolo zavese – popularni modeli u dekoru enterijera

Domaćice se teško odlučuju da tradicionalne metražne zavese zamene za neki novi, moderniji, popularniji model. Uglavnom se drže mišljenja da su metražne zavese neprevaziđene kao dekorativni detalj i da se već stotinama godina savršeno uklapaju u različite enterijere. Ne odustaju od njih, iako održavanje ovih zavesa često zna da bude komplikovano, podrazumeva pranje na određenoj temperaturi, često i obavezno peglanje, što deprimira svaku modernu domaćicu koja bi da skrati taj proces čišćenja, pranja i peglanja koliko god je moguće. Zato se moderne domaćice lako odlučuju da metražnu zavesu zamene rolo zavesom, daleko jednostavnijom za održavanje, a podjednako efektnom u prostoru.

Jednostavnost kao znak modernosti rolo zavese

Popularnost rolo zavesa raste iz dana u dan, razlozi su vrlo jednostavni i opravdani. Rolo zavese su vrlo efektne i dekorativne bez obzira što se izrađuju od jednobojnog jeftinog platna poput pamuka, viskoze ili lana. Ovi materijali ne spadaju u luksuzne materijale, ali se efektnim bojama i dezenima postiže luksuz koji ni malo ne zaostaje za luksuzom svilenih zavesa. Dostupni i povoljni materijali utiču na cenu rolo zavese, ona je vrlo pristupačna i iz tog razloga postaje omiljena. Zbog mehanizma kojim se lako upravlja daljinskim upravljačem ili mobilnim telefonom, rolo zavese su sve popularnije u domovima mlađih bračnih parova koji obožavaju moderne tehnologije. One se jednostavno pomeraju u jednom smeru, gore ili dole, međutim, to što mogu da se zaustave u željenom položaju je njihova velika prednost nad tradicionalnim metražnim zavesama. Jednostavno daljinsko rukovanje štedi mnogo vremena i energije u velikim objektima sa puno prozora. Moderan izgled rolo zavese pristaje svakom enterijeru, podjednako je efektna u malim i velikim stanovima, ali i u poslovnim prostorijama.

Raznolikost materijala je  poslednja reč tekstilne tehnologije

Asortiman materijala od kojih se izrađuju rolo zavese je vrlo bogat. U osnovi to jesu  platna od poliestera, međutim, ona danas mogu da se oplemene i dobiju neka nova, potpuno moderna svojstva. Do skora se nije znalo za blackout tkanine, danas su sve više tražene zbog mogućnosti da apsolutno zamrače prostoriju. One imaju stoprocentnu moć zamračivanja zbog utkane crne niti i izrazito gustog tkanja. Gusto ali glatko tkanje čini da tkanina nalikuje satenu, a rolo zavesa od ovog materijala predstavlja savršeno stilizovani detalj koji će oplemeniti svaki prostor. Poslednja reč tehnologije su screen platna, perforirani poliesterski materijal premazan PVC slojem, savršeno rešenje za rolo zavese. Screen platno je tako dizajnirano da filtrira sunčevu svetlost i smanjuje efekat sjaja. Zavese od ovih materijala su odlična zamena za klasične drapere, slično njima, blokiraju direktan protok svetlosti u prostoriju i tako štite i od toplote i UV zračenja. Lako se montiraju na rolo mehanizme, što im je velika prednost u odnosu na neke druge materijale. Screen platna su otporna na zapaljivost, pružaju apsolutnu zaštićenost i bezbednost prostora. Sve veća zagađenost i sklonost alergijama okrenula je dizajnere tkanina ka kreiranju materijala sa anti-alergijskim svojstvima. Oni ne sakupljaju prašinu i ne upijaju mirise, lakši su za održavanje, i vrlo su traženi za rolo zavese. Zavese od ovih materijala su vrlo praktične, efikasne i moderne.

Svetski trendovi boja rolo zavesa

Promena zavesa je dovoljna da se u dom unese delić svetskih trendova. Trenutno je najprisutnija boja u enterijeru tzv. taupe, nijansa izmedju sive i braon. Naziv je dobila po francuskoj reči koja imenuje krticu, a ona je baš ove boje. Ima je u različitim tonovima, veoma je raznovrsna, potpuno je potisnula belu i sivu i tu sterilnost iz enterijera koju bela donosi. Rolo zavese u taupe spektru boja unose svežinu u prostor, deluje nežno i opuštajuće. Ova boja ima najbolje osobine i sive i braon. Siva nijansa ove boje unosi osećaj spokojstva i umiruje energiju, a braon je topla, u isto vreme skromna i elegantna.  Dovoljno je da se rolo zavese u ovoj boji kombinuju sa tepihom ili bilo kojim komadom nameštaja i da se postigne potpuna harmonija prostora. Takva zavesa je neutralna, ni previše topla, ni previše hladna, odlična je pozadina za bilo koji dekor, ali i za kombinovanje sa ostalim bojama. Uklapa se uz sve boje, rešava nesigurnost prilikom kupovine zavesa, siguran je izbor, ne ostavlja mogućnost da se pogreši. Ako se kombinuje sa svetlijim nijansama, zavesa u ovoj boji može i te kako da se istakne u prostoru. Za nju kažu da je boja ovog trenutka, sjajno se uklapa u trendove savremenog stila, biće sigurno još neko vreme u modi, a investiranje u rolo zavese ove boje je potpuni stilski pogodak.