Connect with us
Arhitektura

Neodoljivi enterijer u stilu porodične američke kuće

Kompletna rekonstrukcija objekta – Objekat za porodično stanovanje u Inđiji

AVC design studio iz Novog Sada nedavno je zavrÅ”io projekat stambene kuće u Inđiji. Glavni cilj bio je napraviti dom koji će ā€žu Å”irokom lukuā€œ zaobići najnovije svetske trendove. Arhitekte su imale zadatak da isprojektuju ā€žklasičnu porodičnu kuću iz američkih filmovaā€œ.

Hrastov parket u dnevnoj sobi

Porodična kuća u Inđiji, Srbija / Foto: Dragan Marić

Visoko funkcionalno stepeniŔte

U skladu sa svim zahtevima investitora, urađena je kompletna rekonstrukcija objekta, a zadržano je jedino upečatljivo stepeniÅ”te od hrastovog masiva, kao simbol lepote i raskoÅ”i, kojem je data potpuno nova dimenzija. Prostor ispod stepeniÅ”ta pretvorili su u cipelar, Å”to je estetski momenat učinilo i viÅ”estruko korisnim.

arhitekte su projektovale i realizovale kuću koja je omogućila porodici toplinu

Porodična kuća u Inđiji, Srbija / Foto: Dragan Marić

Hrabra odluka arhitekte

Osim standardnih bež ili braon boja popularnih u opremanju enterijera, hrabrom odlukom arhitekte i spremnoŔću investitora da izađe iz Å”ablona, u ovoj ā€žameričkoj kućiā€œ uvedena je i plavo/bela kao opcija. Plava boja zidova i beli kuhinjski elementi dali su odlične rezultate i učinile ovaj prostor upravo toplim iako ove dve boje po svojoj prirodi spadaju u paletu hladnih tonova. Ipak plavo – bela kuhinja je jednostavno neodoljiva, daleko od toga da je ā€žhladnaā€œ zbog odabira boja. Za potpuni utisak topline doprineli su hrastov parket, kao i trpezarijski sto i stolice.

Kompletna rekonstrukcija objekta porodične kuće

Porodična kuća u Inđiji, Srbija / Foto: Dragan Marić

Za stvaranje pravog ambijenta, upravo onakvog kako je investitor zamislio, bio je izbor rasvete. Činjenica je da boje zavise i od svetla u prostoru, pa je u skladu sa tim posebna pažnja posvećena osvetljenju. Za ovu kuću u Inđiji arhitekte su odabrale Italijanskog proizvođača. Takođe, arhitekte su se odlučile za italijanski dizajn i kada je trebalo ostaviti snažan utisak na samom ulazu u objekat. Naime, keramika ima posebnu ulogu, ona je dala potrebnu refleksiju i dozu elegancije koja se tražila.

Cilj je postignut – arhitekte su projektovale i realizovale kuću koja je omogućila porodici toplinu, a opet im promenila ambijent i donela dom u kojem su zamiÅ”ljali da će podeliti svoje i sa porodicom provedene, uvek dragocene, trenutke. Jer važno je da dom bude baÅ” onakvo mesto koje smo želeli.

Italijanska rasveta: Ilumina, Novi Sad
Trosedi, fotelja i nameÅ”taj po meri: Mihajlović Line
Umetničke slike: Pavle Blesić
Parket: Saga drvo
Keramika: Quadra Line
Italijanske boje za zidove: Mondocolori
Zavese i tapete: Mera dekora
Foto: Dragan Marić

Autor projekta: d.i.a. Ana Vulin Cvetković, AVC design Studio