Connect with us
Gra─Ĺevina

Povrede na radu na gradilištima i kako ih smanjiti

Naj─Źe┼í─çe povrede na radu sa smrtnim ishodom de┼íavaju se u oblasti gra─Ĺevinarstva, vi┼íe od 50%, rekla je na─Źelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Republike Srbije, Maja Ili─ç. Naj─Źe┼í─çi razlozi su neobezbe─Ĺeni uslovi i oprema za li─Źnu za┼ítitu i bezbedan rad. Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. Izvr┼íila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu , 774 te┼íkih povreda na radu , kao i da je podneto je vi┼íe od 62 krivi─Źnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

I pre nego ┼íto donesemo zaklju─Źak kako je na drugim mestima bolje, izve┼ítaji iz Evrope i Ameri─Źkog kontinenta govore da bismo se prevarili u proceni. Zato je gra─Ĺevinska javnost u Denveru prezentovala savete i preporuke kako bi se broj povre─Ĺenih i poginulih smanjio i jednog dana, potpuno anulirao.

Naj─Źe┼í─çe povrede i kako ih smanjiti

Stopala i prsti gra─Ĺevinskih radnika redovno budu povre─Ĺeni na radnim mestima gde podizanje te┼íkih predmeta upravo i dovodi do te┼íkih povreda. Zaposleni nikada ne bi trebalo da budu na licu mesta bez odgovarajuc╠üe obuc╠üe koju je odredila OSHA ili od strane pojedinih poslodavaca, ┼íto obi─Źno zna─Źi otpornost na klizanje, cipele otporne na probu ili ─Źizme sa u─Źvr┼í─çenim prstima.

Savet: Da li je obu─ça obezbe─Ĺena od strane poslodavaca ili su ih kupili zaposleni, ovo je jo┼í jedna stavka za koju ne treba ┼żaliti novac. Neadekvatne cipele ili ─Źizme povec╠üavaju verovatnoc╠üu klizanja ili padanja. Ovo mo┼że ugroziti sigurnost radnika i ko┼ítati milione u kompenzaciji. Studija sprovedena od strane Me─Ĺunarodnog aerodroma u Denveru pokazala je da gotovo 25% svih potra┼żivanja radnika dolaze upravo za nadoknadu povrede na radu i da ta cifra dosti┼że skoro 10 miliona dolara.

Za┼ítita ruku zna─Źi nositi rukavice koje su specifi─Źne za zadatak i specifi─Źne za svakog pojedinca. Radnicima treba obezbediti odgovarajuc╠üe rukavice na osnovu njihove veli─Źine ruke. Pravilno postavljeni par rukavica c╠üe dati dobar izgled i biti odgovarajuc╠üi za posao koji je dodelio radniku. Jedna veli─Źina se ne uklapa u sve veli─Źine ruku radnika, kao ni zadatke. Radnicima koji obavljaju betonske radove treba obezbediti te┼íke gumene rukavice; radnici koji zavr┼íavaju zavarivanje treba da imaju ko┼żne, dok radnici na elektronici treba da imaju tzv. izolovane rukavice i rukave prilikom obavljanja poslova koji ih izla┼żu elektri─Źnim opasnostima.

Oprema koja ┼ítiti glavu je najva┼żnija oprema koju radnik mo┼że nositi. Prva stavka koju radnik, menad┼żer ili posetilac treba da ispuni je ─Źvrst ┼ílem (tvrdi ┼íe┼íir za rad) pre nego ┼íto po─Źne bilo kakav posao na gradili┼ítu. Te┼íki ┼íe┼íir (┼ílem) je i dizajniran da za┼ítiti radni─Źke lobanje u podru─Źjima gde bi moglo biti potencijala za padanje objekata, ┼íto bi bilo svako radno mesto ikada napravljeno.

Savet: Utvrditi raspored za redovno pregledanje/kontrolisanje svih tvrdih ┼íe┼íira za pukotine, udubljenja i op┼íte habanje. Svaki znak propadanja zna─Źi da je vreme da se povu─Źe taj ┼íe┼íir. U slu─Źaju da je isti no┼íen kada je radnik do┼żiveo elektri─Źni udar ili te┼żak udarac, mora se odstraniti, bez obzira ┼íto na njemu nema vidljivih o┼íte─çenja.

S obzirom na opasnost pri izvo─Ĺenju gra─Ĺevinskih radova, pridr┼żavanje ovih pravila umanji─çe povrede na radu koje su po svim statistikama radnih mesta naju─Źestalije upravo u gra─Ĺevinskoj struci. Ova kontrolna lista klju─Źne opreme i korisni saveti su pouzdan izvor koji bi trebao da se koristi na ovakvim radnim mestima kako bi se osiguralo da minimizirate rizik za svoje radnike, ograni─Źite verovatnoc╠üu tu┼żbe i ispunite va┼íe pravne obaveze.

Izvor: www.construction-today.com