Connect with us
Građevina

Povrede na radu na gradilištima i kako ih smanjiti

Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju se u oblasti građevinarstva

Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju se u oblasti građevinarstva, više od 50%, rekla je načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Republike Srbije, Maja Ilić. Najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad. Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. Izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu , 774 teških povreda na radu , kao i da je podneto je više od 62 krivičnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

U našoj zemlji inspekcija je izvršila nadzor na 900 gradilišta

I pre nego što donesemo zaključak kako je na drugim mestima bolje, izveštaji iz Evrope i Američkog kontinenta govore da bismo se prevarili u proceni. Zato je građevinska javnost u Denveru prezentovala savete i preporuke kako bi se broj povređenih i poginulih smanjio i jednog dana, potpuno anulirao.

Najčešće povrede i kako ih smanjiti

Stopala i prsti građevinskih radnika redovno budu povređeni na radnim mestima gde podizanje teških predmeta upravo i dovodi do teških povreda. Zaposleni nikada ne bi trebalo da budu na licu mesta bez odgovarajuće obuće koju je odredila OSHA ili od strane pojedinih poslodavaca, što obično znači otpornost na klizanje, cipele otporne na probu ili čizme sa učvršćenim prstima.

Savet: Da li je obuća obezbeđena od strane poslodavaca ili su ih kupili zaposleni, ovo je još jedna stavka za koju ne treba žaliti novac. Neadekvatne cipele ili čizme povećavaju verovatnoću klizanja ili padanja. Ovo može ugroziti sigurnost radnika i koštati milione u kompenzaciji. Studija sprovedena od strane Međunarodnog aerodroma u Denveru pokazala je da gotovo 25% svih potraživanja radnika dolaze upravo za nadoknadu povrede na radu i da ta cifra dostiže skoro 10 miliona dolara.

Cipele sa ojačanjem na prstima

Zaštita ruku znači nositi rukavice koje su specifične za zadatak i specifične za svakog pojedinca. Radnicima treba obezbediti odgovarajuće rukavice na osnovu njihove veličine ruke. Pravilno postavljeni par rukavica će dati dobar izgled i biti odgovarajući za posao koji je dodelio radniku. Jedna veličina se ne uklapa u sve veličine ruku radnika, kao ni zadatke. Radnicima koji obavljaju betonske radove treba obezbediti teške gumene rukavice; radnici koji završavaju zavarivanje treba da imaju kožne, dok radnici na elektronici treba da imaju tzv. izolovane rukavice i rukave prilikom obavljanja poslova koji ih izlažu električnim opasnostima.

Oprema koja štiti glavu je najvažnija oprema koju radnik može nositi. Prva stavka koju radnik, menadžer ili posetilac treba da ispuni je čvrst šlem (tvrdi šešir za rad) pre nego što počne bilo kakav posao na gradilištu. Teški šešir (šlem) je i dizajniran da zaštiti radničke lobanje u područjima gde bi moglo biti potencijala za padanje objekata, što bi bilo svako radno mesto ikada napravljeno.

Oprema koja štiti glavu je najvažnija oprema koju radnik može nositi

Oprema koja štiti glavu je najvažnija oprema koju radnik može nositi

Savet: Utvrditi raspored za redovno pregledanje/kontrolisanje svih tvrdih šešira za pukotine, udubljenja i opšte habanje. Svaki znak propadanja znači da je vreme da se povuče taj šešir. U slučaju da je isti nošen kada je radnik doživeo električni udar ili težak udarac, mora se odstraniti, bez obzira što na njemu nema vidljivih oštećenja.

S obzirom na opasnost pri izvođenju građevinskih radova, pridržavanje ovih pravila umanjiće povrede na radu koje su po svim statistikama radnih mesta najučestalije upravo u građevinskoj struci. Ova kontrolna lista ključne opreme i korisni saveti su pouzdan izvor koji bi trebao da se koristi na ovakvim radnim mestima kako bi se osiguralo da minimizirate rizik za svoje radnike, ograničite verovatnoću tužbe i ispunite vaše pravne obaveze.

Izvor: www.construction-today.com