Connect with us
Arhitektura

Nekvalifikovani radnici planetarni problem

Sa vi┼íe radnika koji napu┼ítaju trgovinu nego ┼íto se pridru┼żuju, podsticaj inovativnih na─Źina za privla─Źenje i zadr┼żavanje kvalifikovane radne snage je na visokom nivou. Kako je Fortune objavio pro┼ílog meseca, uprkos rastuc╠üoj potra┼żnji, 60 procenata izvo─Ĺa─Źa radova se suo─Źava sa pote┼íkoc╠üama u trec╠üem kvartalu 2017. godine na pronala┼żenju kvalifikovanih radnika zbog tekuc╠üeg nedostatka radne snage. Devedeset jedan procenat izvo─Ĺa─Źa radova je, po istra┼żivanjima, umereno zabrinut zbog nivoa ve┼ítina svoje radne snage.

Mnogi kandidati za posao poseduju samo oskudne veštine

„Zapo┼íljavanje vrhunskog radnika oduvek je bio na┼í fokus „, ka┼że Marlene Velez, glavna osoba u kompaniji Pover Design Inc., nacionalnoj stru─Źnoj kompaniji za ugovaranje elektroenergetskih i in┼żenjerskih usluga. „Nikada se nismo odvojili od na┼íih osnovnih vrednosti ili o─Źekivanja kvaliteta, ┼íto ─Źini pronala┼żenje pravih kandidata jo┼í izazovnijim.“

Sledec╠üa generacija zanatlija, o kojoj sada zavisi gra─Ĺevinska industrija, bavi se kompanijama koje ula┼żu u svoje ljude i u tehnologije koje podr┼żavaju rad pametnije, a ne te┼że. Va┼żan deo strategije za zapo┼íljavanje Pover Design-a je ciljanje nedavno zavr┼íenih univerzitetskih ili tehni─Źkih ┼íkola koji ┼żele da izgrade svoju karijeru od osnove. Mnogi od ovih kandidata poseduju samo slabe ve┼ítine koje ─Źine dobru kulturu, ali nemaju nivo tehni─Źke ve┼ítine ili obuke koji je neophodan da odmah po─Źnu da doprinose projektnom timu.

Na obuci se pokazuje i ─Źitanje arhitektonskih crte┼ża

Zato je Virtual Design Manager Brad Moore nedavno implementirao besplatan sedmodnevni kurs koji se sastaje dva puta nedeljno kako bi pomogao obuci pojedinaca koji ┼żele da rade na Pover Design-u, ali jo┼í uvek nemaju tehni─Źke moguc╠ünosti. „Ja ih nau─Źim na visokom nivou kako graditeljstvo, dizajn i gra─Ĺevinska industrija funkcioni┼íu, kako ─Źitati arhitektonske, strukturalne i crte┼że MEP-a, a ┼íta je o─Źekivanje u na┼íoj kompaniji“, objasnio je Moore.

Ovo bi trebalo da poka┼że rezultate, a nama ostaje da se nadamo da ─çe se na ovaj na─Źin obu─Źavati i radnici u Srbiji s obzirom da je i kod nas uo─Źen isti problem.

Preuzeto i prevedeno sa: www.construction-today.com