Connect with us
Novosti

Postavljanje suvomonta┼żnog pregradnog zida – Enigma zvana zid na plivaju─çem podu

┼áiroka upotreba suvomonta┼żnih pregradnih zidova u gra─Ĺevinarstvu nametnula je projektantima i graditeljima razne nove nedoumice. Za neke od njih pri izvo─Ĺenju radova na gradili┼ítima obja┼ínjenja se tra┼że i od akusti─Źkih konsultanata. Jedna od takvih nedoumica se defini┼íe poznatim pitanjem: mo┼że li suvomonta┼żni pregradni zid da se postavi na ko┼íuljici prethodno izvedenog plivaju─çeg poda, ili mora da se postavlja na betonskoj plo─Źi pre izvo─Ĺenja poda, i kakva je razlika?

Nije uvek jasno da li pitanje proizilazi iz ┼żelje za ubrzavanjem radova na gradili┼ítu ili je samo stvar neke logike u sinhronizaciji radova. Tek, pojavljuje se ideja o izradi kontinuirane ko┼íuljice poda na koju se naknadno postavljaju suvomonta┼żni pregradni zidovi. Ovo je posebno ─Źest zahtev u poslovnim zgradama, jer kasnije daje mogu─çnost jednostavnih promena konfiguracije prostorija. Oni koji tra┼że obja┼ínjenje u vezi ove dileme naslu─çuju da izbor mo┼że imati uticaja na zvu─Źnu izolaciju izme─Ĺu prostorija.

Postavljanje gipsane plo─Źe

Postavljanje gipsane plo─Źe

Da bi se razumeli fizi─Źki procesi koji obja┼ínjavaju ┼íta se de┼íava kada je zid izgra─Ĺen na prethodno izvedenom plivaju─çem podu, neophodno je razumeti osnovne principe prostiranja zvuka u zgradama. Oni su obja┼ínjeni u jednom ranijem broju ovog ─Źasopisa (broj 13, april 2021.) i ovde ne─çe biti ponovljeni u punom obimu. Samo ─çe biti komentarisan tada predstavljeni ┼íematski prikaz svih putanja prolaska zvuka izme─Ĺu dve susedne prostorije. Taj prikaz je ponovljen na slici 1.

Slika 1 ┼áematski prikaz delovanja zvu─Źnog polja na pregrade u prostoriji i putevi prolaska zvu─Źne energije u susednu prostoriju; crvenim krugom ozna─Źen je spoj zida sa podom koji je tema u nastavku teksta

Slika 1 ┼áematski prikaz delovanja zvu─Źnog polja na pregrade u prostoriji i putevi prolaska zvu─Źne energije u susednu prostoriju; crvenim krugom ozna─Źen je spoj zida sa podom koji je tema u nastavku teksta

Kada u nekoj prostoriji radi izvor zvuka, u njenom vazdu┼ínom prostoru uspostavlja se zvu─Źno polje. U njemu postoji pribli┼żno jednak intenzitet zvuka po ─Źitavoj zapremini, osim naravno u neposrednoj blizini zvu─Źnog izvora. To zna─Źi da zvu─Źno polje pribli┼żno jednako deluje na svih ┼íest povr┼íina u prostoriji (─Źetiri zida, tavanica i pod). Na njima se de┼íavaju refleksije zvuka, ali jedan mali deo zvu─Źne energije prelazi u gra─Ĺevinski materijal pregrada i putuje dalje kroz njih. Na taj na─Źin se formiraju razne putanje kojim zvuk iz prostorije sa zvu─Źnim izvorom dospeva u okolni prostor. Svaka takva putanja mo┼że se okarakterisati nekom svojom vredno┼í─çu izolacione mo─çi R.

Pregrada koja neposredno odvaja prostorije deklari┼íe se vredno┼í─çu izolacione mo─çi koja je izmerena u laboratoriji, a sve druge postoje─çe putanje na licu mesta neumitno umanjuju ukupni efekat zvu─Źne izolacije. Naravno, uvek je cilj da to umanjenje u odnosu na ono ┼íto daje sama pregrada bude ┼íto manje.

Kada se postavi pitanje da li, i eventualno kada suvomonta┼żni zid mo┼że biti izgra─Ĺen na ko┼íuljici plivaju─çeg poda, za odgovor je potrebno razjasniti fizi─Źke karakteristike njihovog spoja (na ┼íematskom prikazu sa slike 1 ozna─Źen je crvenim krugom).

Za obja┼ínjenja na slede─çim slikama kori┼í─çeni su crte┼żi zida i podloga preuzeti iz tehni─Źkog lista firme Knauf (bro┼íura SS03). Na slici 2 prikazan je slu─Źaj kada se suvomonta┼żni zid nalazi direktno na masivnoj tavanici, ┼íto odgovara slu─Źaju sa slike 1. Izolaciona mo─ç R na putanji bo─Źnog provo─Ĺenja kroz donju tavanicu (ozna─Źena crvenom strelicom) zavisi od debljine te betonske plo─Źe, to jest povr┼íinske mase tavanice, a doprinos ove putanje u ukupnoj zvu─Źnoj izolovanosti izme─Ĺu dve prostorije zavisi i od povr┼íina koje primaju i emituju zvuk (podovi). Ako suvomonta┼żni zid izme─Ĺu prostorija ima, sam za sebe, vrlo visoku vrednost izolacione mo─çi, ova putanja zvuka ─çe primetno uticati na ukupno stanje izolovanosti izme─Ĺu prostorija. Predstavu suvomonta┼żnog zida na ovoj slici, kao i na svim narednim slikama, treba shvatiti simboli─Źno. S toga je nacrtan samo sa po jednom plo─Źom obostrano, ┼íto se u realnosti ne de┼íava.

Slika 2 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada suvomonta┼żni zid stoji direktno na betonskoj tavanici, to jest kada ne postoji plivaju─çi pod

Slika 2 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada suvomonta┼żni zid stoji direktno na betonskoj tavanici, to jest kada ne postoji plivaju─çi pod

Varijante zida na košuljici

Ako se zid sa slike 2 izgradi na povr┼íini ko┼íuljice plivaju─çeg poda, kao ┼íto je prikazano na slici 3, zna─Źajno se menjaju karakteristike bo─Źne putanje zvuka kroz pod. Sada zvuk ide kroz ko┼íuljicu koja ima povr┼íinsku masu mnogo manju od betonske plo─Źe, pa samim tim prenosi zvuk ispod zida mnogo efikasnije od tavanice sa slike 2.

┼áta vi┼íe, tanka ko┼íuljica omogu─çava stvaranje jo┼í jedne dodatne putanje koja ide kroz vunu i tako doprinosi efikasnosti prolaska zvuka izme─Ĺu prostorija. Obe putanje su ozna─Źene na slici crvenim strelicama. Podaci u literaturi pokazuju da je izolaciona mo─ç bo─Źne putanje kroz plivaju─çi pod standardne debljine ko┼íuljice reda veli─Źine samo 40 dB.

Slika 3 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada je zid postavljen na ko┼íuljici plivaju─çeg poda

Slika 3 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada je zid postavljen na ko┼íuljici plivaju─çeg poda

Ta─Źna vrednost zavisi, izme─Ĺu ostalog, i od debljine ko┼íuljice. Takvo stanje ─Źini da ─çe u slu─Źaju kada zid ima visoku vrednost svoje izolacione mo─çi bo─Źno provo─Ĺenje kroz pod zna─Źajno dezavuisati njegova izolaciona svojstva i sve ┼íto je ulo┼żeno u njega. Ko┼íuljica zbog svoje male mase predstavlja slabo mesto za prolazak zvuka, pa ta ─Źinjenica ─Źini razliku izme─Ĺu ovako postavljenog zida i kada on stoji na betonskoj tavanici. Proizvo─Ĺa─Źi suvomonta┼żnih konstrukcija daju preporuku da se u slu─Źaju zida na plivaju─çem podu izvr┼íi presecanje ko┼íuljice du┼ż linije gipsanih plo─Źa sa jedne njegove strane, kao ┼íto je prikazano na slici 4.

Slika 4 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada je zid postavljen na ko┼íuljicu plivaju─çeg poda

Slika 4 ┼áematski prikaz bo─Źnog prolaska zvuka u slu─Źaju kada je zid postavljen na ko┼íuljicu plivaju─çeg poda

Takvo presecanje elimini┼íe jednu od dve putanje zvuka sa slike 3, jer zahvaljuju─çi napravljenoj fugi zvu─Źna energija ne mo┼że da se prostire du┼ż ko┼íuljice. Podrazumeva se da napravljena fuga mora biti zalivena nekim trajno elasti─Źnim materijalom. Ako se to ne uradi, sitni delovi gra─Ĺevinskog materijala upada─çe u formiranu fugu i praviti krute spojeve izme─Ĺu dva dela poda, ─Źime se umanjuje dobitak u izolaciji. Podaci u literaturi pokazuju da je izolaciona mo─ç bo─Źne putanje ispod zida, u ovom slu─Źaju samo kroz vunu, pove─çana u odnosu na slu─Źaj bez fuge u ko┼íuljici, pa mo┼że biti ─Źak preko 55 dB.

I u ovom slu─Źaju ta─Źne vrednosti zavise od debljine ko┼íuljice i debljine vune. Bo─Źna putanja zvuka kroz pod sa prethodnih slika maksimalno je prese─Źena kada je suvomonta┼żni zid izgra─Ĺen direktno na betonskoj plo─Źi, a nakon toga napravljeni podovi sa obe njegove strane. Takva struktura je prikazana na slici 5. Vidi se da tada bo─Źna putanja provo─Ĺenja zvuka ide betonskom plo─Źom (ozna─Źena crvenom strelicom), ali je ona sada u znatnoj meri za┼íti─çena ko┼íuljicom kroz koju zvuk mora prvo da pro─Ĺe, i to dva puta.

Slika 5 ┼áematski prikaz zida izgra─Ĺenog na betonskoj tavanici, pa je plivaju─çi pod sa obe strane napravljen nakon toga

Slika 5 ┼áematski prikaz zida izgra─Ĺenog na betonskoj tavanici, pa je plivaju─çi pod sa obe strane napravljen nakon toga

Smisao toga je principijelno isti kao kada se na masivni zid postavi gipsana obloga i tako dobije pobolj┼íana zvu─Źna izolacija, samo ┼íto se u ovom slu─Źaju to pobolj┼íanje posti┼że podnom ko┼íuljicom sa obe strane zida. U literaturi je pokazano da sa povr┼íinskom masom tavanice ve─çom od 300 kg/m2 i sa estrihom u podu debljine oko 6 cm izolaciona mo─ç bo─Źne putanje postaje reda veli─Źine 70 dB. To prakti─Źno zna─Źi da u svim realnim okolnostima bo─Źna putanja kroz pod vi┼íe nema uticaja na stanje zvu─Źne izolacije izme─Ĺu prostorija. To dalje tako─Ĺe zna─Źi da ovakva konfiguracija stvara uslove za efikasnu primenu zidovi velike izolacione mo─çi, jer je uticaj kriti─Źne bo─Źne putanje kroz pod minimiziran.

Kako odabrati pravi na─Źin postavljanja suvomonta┼żnih zidova?

Obja┼ínjenje efekata razli─Źitih na─Źina postavljanja suvomonta┼żnih zidova na zvu─Źnu izolovanost izme─Ĺu prostorija pokazuje da svako izvo─Ĺa─Źko pojednostavljenje u redosledu radovima na gradili┼ítu mo┼że izazvati ┼ítetu sa aspekta zvu─Źnog komfora. Pre─Źice u izvo─Ĺenju nametnute iz raznih razloga mogu biti ÔÇ×pla─çeneÔÇť potencijalnim umanjenjem vrednosti zvu─Źne izolovanosti izme─Ĺu prostorija u odnosu na projektovanu. Ima li tu nekog pravila koje mo┼że pomo─çi u odlu─Źivanju? Ako je zahtevana zvu─Źna izolovanost izme─Ĺu prostorija relativno mala, ispod 50 dB, ┼íto mo┼że biti slu─Źaj u poslovnim zgradama na pozicijama izme─Ĺu kancelarija, postavljanje zida na prethodno izvedenoj ko┼íuljici poda mo┼że biti prihvatljivo.

Ako se za kriterijum zvu─Źne izolacije u poslovnim zgradama usvajaju odredbe dokumenta SRPS U.J6.201, ┼íto je naj─Źe┼í─çi slu─Źaj pri projektovanju, zahtevana gra─Ĺevinska izolaciona mo─ç zida izme─Ĺu prostorija na najve─çem broju mogu─çih definisanih pozicija je 42-44 dB. U tom slu─Źaju formiranje suvomonta┼żnih zidova na plivaju─çem podu je sasvim prihvatljivo, jer je uticaj bo─Źnog provo─Ĺenja kroz pod istog reda veli─Źine.

Upotreba mašine za ravnanje betona

Upotreba mašine za ravnanje betona

Ovakvo tuma─Źenje je primenjivo i za slu─Źaj raznih staklenih pregrada kakve se koriste u poslovnim zgradama, jer je njihova izolaciona mo─ç po pravilu ispod 50 dB. ─îinjenica da se staklene pregrade po definiciji postavljaju na ko┼íuljicu ukazuje da je neracionalno tragati na tr┼żi┼ítu za pregradama koje imaju zna─Źajno ve─çu vrednost izolacione mo─çi, jer ─çe plivaju─çi pod ograni─Źiti mogu─çi efekat njihove zvu─Źne izolacije. Ako se kao kriterijum za izolacionu mo─ç izme─Ĺu prostorija postavlja vrednost ve─ça od 50 dB, ali ne mnogo preko toga, prihvatljiv je na─Źin formiranja suvomonta┼żnih pregrada na podu uz prosecanje ko┼íuljice prema uputstvima proizvo─Ĺa─Źa suvomonta┼żnih konstrukcija, kao ┼íto je to prikazano na slici 4.

Naravno, uz napomenu da se napravljena fuga u podu mora pa┼żljivo tretirati, a to zna─Źi ispuniti adekvatnim trajno elasti─Źnim materijalom. Me─Ĺutim, ako je u zgradi iz nekih razloga usvojen stav da zvu─Źna izolacija izme─Ĺu prostorija bude ┼íto ve─ça, onda se definitivno mora primeniti postavljanje suvomonta┼żne pregrade pre izrade plivaju─çeg poda. Jedino tako se mogu obezbediti uslovi za postizanje vrednosti gra─Ĺevinske izolacione mo─çi preko 55 dB. Zbirni pregled prakti─Źnih preporuka za na─Źin postavljanja suvomonta┼żnog zida na plivaju─çem podu u zavisnosti od o─Źekivane vrednosti gra─Ĺevinske izolacione mo─çi RÔÇÖw prikazan je na slici 6.

Slika 6 Jedna prakti─Źna preporuka za izbor na─Źina monta┼że suvomonta┼żnog zida u zavisnosti od zahtevane vrednosti gra─Ĺevinske izolacione mo─çi RÔÇÖw (grani─Źne vrednosti zavise i od strukture plivaju─çeg poda)

Slika 6 Jedna prakti─Źna preporuka za izbor na─Źina monta┼że suvomonta┼żnog zida u zavisnosti od zahtevane vrednosti gra─Ĺevinske izolacione mo─çi RÔÇÖw (grani─Źne vrednosti zavise i od strukture plivaju─çeg poda)

Sve ┼íto je ovde prikazano pokazuje da postoji bitan uticaj spoja pregrade sa plivaju─çim podom na zvu─Źnu izolovanost izme─Ĺu prostorija. Me─Ĺutim, ne treba zaboraviti da se bo─Źno provo─Ĺenje javlja i na ostalim spojevima zida sa bo─Źnim pregradama (zidovima, plafonom). To zna─Źi da pravilno usvajanje na─Źina postavljanja zida u odnosu na pod prema ovde prikazanim preporukama ne elimini┼íe potrebu da i ostali njegovi spojevi budi izvedeni na akusti─Źki adekvatan na─Źin.

Autori teksta: prof. dr Miomir Mijić i prof. dr Dragana Šumarac Pavlović