Connect with us
Enterijer

LINOLEUM – Zato ┼íto priroda nikada ne izlazi iz mode

Ma koliko da se ponuda sinteti─Źkih podnih obloga stalno oboga─çuje, prirodni materijali su opcija koja nikada ne izlazi iz mode. Linoleum ÔÇô kvalitetan, vizuelno dobro osmi┼íljen pod prirodnog porekla nekako spada u one proizvode koje dobar deo nas, kupaca, rado bira. S jedne strane, zato ┼íto nas njihove boje i ┼íare podse─çaju na predele u prirodi ─Źijoj lepoti se spontano divimo, a s druge, zato ┼íto imaju dug vek trajanja i samim tim pri kupovini se mo┼żete pouzdati u to da ste ovo pitanje u najmanju ruku re┼íili za narednih nekoliko godina.

Linoleum je uvek dobar odabir zbog svoje prirodnosti

Iako opredeljivanje za prirodne podne obloge ukupno gledano nije stvar aktuelnog trenda koji ima rok isteka, u konzumeristi─Źkom pona┼íanju ipak postoje periodi u kojima su one manje ili vi┼íe tra┼żene. Prelomni trenutak je onaj kada do─Ĺe vreme za zamenu dotrajalog poda, naro─Źito za neodlu─Źne i kolebljive. Ako imaju odre─Ĺenu naklonost ka prirodnim materijalima kao proverenom izboru, odabra─çe njih. Ali ukoliko se ba┼í tada u svim medijima i bro┼íurama reklamira ne┼íto novo i pritom predstavlja kao apsolutno savr┼íeno i revolucionarno, takvi kupci postupi─çe suprotno svojim navikama.

Era masovne popularnosti linoleuma po─Źela je i zavr┼íila se u 20. veku, ali definitivno je na vidiku njena delimi─Źna obnova. Ovaj materijal volele su neke starije generacije, naro─Źito dame kojima je linoleum bio obloga broj jedan za kuhinju i hodnik. Me─Ĺutim, u prethodnih par decenija bio je u velikoj meri zaboravljen i potisnut drugim, tada popularnim podovima, kao ┼íto je u prvom redu laminat. Sada ga na mala vrata u fokus vra─çaju, a ko bi drugi nego dizajneri enterijera, koji svojim klijentima, ─Źini se, sa zadovoljstvom predo─Źavaju sve prednosti postavljanja poda od linoleuma, kako u stambenom, tako i u poslovnom prostoru.

Linoleum, podna obloga adekvatna u svakoj prostoriji

LINOLEUM se dobija izlivanjem me┼íavine borove smole, lanenog ulja, mlevene plute, drvenog bra┼ína, krede i prirodnih pigmenata za bojenje na mre┼żicu od jute.

Interesantno je da danas postoji svega nekoliko proizvo─Ĺa─Źa ove obloge na svetu. Jo┼í je interesantnija ─Źinjenica da vode─çi me─Ĺu njima, koji dolazi iz Holandije, proizvodni proces i dalje bazira na tehnologiji staroj preko jednog veka. Najpre se u metalne kade pune lanenog ulja potapa borova smola i ostavlja da odstoji dve nedelje na konstantnoj temperaturi od 30 stepeni, sve dok potpuno ne smek┼ía. Temperiranoj smek┼íanoj smoli zatim se dodaju pluta, odgovaraju─çi pigmenti za ┼żeljenu ┼íaru i drveno bra┼íno za vezivanje pigmenata i obezbe─Ĺivanje postojanosti boja. Poslednji sastojak, kreda, koristi se samo za dobijanje svetlijih tonova. Linoleum je idealan i za zelenu gradnju, a za┼íto je to tako pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa portala: www.podovi.org