Connect with us
Enterijer

LINOLEUM – Zato što priroda nikada ne izlazi iz mode

Ma koliko da se ponuda sintetičkih podnih obloga stalno obogaćuje, prirodni materijali su opcija koja nikada ne izlazi iz mode. Linoleum – kvalitetan, vizuelno dobro osmišljen pod prirodnog porekla nekako spada u one proizvode koje dobar deo nas, kupaca, rado bira. S jedne strane, zato što nas njihove boje i šare podsećaju na predele u prirodi čijoj lepoti se spontano divimo, a s druge, zato što imaju dug vek trajanja i samim tim pri kupovini se možete pouzdati u to da ste ovo pitanje u najmanju ruku rešili za narednih nekoliko godina.

Linoleum je uvek dobar odabir zbog svoje prirodnosti

Iako opredeljivanje za prirodne podne obloge ukupno gledano nije stvar aktuelnog trenda koji ima rok isteka, u konzumerističkom ponašanju ipak postoje periodi u kojima su one manje ili više tražene. Prelomni trenutak je onaj kada dođe vreme za zamenu dotrajalog poda, naročito za neodlučne i kolebljive. Ako imaju određenu naklonost ka prirodnim materijalima kao proverenom izboru, odabraće njih. Ali ukoliko se baš tada u svim medijima i brošurama reklamira nešto novo i pritom predstavlja kao apsolutno savršeno i revolucionarno, takvi kupci postupiće suprotno svojim navikama.

Era masovne popularnosti linoleuma počela je i završila se u 20. veku, ali definitivno je na vidiku njena delimična obnova. Ovaj materijal volele su neke starije generacije, naročito dame kojima je linoleum bio obloga broj jedan za kuhinju i hodnik. Međutim, u prethodnih par decenija bio je u velikoj meri zaboravljen i potisnut drugim, tada popularnim podovima, kao što je u prvom redu laminat. Sada ga na mala vrata u fokus vraćaju, a ko bi drugi nego dizajneri enterijera, koji svojim klijentima, čini se, sa zadovoljstvom predočavaju sve prednosti postavljanja poda od linoleuma, kako u stambenom, tako i u poslovnom prostoru.

Linoleum, podna obloga adekvatna u svakoj prostoriji

LINOLEUM se dobija izlivanjem mešavine borove smole, lanenog ulja, mlevene plute, drvenog brašna, krede i prirodnih pigmenata za bojenje na mrežicu od jute.

Interesantno je da danas postoji svega nekoliko proizvođača ove obloge na svetu. Još je interesantnija činjenica da vodeći među njima, koji dolazi iz Holandije, proizvodni proces i dalje bazira na tehnologiji staroj preko jednog veka. Najpre se u metalne kade pune lanenog ulja potapa borova smola i ostavlja da odstoji dve nedelje na konstantnoj temperaturi od 30 stepeni, sve dok potpuno ne smekša. Temperiranoj smekšanoj smoli zatim se dodaju pluta, odgovarajući pigmenti za željenu šaru i drveno brašno za vezivanje pigmenata i obezbeđivanje postojanosti boja. Poslednji sastojak, kreda, koristi se samo za dobijanje svetlijih tonova. Linoleum je idealan i za zelenu gradnju, a zašto je to tako pročitajte na sledećem LINKU.

Deo teksta preuzet sa portala: www.podovi.org