Connect with us
Gra─Ĺevina

Savremene tehnologije 3D laserskog skeniranja

Ako radite u industriji arhitekture, in┼żenjeringa ili gra─Ĺevine, onda znate da je vreme novac. I ako postoji jedna tehnologija koja mo┼że u┼ítedeti va┼íe vreme i novac, to je 3D lasersko skeniranje.

Pomo─çu 3D laserskog skeniranja mo┼żete brzo i lako kreirati precizne modele postoje─çih struktura objekata. Ukratko, svako u gra─Ĺevinskoj industriji zna─Źajno bi imao koristi od tehnologije laserskog skeniranja.

Ali ┼íta ta─Źno zna─Źi 3D lasersko skeniranje? I kako funkcioni┼íe?

3D lasersko skeniranje, poznato i kao LiDAR (Light Detection and Ranging), tehnologija je daljinskog snimanja koja koristi laserske impulse za merenje udaljenosti. Snimanjem miliona laserskih impulsa u sekundi i merenjem vremena koje je potrebno da se svaki impuls odbije, 3D skener mo┼że kreirati visoko precizan oblak ta─Źaka.

3D lasersko skeniranje

foto: Radin

Taj oblak ta─Źaka zatim se mo┼że izvesti u razli─Źite CAD softverske programe, gde se mo┼że koristiti za kreiranje as-built modela ili u druge svrhe. Postoji mnogo prednosti kori┼í─çenja 3D laserskog skeniranja u pore─Ĺenju sa tradicionalnim metodama merenja, poput totalnih stanica. Prvo i najva┼żnije, 3D lasersko skeniranje je mnogo br┼że od tradicionalnih metoda merenja. Jedan skener mo┼że prikupiti do 1 milion ta─Źaka u sekundi, ┼íto zna─Źi da se veliki projekti mogu skenirati za nekoliko sati umesto dana ili nedelja. Mo┼żemo da zaklju─Źimo da bi svi u gra─Ĺevinskoj industriji imali zna─Źajne koristi od kori┼í─çenja 3D laserskog skeniranja zbog mnogih prednosti u odnosu na tradicionalne metode merenja.

3D lasersko skeniranje

foto: Radin

Ako tra┼żite brz i jednostavan na─Źin za kreiranje preciznih crte┼ża ili modela postoje─çeg stanja objekta, onda nema potrebe tra┼żiti dalje od 3D laserskog skeniranja! Sve dodatne informacije i detalje u vezi in┼żenjerske geodezije i terestri─Źkog laserskog skeniranja projektanti mogu dobiti kontaktiranjem firme Radin AG.

Radin logo

RADIN AG
Metohijska 17a, 11000 Beograd
M. +381 60 664 66 34
georadin@gmail.com
www.georadin.com