Connect with us
Novosti

BAUMIT – Nova fabrika, proÅ”irenje kapaciteta, nova radna mesta

Građevinska industrija je nosilac privrednog razvoja naÅ”e zemlje. Direktno ili indirektno u građevinarstvu radi viÅ”e od 700.000 ljudi. Postoje pozitivni impulsi ubrzanog razvoja Srbije. Odnos stranih investitora je odličan. Pojačali su aktivnosti, Å”to je dobar indikator, priča Melanija Pavlović, direktorka kompanije ā€œBaumitā€, najavljujući proÅ”irenje proizvodnih kapaciteta ove austrijske firme.

Melanija Pavlović, generalni direktor "Baumit" Srbije

Melanija Pavlović, generalni direktor „Baumit“ Srbije

Trenutno, kompanije iz ove alpske zemlje su među pet najvećih investitora u Srbiji. ā€œBaumitā€ na tržiÅ”tu Srbije prisutan je od 2002 godine. Proizvodnja u Aranđelovcu je počela 2006. godine. Naredne dve godine planiraju da proÅ”ire kapacitete, sa 40.000 tona na 120.000 tona proizvedenog materijala. ā€“ ā€Do 2019. uložićemo devet miliona evra. Planirani rast i razvoj će inicirati proÅ”irenje kapaciteta i upoÅ”ljavanje novih ljudi. Imamo petogodiÅ”nji plan, a on definiÅ”e na prvo mesto u Srbiji. To znači da povećan broj radnih mesta, veće prihode poslovanja naÅ”e firme i veliki izvozni potencijalā€ā€“ objaÅ”njava Melanija Pavlović, naglaÅ”avajući da je kod fasadnih sistema ā€œBaumitā€ broj jedan i Austriji i Nemačkoj.

Melanija Pavlović ukazuje da je za sve veći priliv investicije u Srbiju zaslužan predsednik Aleksandar Vučić, koji ima odlične odnose sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebestijanom Kurcom. Kako kaže, austrijske firme znaju da ulažu novac u prijateljsku zemlju.

Kompanije iz ove alpske zemlje su među pet najvećih investitora u Srbiji

Kompanije iz ove alpske zemlje su među pet najvećih investitora u Srbiji

Prva dama ā€œBaumitaā€ ukazuje da je Vlada Srbije prepoznala značaj i ulogu građevinske industrije. Prethodnih godina pružila im je nesebičnu pomoć i podrÅ”ku. ā€“ Vlada je prepoznala priliku i privukla strane investitore kako bi svoj kapital plasirala u naÅ”u zemlju i naÅ”u privredu. Dobra saradnja sa evropskom bankom za obnovu i razvoj traje godinama i zahvaljujući tome realizovani su mnogobrojni projekti. Nemačka banka ā€œKFWā€ je uložila sredstva u obnovu fasada na Å”kolama u skladu sa normativima energetske efikasnosti. Pavlovićeva se osvrnula i na činjenicu da su strani investitori do nedavno bili nepoverljivi.

ā€“ U Srbiju su doÅ”li građevinski investitori, Å”to je odlično za moju firmu, ali i za celokupnu privredu. I država mnogo radi obnovom fasada, javnih objekata, saobraćajnih koridora – zaključuje direktorka ā€œBaumitaā€.

ā€œBaumitā€ na tržiÅ”tu Srbije prisutan je od 2002 godine.

ā€œBaumitā€ na tržiÅ”tu Srbije prisutan je od 2002 godine

ā€œBaumitā€ je sinonim za tradiciju. Put do najuspeÅ”nijeg brenda građevinskih materijala dug je dva veka. Proizvodnja je počela 1810. godine,sa jednom peći za proizvodnju kreča. A 1988. godine spajanje dve austrijske kompanije, stvorena je marka ā€œBaumitā€, priča Melanija Pavlović, direktorka ove austrijske firme koja se bavi proizvodnjom fasada, maltera, hidroizolacija, lepkova za keramiku i epoksi podova.

Izvor: Večernje novosti (PiÅ”e: Milenko Kovačević), preuzeto sa www.podovi.org

Foto: Predrag Mitić