Connect with us
Enterijer

Kako do manje buke u sanitarnim instalacijama?

Trend odlaska iz velikih gradova u mirnije oblasti poslednjih godina izuzetno je izražen. Jedan od značajnijih razloga koji utiče na kvalitet života je i buka, koju je Svetska Zdravstvena Organizacija odavno svrstala u grupu zagađivača.

Često zapostavljena, buka koja dopire iz sanitarnih instalacija može kvariti idilu svakodnevnog života. Pri korišćenju toaleta cevi vibriraju usled protoka vode, a zid u koji su ugrađene prenosi vibracije dalje, do ostalih prostorija i stanova.

Ponekad buka remeti spvanje ili vas u svakodnevnom funkcionisanju sprečava da se fokusirate na bilo šta drugo.

Gradnja zajedničkih objekata je sama po sebi puna izazova, a zvučna izolacija mora imati visok prioritet. Često se dešava da fokus bude na termalnoj izolaciji, dok se zvučna stavlja u drugi plan, ili se odnosi samo na podove. Ne treba zaboraviti da rešen problem buke ne utiče samo na udobnost i kvalitet života ukućana, nego i na dobre odnose sa komšijama.

Kupatilski nameštaj

Kupatilo / foto: Geberit

Međutim, ovi problemi ne dešavaju se samo u stambenim zajednicama. Koliko puta se dogodilo da otputujete na odmor, smešteni ste u luksuznom hotelu, ali vas buka sprečava da se opustite?

Buka je najčešća zamerka koje gosti daju hotelima.

Svesni toga, hoteli sve veću pažnju posvećuju rešenju ovog problema, a dobar primer je luksuzni hotel Regent Porto Montenegro, koji je svih 80 soba opremio izuzetno tihim instalacijama.

Takođe, odabir kvalitetnih instalacija pomoći će i investitorima da poboljšaju vrednost svoje investicije.

Kako do željene tišine?

Pravilnim pristupom i izborom adekvatnih elemenata, buku u sanitarnim instalacijama možete lako eliminisati.

Pratite pet saveta kompanije Geberit kako biste u željenoj prostoriji obezbedili tišinu.

1. Definišite zaštićene prostorije, jer sve počinje dobrim planiranjem

O tišini spavaćih i drugih prostorija u kojima je neophodna tišina potrebno je voditi računa još u fazi projektovanja.

2. Postavite savremenu predzidnu konstrukciju

Sledeći korak je postavljanje savremene predzidne konstrukcije koja predstavlja osnovu vrhunske izolacije od buke.

3. Ne dodirujte masivne zidove u zgradi

Kako biste došli do željenog rezultata, neophodno je sprečiti prenošenje vibracija, pa je imperativ da se cevi odvoje od masivnih zidova u zgradi, a tamo gde je to neophodno treba koristiti zvučno izolovane materijale.

instaliranje WC-a, pisoara, umivaonika, armatura i zidnih odvoda

Odabir kvalitetnih kupatilskih instalacija / foto: Geberit

4. Izaberite tihe proizvode

Kompanija Geberit u svom asortimanu ima sve što vam treba za tišinu – sistem tihih proizvoda koji se jednostavno montiraju, kao i stručno znanje u oblasti planiranja i montaže.

Među rešenjima se ističu Geberit Duofix ugradni vodokotlići i Silent-PP kanalizacione cevi. Zahvaljujući preko 200 varijanti, Geberit Duofix instalacioni elementi pokrivaju gotovo svaku upotrebu koju zamislite. To omogućava instaliranje WC-a, pisoara, umivaonika, armatura i zidnih odvoda. Silent-PP je tiha kanalizaciona cev, projektovana i testirana u zvučnoj laboratoriji kompanije Geberit. Hidraulično optimizovani fazonski komadi će se pobrinuti za veći kapacitet oticanja i manje šuma u kanalizacionoj cevi. Njen kvalitet ne cene samo stanari i gosti hotela, nego i vodoinstalateri.

5. Obratite se stručnjacima kompanije Geberit

Ukoliko niste sigurni šta odabrati i kako implementirati odabrano, stručnjaci kompanije Geberit će vam rado pomoći svojim savetima, da razrešite sve dileme.

Geberit logo

O kompaniji Geberit:

Geberit grupa je vodeća evropska kompanija za sanitarne proizvode i aktivna je širom sveta. Geberit Grupu odlikuje snažno lokalno prisustvo u većini zemalja Evrope što predstavlja jedinstvenu dodatnu vrednost kako u oblasti sanitarne tehnike tako i u oblasti sanitarne keramike. Proizvodni kapaciteti obuhvataju 29 proizvodnih pogona, od toga 6 u prekookeanskim zemljama. Glavno sedište koncerna se nalazi u Rapperswil-Jona u Švajcarskoj. Sa više od 12.000 zaposlenih u oko 50 zemalja kompanija Geberit u 2019. postigla je neto obrt od 3,1 milijardi CHF. Akcije kompanije Geberit su na SIX Swiss Exchange. Od 2012. akcije kompanije Geberit sastavni su deo SMI (Swiss Market Index).