Connect with us
Novosti

Intervju: Hansgrohe Group gradi novu fabriku u Valjevu

Philipp Bürkle, Generalni direktor HG Srbija / Šef proizvodnje, Hansgrohe Group

Za časopis „grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost” govori Philipp Bürkle, Generalni direktor HG Srbija / Šef proizvodnje, Hansgrohe Group

Hansgrohe SE, vodeći proizvođač slavina, tuševa i tuš sistema, gradi novi proizvodni pogon za slavine u Valjevu. Planirano je da počne sa radom sredinom 2023. godine. Kompanija iz Švarcvalda, Nemačka, se zalaže za izdržljive i kvalitetne proizvode za kupatila i kuhinje. Sa svoja dva brenda AXOR i hansgrohe, ona predstavlja inovaciju, dizajn, kvalitet i održivost širom sveta. Proizvodi se mogu naći u brojnim hotelima sa 5 zvezdica i butik hotelima, između ostalih. Širom sveta u kompaniji, koja je osnovana još 1901. godine, radi više od 5.000 ljudi. U Valjevu im se pridružuje još. Razgovarali smo sa generalnim direktorom HG Srbija / Šef proizvodnje, Hansgrohe Group, Philipp Bürkle

Brendovi AXOR & hansgrohe za kupatila i kuhinje dolaze u Srbiju

Veoma nas zanima u kojoj je fazi otvaranje fabrike Hansgrohe u Valjevu?

Hansgrohe fabrika je trenutno još u izgradnji. Zidovi, krov i prozori su već gotovi. U narednih nekoliko nedelja biće završen enterijer, a očekujemo i prve mašine. Do sredine sledeće godine iz fabrike bi trebalo da izađe prva slavina.

hansgrohe fabrika u Valjevu

hansgrohe fabrika u Valjevu

2022. godina je sada već iza nas. Koji su vaši ciljevi za 2023. kada govorimo o fabrici Hansgrohe u Valjevu?

Moj cilj je da imam uspešan početak proizvodnje, odnosno da ostvarim tok vrednosti od sirovine do gotovog proizvoda. U prvoj godini proizvodnja će i dalje biti ograničena. Ali mi to stalno povećavamo. U završnoj fazi proširenja, za Hansgrohe u Valjevu radiće do 1.000 ljudi. Time će Valjevo postati naša najveća lokacija za proizvodnju slavina.

Hansgrohe ima fabrike u Nemačkoj, Francuskoj, SAD i Kini. Po čemu se fabrika Hansgrohe u Valjevu razlikuje od ostalih?

Fabrika u Srbiji biće najmodernija i najveća u okviru grupe Hansgrohe, jer je gradimo od nule. Unutar fabrike proizvodićemo najprodavanije hansgrohe linije slavina. Hansgrohe fabrika u Valjevu će biti dodatna fabrika kako bismo mogli da ispratimo svoj rast na tržištu i odgovorimo na zahteve kupaca. Isto tako, bićemo bliže evropskim kupcima posebno za proizvode za slavine.

U okviru grupe Hansgrohe postoje dva brenda, premium hansgrohe i luksuzni brend, AXOR. Koji artikli se proizvode u Valjevu? Samo hansgrohe ili hansgrohe i AXOR?

Valjevo će se fokusirati uglavnom na proizvode marke hansgrohe, jer ih prodajemo u većim količinama.

U našoj fabrici u Šiltahu, u regiji Švarcvald nastavićemo proizvodnju isto hansgrhoe proizvoda, kao i artikala marke AXOR. Sa proizvodima pod brendom hansgrohe, aktivni smo i u premimum segmentnu i za kupatilo i za kuhinje.

slavina u kuhinji

Proizvod hansgrohe Finoris

Hansgrohe je poznat i kao brend koji posvećuje veliku pažnju temama kao što su: Održivost i smanjenje potrošnje vode. Da li se neke od ovih „zelenih ideja“ sprovode i u valjevskoj fabrici?

Fabrika je izgrađena na veoma održiv način. Na proizvodnim halama postavljeni su fotonaponski uređaji. Gde god se koriste resursi, kao što je voda, koristimo sisteme zatvorene petlje kako bi se smanjila potrošnja resursa. Sistemi povrata toplote, kontrola potrošnje električne energije, kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije, tretman otpadnih voda, prečišćavanje vazduha i drugo su tačke koje ovde implementiramo. Fabrika takođe dobija LEED sertifikat, što znači da je posebno održiva.

Ako govorimo o proizvodnim mašinama, koncept izgleda isto. Sve mašine koje su nam potrebne u Srbiji su nove i bazirane na najsavremenijoj, energetski efikasnijoj tehnologiji. To ih čini savršenim spojem za naše ciljeve održivosti i za naše proizvode. Na kraju krajeva, mnogi naši proizvodi štede vodu i time štite životnu sredinu.

Časopis „Grenef” je veoma popularan među arhitektama u Srbiji. Mnogi investitori uživaju da nas čitaju. Koja je vaša poslednja poruka za njih sada kada je hansgrohe u Srbiji?

Radujem se proizvodnji u Srbiji za istočnu Evropu, ali i za mnoge druge zemlje u Evropi i šire, počev od sredine 2023. godine. Ali još više mi je drago što će nekoliko stotina ljudi u budućnosti raditi za Hansgrohe u Valjevu. Pokretač kvaliteta i inovacija takođe znači da se sami razvijamo i proizvodimo. Nastavljamo uspešan Hansgrohe put sa ovom investicijom u Evropi. Pozdravljamo novog člana porodice Hansgrohe, da tako kažem.

Za više informacija pišite na info@hansgrohe.rs ili posetite stranicu www.hansgrohe.rs gde lako možete pretražiti adrese trgovaca i pronaći Vama najbližeg distributera.

Philipp Bürkle, Generalni direktor HG Srbija / Šef proizvodnje, Hansgrohe Group

Hansgrohe logo

www.hansgrohe.rs