Connect with us
Arhitektura

projekat: Dizajn enterijera kao prostor za karakter korisnika

Naziv projekta: A305 MAG
Lokacija: Beograd
Godina: 2023.
Autor: Unknown Studio d.o.o.
Projektanti: Jovana Mileti─ç i Miloje Kruni─ç
Saradnik :Milan Grubanov
Fotografija: Relja Ivani─ç

A305 svojom strukturom, koncepcijom i hromatijom, podr┼żava jednostavan i funkcionalan ┼żivot. On se deklari┼íe kao scenografija za pokret i dru┼żenje, kao scenografija za doga─Ĺaj i prostor za karakter ljudi i ljude sa karakterom. A305 podsti─Źe individualnost, on neguje navike korisnika i dodatno ih amplifikuje daju─çi im zone, namenjene ba┼í za njih, bez preterane dogme i prevelike pompe oko toga. On slavi umetnost, stvaraju─çi prostor i kadar za svaki postoje─çi i svaki budu─çi komad umetnosti. U svojoj osnovi ortogonalan, A305 krivi percepciju. Kao i sve sa karakterom, iako blagim, i on ponekad komunicira kroz konflikt, on pa┼żljivo konfrontrira svoju ortogonalnost kosim elementima, usmeravaju─çi pa┼żnju, na jako suptilan na─Źin, prema i ve─Źito promenjivoj vizuri. On uramljuje prirodu. Tonski blag i ponekad ne┼żan, u drugim segmentima jasan i karakteran, ovaj prostor ne te┼żi tome da dominira svojim postojanjem, on te┼żi tome da korisnicima da poleta, da oni apsolutno vladaju svojim.

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

┼áto se ti─Źe materijalizacije, ona se svodi na kombinaciju razli─Źitih materijala, ┼íto ve┼íta─Źkih, ┼íto prirodnih i njihovu komunikaciju, kroz neizbe┼żnu konfrontaciju jednih sa drugima. Dominantna kompozicija dnevne sobe, izra─Ĺena od furniranog MDF-a, svoj postament pronalazi u pa┼żljivo obra─Ĺenom postamentu od prirodnog mermera, sa suptilnom i finom ┼żilom / Pietra Gray. Od istog mermera su i police, koje svoje mesto nalaze direktno utisnute izme─Ĺu vertikala izra─Ĺenih od furniranog MDF-a. Veza izme─Ĺu dva materijala ÔÇô furnira i mermera je formirana kroz bru┼íeni aluminijum u mesing tonu.

Direktan antipod dominantnoj kompoziciji dnevne zone je kuhinjski blok, neutralnog belog tona. Radna plo─Źa i deo kuhinjskog pulta su oblo┼żeni granitnom keramikom, u tonu sli─Źnom tonu mermera koji je kori┼í─çen u dnevnoj zoni. Ponovo, kao vezni element izme─Ĺu dve zone i dva tipa elemenata se javlja bru┼íeni aluminijum u mesing tonu. Kroz kuhinjski element, provla─Źe se detalji tamnog, parsol stakla, u suptilnim alu ramovima, koji razbijaju velike monolitne povr┼íine beline i na suptilan na─Źin defini┼íu zone kuhinje. Na taj na─Źin, stvara se suptilna veza izme─Ĺu dve zone, sa istim akcentima, a jasno artikulisanom prostornom dominantom.

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

U jasnoj podeli koju stvaraju elementi dnevne zone i kuhinje, smanjio se manevarski prostor za elemente i de┼íavanja iz drugog plana, nisu mogli biti vi┼íe ni neutralni, a opet, ni preterano akcentovani. Re┼íenje je prona─Ĺeno u tome da se predmetni elementi posmatraju kao zid, iako to nisu.

Plakar ulazne zone ima frontove izra─Ĺene od MDF-a, na koje je nano┼íena zidna tehnika, a sve je suptilno oivi─Źeno mesinganim lajsnicama, a dodatno akcentovano ru─Źkama od mesinga izra─Ĺenim po meri. Predmetni ÔÇ×zidÔÇť u okviru sebe sadr┼żi i ogledalo, pre nego ┼íto postane novo mesto de┼íavanja ÔÇô radni sto / mesto za gramofon i vinile. Iako nismo sigurni da li ─çe ovaj prostor ikada biti kori┼í─çen kao radni sto, svakako smo sigurni da njegova pozicija kao mesta za gramofon i police prepune sjajnih vinila, donosi posebnu radost. Nama je svakako donela.

Sam element, kombinuje svetle tonove furniranog MDF-a i tamne i te┼íke obrise ─Źelika / bravarije. Ujedno, radni sto je jedini element u stanu koji ima svoj dodatni plafon, te je, nalik nekom klubu, posebno nagla┼íen ÔÇô kada se ne koristi, on je samo drugi plan, ne┼íto ┼íto postoji i nije optere─çuju─çe.

U momentima kada se koristi, on formira scenografiju za doga─Ĺaj i vrlo intuitivno stavlja u fokus korisnika i sam doga─Ĺaj, bacaju─çi senku na sve ostale elemente. U svim ostalim prostorima, isti postulati su kori┼í─çeni, ┼íto se samih materijala ti─Źe. To su svetli furnirani MDF, farbani MDF-ovi i pojedini unikatni komadi, koji svojim postojanjem u prostoru doprinose ambijentu, dok su uporedo akcentovani svim modernim i svedenim formama.

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

projekat: A305 MAG / Autor projekta: Unknown Studio d.o.o. / foto: Relja Ivani─ç

Sami tonovi i valeri se razlikuju, spram korisnika prostora, ali princip ostaje isti ÔÇô kombinacija materijala, tonova, tekstura i taktilnost, a sve sa ciljem stvaranja ambijenta koji odgovara korisniku u momentu njegovog nastanka.

Sofa: Atlas U┼żice
Sto: Sofa Sofa / Adepto / Caligaris
Rasveta: One Light / Artemide 
Radna plo─Źa: Counter Top d.o.o. / Botomex d.o.o.
Mermer: Mermeta d.o.o.
Tepisi: G Studio / Galerija podova
Nameštaj po meri: Arhi.Pro
Sanitarije / Baterije: Hansgrohe / V&B / Delta Term d.o.o.
Staklena vrata: Raumplus / EcoForm d.o.o.