Connect with us
Enterijer

Reč stručnjaka: Parket – prirodan, fantastičan i večan

Stvarno bi bilo teÅ”ko pričati o parketu, a da se u izlaganju, i to odmah na početku, ne pomenu dve stvari ā€“ prirodnost i toplina. I zaista, kada biste postavili pitanje bilo kome, od arhitekte do krajnjeg korisnika, svi bi odabrali parket kao idealnu podnu oblogu za sva ona mesta gde se okupljamo, igramo ili provodimo vreme sa onima koji su nam najbitniji.

Drvo jeste deo tradicije, deo topline svakog doma i, posledično, deo jedne Å”ire porodične priče koja jeste suÅ”tina naÅ”ih života na kojem god mestu da smo odlučili da ga živimo. Parket, kao glavni reprezent prirodnosti i večitog trenda, iako stalno prisutan, doživeo je određeni preporod, tačnije poboljÅ”anje, od samog izgleda, do postavke i održavanja.

Takođe, u poslednje vreme se sve čeŔće pojavljuju pojmovi kao Å”to je ā€œparket velikog formataā€, pa su ljudi koji su spremni da izađu ā€œiz zone komforaā€ u smislu da neće da rade sve isto kao ostali često u nedoumici o tome kakve su razlike i da li bi se trebalo drugačije ponaÅ”ati u smislu održavanja ovakvog parketa.

Zatim tu je večito pitanje parketa i podnog grejanja jer joŔ uvek važi uvraženo miŔljenje da je parket podna obloga ispod koje se ne preporučuje ovakva vrsta grejanja. I, naravno, neizbežno pitanje održavanja i produžavanja veka drveta kao podne obloge s obzirom da ovaj prirodni materijal ima osobina koje treba iznegovati kako bi vam se novac koji ste uložili, isplatio i, u krajnjoj liniji, kako biste, ovaj fantastičan pod, ostavili i svojim potomcima.

Zbog svega pomenutog naŔi čitaoci nam konstatno postavljjaju pitanja u vezi sa ovom podnom oblogom ne bi li se reŔili nedoumica i ne bi li, na kraju, odabrali najbolje reŔenje za sebe.

U ovom broju časopisa ā€œGRENEFā€, Darko Trpovski, vlasnik kompanije Magic Floor, daće vam odgovore koje ste tražili i olakÅ”ati put do reÅ”enja za vaÅ” konkretan prostor.

VIDELA SAM KOD PRIJATELJA PARKET U KUPATILU. IZGLEDA FANTASTIČNO, PA ME INTERESUJU KAKO JE MOGUĆE DA DRVO IZDRŽI SVU TU VLAGU?

Pod se može postaviti u kupatilu i to naÅ”a firma radi već duži niz godina. Dobro pripremljen dvoslojni pod jednako dobro izgleda kako u prostoru tako i u kupatilu. Vodootporni Å”per posebno kondicionirana lamela i vodonepropusno ulje su uslovi za postojanost poda u kupatilu. Pored ovoga, i određene vrste egzota se takođe dosta dobro ponaÅ”aju u kupatilu.

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

Magic Floor d.o.o., drvene podne obloge

STALNO DOBIJAM OPREČNE INFORMACIJE O PARKETU I PODNOM GREJANJU. Å TA JE KONAČNO ISTINA ā€“ DA LI PREPORUČUJETE PODNO GREJANJE ISPOD PARKETA I ZAÅ TO UOPÅ TE POSTOJE NEDOUMICE KOJA VRSTA NE MOŽE ?

Podno grejanje je poglavlje za sebe. Postoje oprečni stavovi za i protiv istog. Ako se sada vratimo podu i podnom grejanju postoji čitav niz stvari koje se moraju uraditi da bi pod bio postojan. Kao i kod kupatila dvoslojni podovi posebno kondicionirani su pravi i dokazan izbor. Osim samog drvenog poda bitan je i izbor lepka, priprema koÅ”uljice, startovanje i gaÅ”enje grejanja, temperatura, kao i relativna vlažnost vazduha u prostoriji. Sa zadovoljstvom mogu reći da naÅ”i podovi već deceniju krase u istom svetlu domove naÅ”ih korisnika.

DANAS POSTOJI TOLIKO PROIZVODA ZA ODRŽAVANJE PARKETA. NE ZNAM ČIME DA SE RUKOVODIM PRI ODABIRU. Å TA VI PREPORUČUJETE, A DA SA SIGURNOŠĆU MOŽETE REĆI DA ĆE ā€œURADITI POSAOā€ KAKO TREBA?

Kod izbora sredstva za čiŔćenje jako je važno znati tačno kakva je povrÅ”inska zaÅ”tita poda – parketa. Različito se čiste i ponaÅ”aju lakirani podovi od uljenih podova. Sada i kod jednih i drugih postoje različiti metodi implementacije i načina održavanja. Iskustvo mi govori da najbolje čiste jednostavna sredstva za čisćenje bez dodataka tipa vosak i tome slično. Postavite sebi prosto pitanje… Å ta treba da očistim sa poda? Uglavnom praÅ”inu, malo prljavÅ”tine unete spolja i uglavnom se tu spisak zavrÅ”ava. Sve se to lako skine čak samo usisavanjem i brisanjem poda vlažnom krpom.

Rubio Monocoat je razvio jednostavan koncept čiŔćenja parketa i podova kako uljenih tako i lakiranih u vidu Rubio sapuna – Rubio Soap koji održava i čisti vaÅ”e podove lako, brzo i jednostavno. Dovoljno je da jednom nedeljno obriÅ”ete vaÅ”e podove uz pomoć Rubio sapuna i jako brzo se vidi efikasnost ovog proizvoda. ZavrÅ”io bih jednom rečenicom – Å”to manje hemije to bolji rezultat.

RAZMIŠLJAM O DEKINGU NA PROLEĆE. HTEO SAM DRVENI, ALI SU MI OBJASNILI DA BI WPC DEKING LAKŠE ODRŽAVAO I DA ĆE MI DUŽE TRAJATI. U ČEMU SE RAZLIKUJE ODRŽAVANJE WPC DEKINGA OD DRVENOG?

Iskreno nemam saznanja o WPC dekingu. Ja lično volim prirodu i prirodne materijale tako da sam uvek za drvo. NaveŔću vam jedan prost primer – skijaliÅ”ta i letovaliÅ”ta u Evropi, a verovatno i svetu – Å”ta vidite – prirodne materijale – drvo. Možda je ovo odgovor na ovo pitanje.

Foto: Magic Floor doo / Deking za brodsku palubu

Foto: Magic Floor doo / Deking za brodsku palubu

Å TA JE USTVARI GOTOV PARKET?

Jednostavno, parket uglavnom pod – veći format od parketa, koji treba samo ugraditi u vaÅ” prostor. Nije potrebno uljenje, lakiranje, niti bilo kakva dodatna povrÅ”inska obrada.

IZDAO SAM GARSONJERU PODSTANARIMA, PA BIH STAVIO NOVI PARKET. DA LI POSTOJI KOÅ ULJICA NA KOJU BI MOGAO DA SE LEPI PARKET POSLE DAN/DVAĀ  ILI JE TO NEMOGUĆE?

Nisam upoznat sa koŔuljicom koja suŔi za dan ili dva.

BIRAMO PARKET ZA STAN, PA SMO VIDELI DA IMA PARKETA U RAZNIM ŠIRINAMA I DUŽINAMA. KOJI DA IZABEREMO, A DA DOBIJEMO VIZUELNO VEĆU KVADRATURU?

Ovo je često pitanje. Naime moje iskustvo mi govori da format poda nema uticaj na prostor. Ono Å”to je sigurno veći format izgleda otmenije, manje su diskoloracije i vaÅ” prostor izgleda luksuznije.

Foto: MAGIC FLOOR d.o.o., drvene podne obloge

Foto: MAGIC FLOOR d.o.o., drvene podne obloge

KOJI PARKET JE NAJČEŠĆI ODABIR ARHITEKATA KOJI SE RUKOVODE NAJNOVIJIM TRENDOM?

Ako smem da budem iskren vrlo često se konsultuju oko izbora poda. Postoje prostori koji jednostavno traže moderan izgled ravnih linija kao i prostori u kojima je bitno pokazati stil. U zavisnosti od želje i vizije bira se pod-parket. Jako je bitno da pod parket oplemene prostor i daju mu dobar izgled. Kao i u modi ukusi su različiti.

Parket, iako tradicionalna podna obloga koja ne gubu na popularnosti, i u budućnosti će biti izložen određenim novinama u smislu poboljÅ”anja performansi i pretendovanja da drvo zadrži u svom izgledu tu prirodnu komponentu zbog koje i jeste tako čest odabir u svačijem domu ili poslovnom prostoru, od kafića do kancelarija. Zbog toga ćemo vam i dalje, kao relevantan medij koji između ostalog piÅ”e i istražuje o svim vrstama podnih obloga, biti na raspolaganju za odgovore na pitanja koje nam budete postavljali. Ista će biti prosleđena naÅ”im saradnicima iz ovog domena, a oni će, kao i do sada, uložiti trud da vam objasne sve novine ili nedoumice koje budete imali.

MAGIC FLOOR d.o.o.

MAGIC FLOOR d.o.o.
Vojvode Stepe 270/14, 11000 Beograd
T. +381 11 24 64 884
M. +381 63 81 08 330
office@magicfloor.rs
www.magicfloor.rs

Mi stvaramo magiju po vaÅ”oj željiā€¦
Mi smo One and Only!

Svoja pitanja možete slati i na redakcija@grenef.com ili na naŔe profile na druŔtvenim mrežama