Connect with us
Promo

Proizvodnja sanitarne keramike sa neto nultom stopom emisija

Operacija je sprovedena kroz partnerstvo sa specijalizovanim proizvo─Ĺa─Źem pe─çi Keramischer OFENBAU. Ova ─çe inicijativa pozicionirati Roca Grupu kao prvog proizvo─Ĺa─Źa u svetu sa proizvodnim pogonom sanitarne keramike sa neto nultom stopom emisija, te ─çe imati zna─Źajan u─Źinak na celi sektor.

Roca Grupa, svetski lider u dizajnu, proizvodnji i komercijalizaciji kupatilskog name┼ítaja, investirala je u prvu svetsku elektri─Źnu tunelsku pe─ç za sanitarnu opremu. U nastojanju da dekarbonizuje inherentno energetski zahtevnu i ugljeni─Źno intenzivnu proizvodnju kerami─Źkih proizvoda, kompanija je preduzela odlu─Źuju─çi korak prema elektrifikaciji proizvodnih procesa u svojoj LAUFEN fabrici u Gmundenu (Austrija) zahvaljuju─çi najsavremenijoj tehnologiji iz Keramischer OFENBAU, svetskog lidera tehnologija u proizvodnji kerami─Źkih pe─çi.

Minimalisti─Źki enterijer kupatila

foto: Roca Grupa

Nema─Źki proizvo─Ĺa─Ź pe─çi fokusiran je na odr┼żive inovacije vi┼íe od 25 godina i vode─çi je na tr┼żi┼ítu energetski efikasnih kerami─Źkih pe─çi, ┼íto ga ─Źini idealnim partnerom za projekat dekarbonizacije Roca Grupe. Nakon ─Źetiri godine razvoja, prva elektri─Źna tunelska pe─ç za sanitarnu keramiku uspe┼íno je zapo─Źela proizvodnju slo┼żenih kerami─Źkih komada u Gmundenu. Fabrika LAUFEN, koja ve─ç koristi elektri─Źnu energiju iz obnovljivih izvora, odabrana je za prvu implementaciju ove pionirske tehnologije jer je posebno pogodna za proizvodnju najnovijih proizvoda najvi┼íeg kvaliteta. S obzirom na to da je pe─ç vrlo efikasna, dekarbonizovana i automatizovana, ona pru┼ża vrednu alternativu konvencionalnoj proizvodnji koja zavisi od fosilnih goriva i klju─Źna je prekretnica u osiguravanju da fabrika u Gmundenu do 2024. postane prvo postrojenje za proizvodnju sanitarija sa nultom stopom emisija na svetu.

Ovo ulaganje je okosnica strategije dekarbonizacije Roca Grupe. Grupa je 2022. godinu zaklju─Źila s 39% smanjenjem emisija CO2 u pore─Ĺenju s po─Źetnim emisijama iz 2018., pribli┼żavaju─çi se svom cilju ugljeni─Źne neutralnosti do 2045. godine. Prvi proizvodni rezultati novog sistema pokazuju veliki potencijal za celu industriju, jer se korist od ove tehnologije ne zavr┼íava s proizvodnjom sanitarne opreme, ve─ç se mo┼że implementirati i u drugim kerami─Źkim sektorima poput strukturne i tehni─Źke keramike ili posu─Ĺa. Ova pe─ç dokazuje da je potpuna dekarbonizacija proizvodnje keramike ne samo mogu─ça, ve─ç i realisti─Źna i ekonomski izvediva.

Proizvodni pogon Roca Grupe

foto: Roca Grupa

Imamo dugoro─Źni cilj da dekarbonizujemo na┼íe poslovanje i naporno smo radili na pronala┼żenju re┼íenja koja ─çe nam pomo─çi da to postignemo. Ovo novo panevropsko partnerstvo ne samo da nam poma┼że na na┼íem putu do nulte stope emisija nego je i jasan korak napred za industriju u celini, – ka┼że Albert Magrans, CEO Roca Grupe.

S Roca Grupom sa sedi┼ítem u ┼ápaniji, fabrikom LAUFEN u Austriji i Keramischer OFENBAU u Nema─Źkoj, ovaj zajedni─Źki projekat zaista je evropska pri─Źa o uspehu i te┼żnji ka osiguravanju budu─çnosti proizvodne sanitarne industrije u Evropi i svetu. Dalje unapre─Ĺenje dekarbonizacije cele industrije zahteva intenzivan razvoj i odva┼żne inovacije. Preko Roca Group Ventures, Roca Grupa je stekla ve─çinski udeo u Keramischer OFENBAU Holding GmbH, koji poseduje Keramischer OFENBAU GmbH, i ula┼że u inovacije za dobrobit cele kerami─Źke industrije. Grupa je tako─Ĺe predana pru┼żanju podr┼íke kompanijama dodatnim finansiranjem za daljnji razvoj i implementaciju ove vrhunske tehnologije koja ─çe oblikovati budu─çnost industrije. Iako ─çe obe kompanije ostati potpuno nezavisne, ova ─çe dugoro─Źna saradnja oja─Źati inovacione sposobnosti obeju kompanija prema njihovim pojedina─Źnim ciljevima dekarbonizacije s jednim zajedni─Źkim ciljem: odr┼żivoj budu─çnosti kerami─Źke industrije.

Minimalisti─Źki enterijer kupatila

foto: Roca Grupa

O Roca Grupi

Roca Grupa, s brendovima kao ┼íto su Roca i LAUFEN, je svetski lider u dizajnu, proizvodnji i marketingu kupatilskih proizvoda za arhitekturu, gra─Ĺevinarstvo i dizajn enterijera. Osnovana u Barseloni, 1917. godine, spaja tradiciju i znanje sa stra┼í─çu za inovacijama i po┼ítovanjem prema okolini. S na─Źelom odr┼żivosti u sredi┼ítu i korenu svih svojih aktivnosti te s ciljem bolje planete za budu─çe generacije, Roca Grupa posluje u 170 zemalja i 79 proizvodnih pogona gde svakodnevno deluje vi┼íe od 21.000 zaposlenih.

LAUFEN logo

Roca logo

Roca Croatia d.d.
Industrijska 1 10290 Zaprešić
T. +385 1 335 0842
info@hr.roca.com
www.hr.roca.com