Connect with us
Enterijer

Kako da održavate parket tako da uvek bude kao nov

Bilo da imate klasičan parket u svom domu ili gotov parket koji ste postavili, ovi saveti će vam sigurno značiti za njihovo održavanje.

Kada se govori o održavanju parketa misli se najpre na dve stvari, a to su pravilno čišćenje, ono koje ne utiče negativno na sam parket i njegov izgled, kao i određeno ponašanje koje može da utiče na to da parket menja boju, da se ishaba i slično.

U samim vrstama kao podovima, postoje velike razlike između parketa i gotovog parketa, međutim, kada se nađu na podovima, te razlike nestaju i samo održavanje koje ide u službu što dužeg nepromenjenog izgleda i veka trajanja sasvim je isto.

Možda se već većine ovih stvari i pridržavate, ali ćete za neke možda čuti po prvi put, zato je savet da polako i pomno ispratite svaki savet kako biste izbegli stres izazvan bilo kakvom greškom u održavanju koja bi vas mogla koštati savršenog izgleda vaših podova.

Redovno održavanje parketa je najvažnije

Šta podrazumeva redovno održavanje parketa? Najpre su to usisavanje i prebrisavanje. Veoma je važno da se gotov parket, kao i klasičan parket, ne usisavaju papučicama koje imaju grubu plastiku, kako ne biste fizički naneli neku ogrebotinu. Papučice za četkama su odlične, jer ćete tako pokupiti svu prašinu i sve što se na podu nađe. Nakon toga dolazi prebrisavanje podova vlažnom krpom ili nekim mopom.

Veoma je važno da krpa bude vlažna, nikako mokra, već dobro oceđena. U vodu stavite neko sredstvo, koje nije jako i koje je namenjeno čišćenju drvenih površina, koje će koristiti da se određenčišće nečistoće rastope i uklone. Vodite računa da krpa bude toliko vlažna da se već nakon 20 do 30 sekundi otkad pređete pod on i osuši. Suviše vode vremenom nanosi veliku štetu samom drvetu.

Ono šta dodatno možete uraditi u okviru redovnog održavanja jeste da držite otirače ispred ulaznih vrata, kao i u samom hodniku, kako bi na njima ostala prljavština spolja, prašina i sitni kamenčići. Ujedno je dobro između nameštaja i poda, gde nema tepiha, postaviti zaštitne podloge koje su tome i namenjene, a koje će čuvati parket od habanja.

Šta izbegavati u čišćenju parketa?

Već smo rekli da se previše vode izbegava, bilo na krpi, bilo direktno na parket. Odnosno, voda direktno na parket ako se i prospe treba je što pre pokupiti, kao i bilo koja druga tečnost, kako ne bi došlo do bubrenja drveta.

Pored toga, nikako ne smete sredstva za čišćenje sipati direktno na gotov parket i podove uopšte, niti koristiti abrazivna sredstva i hemikalije koje nisu namenjene čišćenju drvenih površina.

Jedna važna stvar, posebno kada je u pitanju gotov parket koji se koristi u prostorijama gde postoji podno grejanje, jeste da se trudite da temperatura u svim prostorijama bude ista i da ne prelazi 27oC, jer ćete tako očuvati kvalitet i duži vek trajanja ovog poda.

Dodatni saveti za održavanje parketa

Ne koristite ni abrazivna sredstva, niti abrazivne sunđere i krpe za čišćenje podova bilo koje vrste.
Trudite se da nivo vlažnosti u prostorijama bude između 30 i 60%, što je odgovarajuće za vaše zdravlje, ali i za zdravlje drveta od kojeg je parket napravljen.

I za kraj, gledajte da podove ne izlažete jakoj sunčevoj svetlosti, jer tada prirodno menjaju boju.