Connect with us
Enterijer

Kako keramika reaguje na podno grejanje?

Kerami─Źke i gres porcelanske plo─Źice, mermerni pod i granit su trajne podne podloge, jednostavne za odr┼żavanje i skoro neuni┼ítive. Pored ovih, imaju i mnogo drugih prednosti (raznovrstan dizajn koji je danas u ponudi, za┼ítita od vode i vlage, itd.) zbog kojih se ─Źesto opredeljujemo za njih.

Ipak, ove podloge predstavljaju hladne podloge i do skoro su se preporu─Źivale za ugradnju u prostorijama u kojima se nije provodilo puno vremena, ta─Źnije, prostorije u kojima se nije puno ┼íetalo ili stajalo (hodnik, kupatilo, kuhinja). Kada se ne greju, ovakvi podovi su dosta hladni za bose noge bez obzira na godi┼ínje doba, ali ono ┼íto je promenilo na─Źin razmi┼íljanja prilikom opredeljenja za ugradnju podnih kerami─Źkih plo─Źica i u ostale prostorije je pojava podnog grejanja pre malo vi┼íe od 20 godina. Ovakve podloge (keramika, mermer, granit) mogu se savr┼íeno zagrejati sa elektri─Źnim podnim grejanjem i podno grejanje se mo┼że bez ikakvih problema ugraditi uz njih.

Prilikom ugradnje elektri─Źnog podnog grejanja treba obratiti pa┼żnju na samu instalaciju i tip podnog grejanja, zavisno od podne obloge koja ─çe se koristiti. U zavisnosti od izbora, grejni kablovi ili grejne mre┼że, postavljaju se direktno ispod plo─Źica i samim tim osiguravaju toplotu poda, kao i ugodnu sobnu temperaturu.

Kerami─Źke plo─Źice brzo gube toplinu, ali se i brzo zagrevaju kada su grejni kablovi ili mre┼że sme┼íteni direktno ispod njih.

Razvojem novih tehnologija ovaj problem regulisanja temperature je re┼íen. Na tr┼żi┼ítu se pojavila nova generacija termostata namenjenih regulaciji temperature poda kod elektri─Źnih podnih grejanja. Ovi termostati poseduju temperaturne senzore koji se postavljaju u pod i tako precizno reguli┼íu temperaturu u svakoj prostoriji posebno, na nivou zadatih vrednosti. Ugodna temperatura poda zavisi od vrste podnih obloga, a za kerami─Źke plo─Źice i kamen to je od 26ÔÇô29┬║C. Pravilan odabir grejnih kablova, mre┼ża i termostata je izuzetno bitan prilikom ugradnje elektri─Źnog podnog grejanja.

Podne plo─Źice u ponudi kompanije ENMON svojim mehani─Źkim karakteristikama odgovaraju za postavku sistema podnog grejanja. Pogledajte aktuelnu ponudu OVDE.

ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobo─Ĺenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com