Connect with us
Enterijer

Kako keramika reaguje na podno grejanje?

podno grejanje

Keramičke i gres porcelanske pločice, mermerni pod i granit su trajne podne podloge, jednostavne za održavanje i skoro neuništive. Pored ovih, imaju i mnogo drugih prednosti (raznovrstan dizajn koji je danas u ponudi, zaštita od vode i vlage, itd.) zbog kojih se često opredeljujemo za njih.

Ipak, ove podloge predstavljaju hladne podloge i do skoro su se preporučivale za ugradnju u prostorijama u kojima se nije provodilo puno vremena, tačnije, prostorije u kojima se nije puno šetalo ili stajalo (hodnik, kupatilo, kuhinja). Kada se ne greju, ovakvi podovi su dosta hladni za bose noge bez obzira na godišnje doba, ali ono što je promenilo način razmišljanja prilikom opredeljenja za ugradnju podnih keramičkih pločica i u ostale prostorije je pojava podnog grejanja pre malo više od 20 godina. Ovakve podloge (keramika, mermer, granit) mogu se savršeno zagrejati sa električnim podnim grejanjem i podno grejanje se može bez ikakvih problema ugraditi uz njih.

Prilikom ugradnje električnog podnog grejanja treba obratiti pažnju na samu instalaciju i tip podnog grejanja, zavisno od podne obloge koja će se koristiti. U zavisnosti od izbora, grejni kablovi ili grejne mreže, postavljaju se direktno ispod pločica i samim tim osiguravaju toplotu poda, kao i ugodnu sobnu temperaturu.

Keramičke pločice brzo gube toplinu, ali se i brzo zagrevaju kada su grejni kablovi ili mreže smešteni direktno ispod njih.

Razvojem novih tehnologija ovaj problem regulisanja temperature je rešen. Na tržištu se pojavila nova generacija termostata namenjenih regulaciji temperature poda kod električnih podnih grejanja. Ovi termostati poseduju temperaturne senzore koji se postavljaju u pod i tako precizno regulišu temperaturu u svakoj prostoriji posebno, na nivou zadatih vrednosti. Ugodna temperatura poda zavisi od vrste podnih obloga, a za keramičke pločice i kamen to je od 26–29ºC. Pravilan odabir grejnih kablova, mreža i termostata je izuzetno bitan prilikom ugradnje električnog podnog grejanja.

Podne pločice u ponudi kompanije ENMON svojim mehaničkim karakteristikama odgovaraju za postavku sistema podnog grejanja. Pogledajte aktuelnu ponudu OVDE.

ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobođenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com