Connect with us
Gra─Ĺevina

Industrijski podovi – ja─Źina i estetika u jednom!

Prema nekoj op┼íte uvre┼żenoj definiciji industrijski podovi opisuju se kao obloge jako izra┼żene prakti─Źne primenljivosti, a slabe vizuelne vrednosti, koje se postavljaju u svim tipovima industrijskih objekata ÔÇô od proizvodnih i prera─Ĺiva─Źkih pogona, preko radionica i servisa, pa sve do skladi┼ínog prostora. Iz takvog ugla gledanja, dobar industrijski pod je onaj koji trpi konstantnu intenzivnu eksploataciju na ┼íto du┼żi vremenski period; mo┼że da izdr┼żi ─Źesto ogromnu te┼żinu ma┼íina, vozila i opreme bez pojave ulegnu─ça i pukotina; otporan je na ┼íto ve─çi broj jakih sirovinskih i dezinfekcionih hemikalija i su┼ítinski nije va┼żno kako izgleda.

Industrijski podovi

Foto: www.podovi.org

I zaista, u ve─çini situacija pod i nije stavka na koju se naro─Źito obra─ça pa┼żnja po ulasku u neki industrijski objekat (ako se uop┼íte i obra─ça), jer je sav akcenat na kontinuitetu i efikasnosti proizvodnog procesa koji se zaposleni trude da ispo┼ítuju, a nadre─Ĺeni da pomno prate i kontroli┼íu.

Pre pojave visokootpornih organskih smola i polimernih jedinjenja koja su i dalje u masovnoj upotrebi, glavni industrijski pod veoma dugo je bio beton, koji za primat treba da ÔÇ×zahvaliÔÇť dostupnosti i ekonomi─Źnosti sastavnih sirovina, jednostavnosti postavljanja i nadasve visokoj otpornosti u odnosu na druge dostupne materijale.

─îinjenica da pri kontaktu sa supstancama jakog pigmenta formira povr┼íinske fleke i da je na izrazito niskim temperaturama sklon pucanju (naro─Źito ako je prilikom pravljenja bio previ┼íe ┼żitke odnosno suve konzistencije, ili je izlivan u vla┼żnim uslovima pa nije imao vremena da se dobro osu┼íi) nije umanjila njegovu popularnost, jer je i pored toga bio najbolje re┼íenje za oblaganje u elektranama, rafinerijama, te┼íkoj hemiji, magacinima, sektorima za pakovanje i transport. Kako su svi ovi objekti bili stereotipnog, sumornog izgleda, ta ÔÇ×sivaÔÇť estetika nije bila od zna─Źaja sve dok je u njima i dalje moglo da se radi. Me─Ĺutim, sa tom praksom se prekinulo onog trenutka kada su poo┼ítreni kriterijumi za progla┼íavanje nekog prostora za ÔÇ×sredinu u kojoj mo┼że da se radiÔÇť.

Industrijski podovi

Dobar industrijski pod je onaj koji trpi konstantnu intenzivnu eksploataciju

Beton je izuzetno hladna podloga koja, ako se u pogonu ┼ítedi na grejanju, nakon vi┼íe─Źasovnog stajanja ili sedenja za ma┼íinom negativno uti─Źe na zdravlje radnika i time dugoro─Źno dovodi u pitanje ispunjavanje proizvodne norme, te stoga mo┼że biti samo osnova na koju ─çe se polagati neka druga obla┼żu─ça zavr┼ínica kao habaju─çi sloj.

Obloge koje su se do danas ponajbolje pokazale u kategoriji industrijskih podova jesu epoksidi i poliuretani. Koje su karakteristike epoksida i na kojim mestima je postavka ovog materijala najbolja pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa www.podovi.org. Ostatak pro─Źitajte na slede─çem LINKU.