Connect with us
Promo

Nova kultura održive gradnje

Građevinski sektor postaje zvanično zeleniji jer je u Srbiju stigao prvi zeleni sertifikat za beton ā€“ EPD deklaracija za Lafarge beton.

Beton kompanije Lafarge Srbija dobio je zvaničnu međunarodnu deklaraciju o zaÅ”titi životne sredine (EPD), koja na osnovu proverljivih i tačnih informacija pruža uvid u proizvode koji imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu i zato se s pravom smatra dokazom održivog proizvoda.

Kao deo Holcim grupe, kompanija je u srž svoje razvojne strategija stavila dekarbonizaciju svih poslovnih operacija, sa krajnjim ciljem nula CO2 emisija do 2050. godine. Usredsređeni na razvoj zelene gradnje, kompanija je 2022. godine pokrenula opsežnu studiju o uticaju na životnu sredinu Lafarge betona od strane Tehničkog instituta za konstrukciju iz Praga čiji je rezultat međunarodno priznata deklaracija proizvoda o zaÅ”titi životne sredine. EPD deklaracija zvanično potvrđuje da betoni kompanije Lafarge Srbija direktno doprinose dekarbonizaciji gradnje zahvaljujući inovativnim recepturama ECOPact brenda, koje omogućavaju smanjenje emisija ugljen-dioksida i do čak 50% po proizvedenom kubnom metru betona.

S obzirom na predviđanja prema kojima će godiÅ”nja svetska proizvodnja betona sa sadaÅ”njih 4,5 milijarde tona porasti na čak 5,5 milijardi do sredine XXI veka, ā€žzeleniā€œ betoni opravdano reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji i igraće jednu od najvažnijih uloga u tranziciji ka održivoj gradnji uz nultu emisiju.

Betonska meŔalica

foto: Lafarge

ā€žECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima (čvrstoća, vodonepropustljivost i otpornost) uporedivi ili čak napredniji u odnosu na standardne betone, dok su svojstva svežeg ECOPact-a (homogenost, ugradljivost, kohezija, stabilnost i obradivost) u istom rangu sa konvencionalnim betonima. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje ā€žzelenihā€œ betona ne razlikuje od uobičajenog,ā€œ pojaÅ”njava Luka Stanojević, rukovodilac laboratorije betona.

Potražnja ā€žzelenihā€œ građevinskih materijala na tržiÅ”tu ne samo da direktno doprinosi smanjenju CO2 emisija iz ove industrijske grane i očuvanju životne sredine, već je važno napomenuti i činjenicu da ovi materijali imaju i poboljÅ”ane karakteristike kada su u pitanju pojedine aplikacije. Zahvaljujući ovom sertifikatu, investitori su u prilici da budu na korak bliži renomiranim sertifikatima poput LEED, BREEAM, GreenStar, DGNB, WELL i EDGE. Pored toga pruža im se i mogućnost olakÅ”anog pristupa ā€žzelenim fondovimaā€ za finansiranje, umanjenje troÅ”kova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene baÅ”te kao i unapređenje imidža kompanije kao druÅ”tveno odgovornog preduzeća.

ā€žEPD sertifikat je za nas značajna potvrda na putu ka dekarbonizaciji gradnje, jer krajnje transparento dokazuje da smo u prilici da zvanično uvedemo novu kulturu održive gradnje u Srbiji. Fokusirali smo se na povećanje udela dekarbonizovanih alternativnih sirovina poput različitih vrsta pepela, troske i drugih industrijskih otpadnih materijala, dostupnih na lokalnom tržiÅ”tu, a sve u cilju smanjenja upotrebe prirodnih resursa, te samim tim i redukcije spornih emisija u toku proizvodnje klinkera. Ambicija kompanije Lafarge Srbija je potpuna dekarbonizacija do 2050. godine. Svesni smo pionirske uloge koju imamo u okviru naÅ”e industrijske grane u Srbiji, kao pokretačke snage koja podstiče i naÅ”e partnere i sve druge učesnike da se uključe u ovaj proces, jer promene koje svi očekujemo možemo doneti samo zajedničkim radom,ā€œ ocenio je Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja.

Levo: LUKA STANOJEVIĆ, rukovodilac laboratorije za beton, desno: VITOR ANTIĆ, menadžer za RMX segment poslovanja

Levo: LUKA STANOJEVIĆ, rukovodilac laboratorije za beton, desno: VITOR ANTIĆ, menadžer za RMX segment poslovanja

Deklaracija proizvoda o zaÅ”titi životne sredine definisana je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) u svrhu ocene uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa, mereći ih prema standardizovanim metodama LCA (Life Cycle Assessment ā€“ Procena životnog ciklusa). Koncept EPD-a je zasnovan na standardu ISO 14025, koji utvrđuje principe i procedure za deklaraciju o zaÅ”titi životne sredine tipa III, a rezultira međunarodno priznatom eko-deklaracijom. Podsećanja radi, pored EPD sertifikata za beton, kompanija Lafarge Srbija je 2021. godine dobila EPD sertifikat za cement, čime potvrđuje istrajnost i posvećenost dekarbonizaciji gradnje i Å”to većem smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Lafarge-logo

Za viŔe informacija o cementu CEM II/B-M(S-V)42,5N LH kontaktirati
T. +381 63 680 804
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs