Connect with us
Energetska efikasnost

U Srbiji postavljen temelj energetske efikasnosti

Ove godine postavljeni su temelji energetske efikasnosti, tvrdi gradona─Źelnik Beograda Zoran Radoji─Źi─ç.

Prema re─Źima gradskog ─Źelnika , to ─çe ve─ç slede─çe godine doprineti da vazduh u gradu bude ─Źistiji i da domovi budu topliji, a to ujedno zna─Źi da ─çe biti bolji i kvalitet ┼żivota gra─Ĺana.

Kako je preneo Beoinfo, on je podsetio da energetska efikasnost podrazumeva kori┼í─çenje manje energenata za zagrevanje domova, a samim tim i uti─Źe direktno na pobolj┼íanje kvaliteta vazduha, posebno u zimskim mesecima, kada periodi─Źno pada kvalitet vazduha zbog paljenja individualnih lo┼żi┼íta.

„Optimisti─Źki gledam na 2020, jer smo u ovoj godini postavili ─Źvrste temelje. Temelje nadogra─Ĺujemo izuzetno zna─Źajnom novom strategijom za daljinsko grejanje koju ─çemo usvojiti i sa ─Źijom primenom ─çemo po─Źeti slede─çe godine. Na ovaj na─Źin nastavi─çemo da smanjujemo kori┼í─çenje neobnovljivih izvora energije koji zaga─Ĺuju ┼żivotnu sredinu“, naglasio je gradona─Źelnik.

On je podsetio na ─Źinjenicu da je ve─çina zgrada u Beogradu izgra─Ĺena tokom 50-ih i 60-ih godina pro┼ílog veka kada je cilj bio izgraditi ┼íto vi┼íe domova, na u┼ítrb energetske efikasnosti zgrada. Posledi─Źno, danas ta u┼íteda dolazi na naplatu i tro┼íi se mnogo vi┼íe energije na grejanje domova nego ┼íto je zaista potrebno.

„Zbog toga je va┼żno da sistematski unapre─Ĺujemo energetsku efikasnost zgrada kroz konkretne mere, projekte i odluke, kao i da podi┼żemo svest gra─Ĺana o ovoj temi. Moramo da budemo svesni problema koje imamo, ali je jo┼í va┼żnije da ponudimo re┼íenja. O tome da je Beograd ozbiljno krenuo u re┼íavanje ovog problema svedo─Źi i usvajanje izmene odluke Skup┼ítine Grada po kojoj ─çe gradske op┼ítine mo─çi da subvencioni┼íu ure─Ĺenje fasada i investiciono odr┼żavanje privatnih zgrada sa maksimalno 90 odsto sredstava, dok ─çe stanari biti u obavezi da obezbede preostalih 10 procenata. To zna─Źi da smo otvorili mogu─çnost da svaka zgrada u Beogradu unapredi svoju energetsku efikasnost“, objasnio je Radoji─Źi─ç.

On je dodao je da su u cilju unapre─Ĺenja energetske efikasnosti neophodni veliki infrastrukturni projekti i promene na─Źina razmi┼íljanja, kao i da je deponija u Vin─Źi u tom smislu jedan od najzna─Źajnijih projekata.

Naveo je i da izgradnja toplodalekovoda Obrenovac podrazumeva da se sva topla voda koja nastaje kao nus proizvod rada elektrane TE „ObrenovacÔÇť prikuplja i koristi za grejanje i time kompenzuje kori┼í─çenje drugih vidova energenata. On je ukazao i na zna─Źaj projekta „Termalna rehabilitacija javnih zgrada – unapre─Ĺenje energetske efikasnosti u gradu BeograduÔÇŁ, kojim je predvi─Ĺeno renoviranje zgrada Hitne pomo─çi, Studentske poliklinike, Studentskog stacionara i Gradske biblioteke.