Connect with us
Energetska efikasnost

Gradimo odgovorno i zeleno. Lafarge zeleni portfolio

Kompanija Lafarge Srbija, koja posluje u okviru Holcim Grupe, aktivno učestvuje u borbi za očuvanje životne sredine i sprečavanje daljeg uticaja industrije na klimatske promene. Na globalnom nivou kompanija se obavezala na smanjenje emisije CO za 40% do 2030. godine, odnosno na prelazak na nultu neto emisiju do 2050. Kao deo strategije dekarbonizacije, fokus kompanije usmeren je ka smanjenju upotrebe prirodnih resursa, uz zalaganje za održivi razvoj, kao i proširenje portfolia u pravcu palete proizvoda sa što manjom emisijom štetnih gasova.

Ujedno, kroz saradnju sa partnerima i Savetom zelene gradnje Srbije, Lafarge ekspertski timovi posvećeni su edukaciji domaćeg građevinskog sektora o značaju “zelene“ strategije i važnosti prihvatanja i implementacije “zelenih proizvoda”.

Tokom prethodnog perioda srpskom tržištu su predstavljeni cement i veziva za putnu infrastrukturu, koji se odlikuju značajno manjim sadržajem ugrađenog ugljenika po toni materijala, dok je u toku prošle godine za potrebe domaće građevinske industije razvijen i Zeleni beton EcoPact sa sniženim ugljeničnim otiskom za čak 30% u odnosu na standardne betone.

Lafarge zeleni beton

S obzirom da je beton najzastupljeniji građevinski materijal u svetu, odgovoran za preko 10% ukupne emisije CO, navedeno smanjenje je od izuzetnog značaja, o čemu možda najbolje govori podatak da se korišćenjem zelenog betona umanjuje količina CO za čak 100 kg po 1m³ betona. Slikovito govoreći – da bi se neutralisalo pomenutih 100 kg CO, potrebno je čak 7 stabala prosečne starosti i veličine, što se, pak, može postići zamenom samo 1 m³ standardnog betona ECOPact-om.

Sa druge strane, Zeleni beton zadovoljava najširu paletu komercijalnih zahteva. Dizajniran je na bazi S-V cementa (CEM II/B-M(S-V)42,5N LH), Lafarge cementa najnovije generacije, koji je sertifikovan od strane IMS-a. Trenutno se primenjuje na jednom od najznačajnijih industrijskih gradilišta, na kojem kroz partnerstvo sa japanskom kompanijom Takenaka, korišćenjem zelenih materijala I tehnologija, Lafarge doprinosi smanjenju uticaja građevinskih materijala na životnu sredinu.

S-V cement, odnosno Cement niske toplote hidratacije, odlikuje se najnižom emisijom CO po toni materijala u Lafarge portfoliu rinfuznih proizvoda. Svoju osnovnu primenu nalazi u stanogradnji, a predstavlja idealno rešenje za betoniranje masivnih elemenata, kao i betoniranje na visokim temperaturama; pogodan je za pumpane betone, za izgradnju kolektora, kanalizacijskih sistema i slično. Koristi se, između ostalog, u izgradnji termoelektrane u Kostolcu i mosta na Savi kod Šapca.

Primena Lafarge S-V cementa, izgradnja mosta na Savi, Šabac

Pored cementa sa samnjenim udelom ugljenika, Lafarge proizvodi i veziva za putnu stabilizaciju, BeoSol i Beobond, koje karakteriše 25% manja emisija CO u poređenju sa istom količinom cementa koji se uobičajeno koristi u putogradnji. Metoda stabilizacije Lafarge putnim vezivima podrazumeva upotrebu postojećih materijala sa konkretnog gradilišta, uz optimalno doziranje samog veziva, čime se sprečava dodatna eksploatacija prirodnih resursa, izbegava formiranje gradilišnih deponija, smanjuje se trošak transporta i dodatne emisije gasova prouzrokovane prevozom sirovina.

Beočinski Multibat, hidraulično vezivo za zidanje i malterisanje, prepoznatljivo na domaćem tržištu po svom kvalitetu dugi niz godina, ističe se ujedno i najnižom emisijom ugljen-dioksida među Lafarge-ovim pakovanim proizvodima, zbog čega se očekuje da će i u narednom period majstorima biti prvi izbor pri odabiru materijala.

Benefiti za investitore

Ekspertski timovi kompanije Lafarge i u narednom periodu nastavljaju rad na daljem razvoju zelenih materijala i njihovoj implementaciji u Srbiji. U smeru motivisanja tržišta ka korišćenju ekoloških proizvoda važno je pomenuti I neke od prednosti kojima svedoče investitori, poput:

  • Mogućnost konkurisanja za projekte od kojih se zahteva zadovoljavanje sertifikata održive gradnje (LEED, BREEAM, DGNB, WELL, EDGE);
  • Olakšan pristup “zelenim fondovima” za finansiranje,
  • Umanjenje troškova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene bašte,
  • Unapređenje imidža kompanije kao društveno odgovornog preduzeća i tako dalje.

Lafarge-logo

Za više informacija o cementu CEM II/B-M(S-V)42,5N LH kontaktirati
T. +381 63 680 804
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs