Connect with us
Energetska efikasnost

Gradimo odgovorno i zeleno. Lafarge zeleni portfolio

Kompanija Lafarge Srbija, koja posluje u okviru Holcim Grupe, aktivno u─Źestvuje u borbi za o─Źuvanje ┼żivotne sredine i spre─Źavanje daljeg uticaja industrije na klimatske promene. Na globalnom nivou kompanija se obavezala na smanjenje emisije COÔéé za 40% do 2030. godine, odnosno na prelazak na nultu neto emisiju do 2050. Kao deo strategije dekarbonizacije, fokus kompanije usmeren je ka smanjenju upotrebe prirodnih resursa, uz zalaganje za odr┼żivi razvoj, kao i pro┼íirenje portfolia u pravcu palete proizvoda sa ┼íto manjom emisijom ┼ítetnih gasova.

Ujedno, kroz saradnju sa partnerima i Savetom zelene gradnje Srbije, Lafarge ekspertski timovi posve─çeni su edukaciji doma─çeg gra─Ĺevinskog sektora o zna─Źaju ÔÇťzeleneÔÇť strategije i va┼żnosti prihvatanja i implementacije ÔÇťzelenih proizvodaÔÇŁ.

Tokom prethodnog perioda srpskom tr┼żi┼ítu su predstavljeni cement i veziva za putnu infrastrukturu, koji se odlikuju zna─Źajno manjim sadr┼żajem ugra─Ĺenog ugljenika po toni materijala, dok je u toku pro┼íle godine za potrebe doma─çe gra─Ĺevinske industije razvijen i Zeleni beton EcoPact sa sni┼żenim ugljeni─Źnim otiskom za ─Źak 30% u odnosu na standardne betone.

Lafarge zeleni beton

S obzirom da je beton najzastupljeniji gra─Ĺevinski materijal u svetu, odgovoran za preko 10% ukupne emisije COÔéé, navedeno smanjenje je od izuzetnog zna─Źaja, o ─Źemu mo┼żda najbolje govori podatak da se kori┼í─çenjem zelenog betona umanjuje koli─Źina COÔéé za ─Źak 100 kg po 1m┬│ betona. Slikovito govore─çi – da bi se neutralisalo pomenutih 100 kg COÔéé, potrebno je ─Źak 7 stabala prose─Źne starosti i veli─Źine, ┼íto se, pak, mo┼że posti─çi zamenom samo 1 m┬│ standardnog betona ECOPact-om.

Sa druge strane, Zeleni beton zadovoljava naj┼íiru paletu komercijalnih zahteva. Dizajniran je na bazi S-V cementa (CEM II/B-M(S-V)42,5N LH), Lafarge cementa najnovije generacije, koji je sertifikovan od strane IMS-a. Trenutno se primenjuje na jednom od najzna─Źajnijih industrijskih gradili┼íta, na kojem kroz partnerstvo sa japanskom kompanijom Takenaka, kori┼í─çenjem zelenih materijala I tehnologija, Lafarge doprinosi smanjenju uticaja gra─Ĺevinskih materijala na ┼żivotnu sredinu.

S-V cement, odnosno Cement niske toplote hidratacije, odlikuje se najni┼żom emisijom COÔéé po toni materijala u Lafarge portfoliu rinfuznih proizvoda. Svoju osnovnu primenu nalazi u stanogradnji, a predstavlja idealno re┼íenje za betoniranje masivnih elemenata, kao i betoniranje na visokim temperaturama; pogodan je za pumpane betone, za izgradnju kolektora, kanalizacijskih sistema i sli─Źno. Koristi se, izme─Ĺu ostalog, u izgradnji termoelektrane u Kostolcu i mosta na Savi kod ┼áapca.

Primena Lafarge S-V cementa, izgradnja mosta na Savi, Šabac

Pored cementa sa samnjenim udelom ugljenika, Lafarge proizvodi i veziva za putnu stabilizaciju, BeoSol i Beobond, koje karakteri┼íe 25% manja emisija COÔéé u pore─Ĺenju sa istom koli─Źinom cementa koji se uobi─Źajeno koristi u putogradnji. Metoda stabilizacije Lafarge putnim vezivima podrazumeva upotrebu postoje─çih materijala sa konkretnog gradili┼íta, uz optimalno doziranje samog veziva, ─Źime se spre─Źava dodatna eksploatacija prirodnih resursa, izbegava formiranje gradili┼ínih deponija, smanjuje se tro┼íak transporta i dodatne emisije gasova prouzrokovane prevozom sirovina.

Beo─Źinski Multibat, hidrauli─Źno vezivo za zidanje i malterisanje, prepoznatljivo na doma─çem tr┼żi┼ítu po svom kvalitetu dugi niz godina, isti─Źe se ujedno i najni┼żom emisijom ugljen-dioksida me─Ĺu Lafarge-ovim pakovanim proizvodima, zbog ─Źega se o─Źekuje da ─çe i u narednom period majstorima biti prvi izbor pri odabiru materijala.

Benefiti za investitore

Ekspertski timovi kompanije Lafarge i u narednom periodu nastavljaju rad na daljem razvoju zelenih materijala i njihovoj implementaciji u Srbiji. U smeru motivisanja tr┼żi┼íta ka kori┼í─çenju ekolo┼íkih proizvoda va┼żno je pomenuti I neke od prednosti kojima svedo─Źe investitori, poput:

  • Mogu─çnost konkurisanja za projekte od kojih se zahteva zadovoljavanje sertifikata odr┼żive gradnje (LEED, BREEAM, DGNB, WELL, EDGE);
  • Olak┼ían pristup ÔÇťzelenim fondovimaÔÇŁ za finansiranje,
  • Umanjenje tro┼íkova koji se o─Źekuju nakon uvo─Ĺenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte,
  • Unapre─Ĺenje imid┼ża kompanije kao dru┼ítveno odgovornog preduze─ça i tako dalje.

Lafarge-logo

Za više informacija o cementu CEM II/B-M(S-V)42,5N LH kontaktirati
T. +381 63 680 804
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs