Connect with us
Arhitektura

Neobični i jeftini formati kuća u savremenom svetu

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja nema projekciju svoje savršene kuće. Svako od nas je nekada poželeo da ima svoju malu oazu mira i ušuškanosti, u koju će dolaziti srećan i spokojan. Nekada su čitave porodice u malim kućama, gde su svi stalno bili na okupu. Privatnost nije postojala. Danas su to ipak retki slučajevi, jer svaka porodica želi svoj mir i privatnost u svoja četiri zida. Trendovi u gradnji kuća se svake godine menjaju, ali svakako ne treba slepo pratiti trendove, već svoje želje i zamisli.

Ukoliko imate svoje parče zemlje i želite da napravite dom za sebe i svoju porodicu, mogućnosti su bezbrojne. Naravno, sve počinje i završava se u skladu sa vašim budžetom. Da li želite malu ili pak veću kuću, montažnu ili kuću koja se zida? Stručnjaci su tu da vas posavetuju, i da vam u skladu sa vašim željama i mogućnostima, urade projekat. Savremeni materijali i pre svega kvalitet garantuju vam dug vek vašeg stambenog prostora. Kombinacija drveta i cigle, ili pak moderna fasada i krov pokriven najsavremenijim crepom, izbor je na vama.

Moderni kontejneri za stanovanje

Arhitektura i savremeni dizajn, poslednjih godina pronalaze fantastična rešenja kako da se prostor za stanovanje savršeno iskoristi. Ekologija i minimalizam, su jako popularni prilikom odabira mesta za stanovanje. Iz tog razloga ukoliko ne želite ogroman dom, na koji ćete dugo čekati i nervirati se zbog majtora, razmislite o pretvaranju kontejnera u vaš dom. Moderni kontejneri za stanovanje ne zahtevaju previše sredstava, a mogu biti skladno ušuškani i neodoljivi. Idealni su ako imate plac na planini ili pored reke, ali i kao stambeno rešenje u mirnijim delovima grada.

Velika prednost kontejnera je što za njihovo postavljanje nije potrebna građevinska dozvola, koja se uglavnom dugo čeka i koja poprilično košta. Čak i kontejner manjih dimenzija, može posedovati sve što je potrebno za život. Malo kupatilo, kuhinjica i dnevni boravak idealni su za život dve osobe. Ukoliko želite moderan izgled, jedna strana kontejnera može biti sva u staklu. Jedno od rešenja ako vam treba veći prostor, mogu biti dva ili više spojenih kontejnera. U tom slučaju dobijate pravi dom, sa nekoliko prostorija. Laka uklopivost kontejnera omogućava i da napravite kuću na sprat.

Enterijer koji malo košta

Prilikom opremanja kontejnera, potrebno je da imate u vidu njegove dimenzije. Ukoliko je vaš stambeni prostor svega nekoliko kvadrata, onda vam je potreban jedan krevet, ili garnitura koja se rasklapa i pretvara u krevet za spavanje, mala kuhinja, trpezarijski sto i stolice. Čak i ukoliko imate dom većih dimenzija, opremite ga minimalistički. Sve će vam to olakšati život, jer nema bespotrebnih stvari koje morate čistiti.

Kupatilo je takođe uglavnom malih dimenzija, ali poseduje sve što je nophodno. Ako imate malo više kvadrata, i volite da se kupate i opustite posle napornog dana, možete razmisliti o postavljaju kade u vaše kupatilo. Jedna ili dve spavaće sobe, ako ih imate, nema potrebe da budu pretrpane stvarima. Dovoljan je krevet sa ugrađenim fiokama i garderober manjih dimenzija, u kojem ćete smestiti sve vaše stvari.