Connect with us
Novosti

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BINA 2022 od 26. maja do 7. jula
Beogradska Internacionalna nedelja arhitekture

Ovogodišnje, 17. izdanje BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Interaktivnim pristupom BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima, koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja i drugo.

BINA 2022 će biti otvorena 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021-2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. godine. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam skorašnjih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udruženja arhitekata Srbije (UAS) i Društva arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; Metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada - Biro 81000 iz Podgorice

Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada – Biro 81000 iz Podgorice

Autori su prikazali inovativne pristupe, počevši od koncepta polivalentnog stanovanja koji uvodi slobodu i lakoću transformacije stambenog prostora u niz različitih scenarija svakodnevnog života, preko tradicionalno-modernih metro stanica kroz koje ćemo se u budućnosti kretati kao kroz muzejske prostore, do inovativnih i hrabrih rešenja za kulturno-umetničke objekte koja na visoko mesto postavljaju ekološko-energetsku efikasnost, kao i usklađivanje sa topografijom i postojećim arhitektonskim pejzažom. Čak dva umetnička fakulteta dobiće svoj novi dom u zgradama projektovanim po najsavremenijim standardima, kroz detaljno promišljenu multifunkcionalnost i specifične zahteve muzičkog i likovnog izraza.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima, koji će nas, kako na izložbi tako i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije Mis van der Roe, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. godine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe nagrada se dodeljuje svake dve godine sa namerom da se oda priznanje i nagrada kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnju na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoju novih ideja i tehnologija gradnje.

Nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: stimulisanjem veće cirkulacije profesionalnih arhitekata širom Evropske unije i podržavanjem mladih arhitekata na početku karijere. Žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu kao priznanje za njene konceptualne, tehničke i konstruktivne kvalitete, a drugog koji dobija nagradu za mladog arhitektu na početku karijere.

Kandidate za nagradu predlaže široka grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i iz udruženja arhitekata koja čine deo Evropskog saveta arhitekata i drugih evropskih nacionalnih udruženja arhitekata. Komesar za izbor ovogodišnje srpske selekcije za Evropsku nagradu je bila prof. Snežana Vesnić, ispred Udruženja arhitekta Srbije (UAS). Na izložbi u Beogradu će u digitalnom formatu biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu od 2009. godine.

Konačna odluka o nagradama za 2022. godinu donosi se u aprilu ove godine, a dodela je u maju u Barseloni, tako da će izložba u junu tokom BINE 2022 biti jedna od prvih mogućnosti da se dobitnici ove prestižne nagrade predstave evropskoj publici.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs