Connect with us
Novosti

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BINA 2022 od 26. maja do 7. jula
Beogradska Internacionalna nedelja arhitekture

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije bi─çe predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izlo┼żbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Interaktivnim pristupom BINA ─çe pribli┼żiti javnosti aktuelna de┼íavanja na arhitektonskoj sceni, koja ─çe uticati na fizionomiju i budu─çnost ┼żivota i izgleda gradova kod nas i u svetu. Me─Ĺu ostalim aktivnostima, koje ─çe pratiti programe izlo┼żbi, bi─çe ┼íetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagra─Ĺenih re┼íenja i drugo.

BINA 2022 ─çe biti otvorena 26. maja izlo┼żbom ÔÇ×Nagrade i konkursi 2021-2022ÔÇŁ, koja ─çe trajati do 12. juna 2022. godine. Ova izlo┼żba ─çe predstaviti pobedni─Źka re┼íenja odabrana na sedam skora┼ínjih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udru┼żenja arhitekata Srbije (UAS) i Dru┼ítva arhitekata Beograda (DAB). Publika ─çe imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanisti─Źkim predlozima kojima je stru─Źni ┼żiri dodelio prve tri nagrade.

Na izlo┼żbi ─çe biti zastupljeni konkursi za: deo bloka izme─Ĺu ulica Kralja Milana, Svetozara Markovi─ça, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju-pro┼íirenje postoje─çeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ, Mostarska petlja, Beograd; Metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzi─Źke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Fakultet muzi─Źkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada - Biro 81000 iz Podgorice

Fakultet muzi─Źkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada – Biro 81000 iz Podgorice

Autori su prikazali inovativne pristupe, po─Źev┼íi od koncepta polivalentnog stanovanja koji uvodi slobodu i lako─çu transformacije stambenog prostora u niz razli─Źitih scenarija svakodnevnog ┼żivota, preko tradicionalno-modernih metro stanica kroz koje ─çemo se u budu─çnosti kretati kao kroz muzejske prostore, do inovativnih i hrabrih re┼íenja za kulturno-umetni─Źke objekte koja na visoko mesto postavljaju ekolo┼íko-energetsku efikasnost, kao i uskla─Ĺivanje sa topografijom i postoje─çim arhitektonskim pejza┼żom. ─îak dva umetni─Źka fakulteta dobi─çe svoj novi dom u zgradama projektovanim po najsavremenijim standardima, kroz detaljno promi┼íljenu multifunkcionalnost i specifi─Źne zahteve muzi─Źkog i likovnog izraza.

Izlo┼żbu ─çe pratiti predavanja i ┼íetnje sa autorima, koji ─çe nas, kako na izlo┼żbi tako i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izlo┼żba ÔÇ×Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies AwardÔÇť Fondacije Mis van der Roe, ─Źiji je kustos Ivan Blasi, traja─çe od 16. juna do 7. jula 2022. godine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô Mis van der Roe nagrada se dodeljuje svake dve godine sa namerom da se oda priznanje i nagrada kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skre─çe pa┼żnju na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoju novih ideja i tehnologija gradnje.

Nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva zna─Źajna na─Źina: stimulisanjem ve─çe cirkulacije profesionalnih arhitekata ┼íirom Evropske unije i podr┼żavanjem mladih arhitekata na po─Źetku karijere. ┼Żiri bira dva pobednika: jednog koji dobija nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu kao priznanje za njene konceptualne, tehni─Źke i konstruktivne kvalitete, a drugog koji dobija nagradu za mladog arhitektu na po─Źetku karijere.

Kandidate za nagradu predla┼że ┼íiroka grupa nezavisnih stru─Źnjaka iz cele Evrope, kao i iz udru┼żenja arhitekata koja ─Źine deo Evropskog saveta arhitekata i drugih evropskih nacionalnih udru┼żenja arhitekata. Komesar za izbor ovogodi┼ínje srpske selekcije za Evropsku nagradu je bila prof. Sne┼żana Vesni─ç, ispred Udru┼żenja arhitekta Srbije (UAS). Na izlo┼żbi u Beogradu ─çe u digitalnom formatu biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno ─çe biti istaknuto 40 projekata koji su u┼íli u u┼żi izbor, kao i dva nagra─Ĺena projekta. Poseban segment izlo┼żbe ─Źini─çe prikaz srpskih selekcija koje redovno u─Źestvuju u nominaciji za ovu presti┼żnu nagradu od 2009. godine.

Kona─Źna odluka o nagradama za 2022. godinu donosi se u aprilu ove godine, a dodela je u maju u Barseloni, tako da ─çe izlo┼żba u junu tokom BINE 2022 biti jedna od prvih mogu─çnosti da se dobitnici ove presti┼żne nagrade predstave evropskoj publici.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs