Connect with us

Novosti

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Objavljeno

:

BINA 2022 od 26. maja do 7. jula
Beogradska Internacionalna nedelja arhitekture

Ovogodišnje, 17. izdanje BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula.

U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Interaktivnim pristupom BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima, koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja i drugo.

BINA 2022 će biti otvorena 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021-2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. godine. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam skorašnjih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udruženja arhitekata Srbije (UAS) i Društva arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju-proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; Metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada - Biro 81000 iz Podgorice

Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd_Prva nagrada – Biro 81000 iz Podgorice

Autori su prikazali inovativne pristupe, počevši od koncepta polivalentnog stanovanja koji uvodi slobodu i lakoću transformacije stambenog prostora u niz različitih scenarija svakodnevnog života, preko tradicionalno-modernih metro stanica kroz koje ćemo se u budućnosti kretati kao kroz muzejske prostore, do inovativnih i hrabrih rešenja za kulturno-umetničke objekte koja na visoko mesto postavljaju ekološko-energetsku efikasnost, kao i usklađivanje sa topografijom i postojećim arhitektonskim pejzažom. Čak dva umetnička fakulteta dobiće svoj novi dom u zgradama projektovanim po najsavremenijim standardima, kroz detaljno promišljenu multifunkcionalnost i specifične zahteve muzičkog i likovnog izraza.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima, koji će nas, kako na izložbi tako i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije Mis van der Roe, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. godine. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mis van der Roe nagrada se dodeljuje svake dve godine sa namerom da se oda priznanje i nagrada kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnju na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoju novih ideja i tehnologija gradnje.

Nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: stimulisanjem veće cirkulacije profesionalnih arhitekata širom Evropske unije i podržavanjem mladih arhitekata na početku karijere. Žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu kao priznanje za njene konceptualne, tehničke i konstruktivne kvalitete, a drugog koji dobija nagradu za mladog arhitektu na početku karijere.

Kandidate za nagradu predlaže široka grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i iz udruženja arhitekata koja čine deo Evropskog saveta arhitekata i drugih evropskih nacionalnih udruženja arhitekata. Komesar za izbor ovogodišnje srpske selekcije za Evropsku nagradu je bila prof. Snežana Vesnić, ispred Udruženja arhitekta Srbije (UAS). Na izložbi u Beogradu će u digitalnom formatu biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu od 2009. godine.

Konačna odluka o nagradama za 2022. godinu donosi se u aprilu ove godine, a dodela je u maju u Barseloni, tako da će izložba u junu tokom BINE 2022 biti jedna od prvih mogućnosti da se dobitnici ove prestižne nagrade predstave evropskoj publici.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno