Connect with us
Energetska efikasnost

Kako uštedeti na sve skupljim energentima tokom zime: GEFF saveti za domaćinstva

Cene energenata u Evropi su na rekordnom nivou, a gra─Ĺane Evrope ─Źeka neizvesna zima. Vlade zemalja Evrope i Zapadnog Balkana kroz donesene smernice za smanjenje potro┼ínje energije i energenata upozoravaju na va┼żnost promene pona┼íanja i racionalnog kori┼í─çenja energije.

Na koji na─Źin doma─çinstva u Srbiji mogu da spremno do─Źekaju zimu u toplom domu uz racionalniju potro┼ínju energije, razgovarali smo sa Lukom Nagli─çem, GEFF tehni─Źkim ekspertom za Srbiju.

Sa kojim pote┼íko─çama se suo─Źavaju doma─çinstva tokom aktuelne energetske krize i na koji na─Źin mogu da smanje energetsku zavisnost?

Usled svetske energetske krize, cene energenata u Srbiji su u zna─Źajnom porastu. Cena kubika ogrevnog drveta je oko 100 ÔéČ, a tone peleta i preko 400 ÔéČ. Uz to je pelet skoro nemogu─çe na─çi u prodaji. Cena uglja je tako─Ĺe sko─Źila, dok su gas i struja minimalno poskupeli, ali su i oni skupi, naro─Źito ukoliko se greje ve─ça povr┼íina. Zbog svega toga, doma─çinstva u Srbiji ─çe morati da izdvoje zna─Źajnu sumu novca za grejanje u toku ove grejne sezone.

Kako bi smanjili svoje tro┼íkove, trebalo bi da povedu ra─Źuna o u┼ítedi energije. To se najbolje posti┼że energetskom efikasno┼í─çu, ┼íto podrazumeva smanjenje potro┼ínje energije u doma─çinstvu bez uticaja na komfor. Ovo se posti┼że ugradnjom izolacije i kvalitetnih prozora, zamenom starih sistema grejanja modernim i efikasnim, kao i ugradnjom LED osvetljenja.

Energetska efikasnost je najisplativiji na─Źin da se odgovori na energetsku krizu jer se u roku od nekoliko meseci mo┼że pobolj┼íati instalacijom novih materijala i ure─Ĺaja, a zna─Źajno smanjuje tro┼íkove. Time se obezbe─Ĺuje ve─çi komfor stanovanja, a i pove─çava vrednost nekretnine. Tako─Ĺe se pove─çava energetska sigurnost, jer je potrebno manje energenata, a smanjuje se i emisija gasova staklene ba┼íte i zaga─Ĺenje ┼żivotne sredine.

Sve se vi┼íe govori o va┼żnosti pove─çanja kapaciteta doma─çinstava za proizvodnju sopstvene energije. U tom kontekstu, akcenat je na fotovoltai─Źnim sistemima i toplotnim pumpama. Kakve prednosti donose zelene tehnologije?

Po┼żeljno je da ┼íto vi┼íe energije proizvedemo sami iz obnovljivih izvora. To za doma─çinstva u praksi zna─Źi proizvodnju energije putem solarnih panela koji pretvaraju sun─Źevu svetlost u elektri─Źnu energiju. Na taj na─Źin mogu─çe je proizvesti ve─çinu energije koju doma─çinstvo utro┼íi i zna─Źajno smanjiti ra─Źune za struju, kao i zaga─Ĺenje ┼żivotne sredine.

Solarni paneli traju 25 godina, a njihova monta┼ża je laka i brza. Tro┼íkovi odr┼żavanja su veoma niski ÔÇô potreba za ─Źi┼í─çenjem panela postoji samo tokom jakih sne┼żnih padavina. U Srbiji se od 1 kW instalisane snage elektrane dobija 1.200 ÔÇô 1.300 kWh elektri─Źne energije godi┼ínje.

Da biste napravili elektranu za svoje potrebe, preporuka je da vam iskusni instalateri urade analizu potro┼ínje i preporu─Źe optimalan tip i snagu elektrane.

Toplotne pumpe su ure─Ĺaji koji se ve─ç du┼żi niz godina u razvijenim dr┼żavama koriste kao sredstvo za grejanje, a u poslednje vreme su stekle veliku popularnost i kod nas. Toplotna pumpa radi na istom principu kao i fri┼żider, samo ┼íto umesto rashladne komore hladi spoljni vazduh, a greje unutra┼ínji prostor. Toplotna pumpa uzima ve─çinu energije za grejanje od spoljnog vazduha, a koristi elektri─Źnu energiju za rad kompresora, ventilatora i pumpe.

Efikasnost toplotne pumpe se izra┼żava kao koeficijent performansi (COP) koji predstavlja odnos ulo┼żene elektri─Źne i dobijene toplotne energije. ┼áto je broj vec╠üi, toplotna pumpa je efikasnija i tro┼íi manje energije.

Postoji vi┼íe tipova toplotnih pumpi, od kojih toplotne pumpe tipa vazduh ÔÇô voda ─Źine ve─çinu proizvoda dostupnih na na┼íem tr┼żi┼ítu. One su vrlo jednostavne za instalaciju, a tro┼íe oko 4 puta manje elektri─Źne energije za grejanje u pore─Ĺenju sa elektri─Źnim grejalicama ili TA pe─çima.

Koliko je preporu─Źeno i korisno kombinovati ove tehnologije sa ostalim energetski efikasnim tehnologijama, npr. izolacijom zidova, PVC prozorima?

Naravno da je korisno kombinovati vi┼íe tehnologija, jer time smanjujemo potro┼ínju i ra─Źune. Nekada je to i neophodno. Naime, ugradnja toplotnih pumpi ima smisla samo ako je ku─ça dobro izolovana i ima kvalitetnu stolariju. U suprotnom toplotna pumpa ne─çe mo─çi da obezbedi adekvatno grejanje, radi─çe neefikasno, a potro┼ínja energije ─çe biti visoka. Kada je u pitanju ugradnja solarne elektrane, treba voditi ra─Źuna da elektri─Źni ure─Ĺaji koji se napajaju budu ┼íto efikasniji. Na taj na─Źin ─çe manja i jeftinija elektrana mo─çi da zadovolji potrebe doma─çinstva.

Kao primer ─çemo uzeti u┼ítedu dobijenom primenom mera energetske efikasnosti u stanu od 60 m2 koji se greje na elektri─Źnu energiju, kao i dvospratnoj porodi─Źnoj ku─çi od 120 m2 sa centralnim sistemom grejanja na ─Źvrsto gorivo ÔÇô ogrevno drvo. Spoljni zidovi i krov su neizolovani, stolarija je stara sa jednoslojnim staklom. U oba slu─Źaja predlo┼żeno je postavljanje termoizolacije na spoljne zidove debljine 10 cm, termoizolacije krova mineralnom vunom debljine 15 cm, zamena stare drvene stolarije sa novom PVC sa troslojnim staklom. U oba slu─Źaja je predlo┼żena zamena postoje─çeg sistema grejanja toplotnom pumpom vazduh-voda.

Za primer stana se implementacijom gore navedenih mera mo┼że u┼ítedeti oko 350ÔéČ godi┼ínje, dok se za ku─çu ┼ítedi skoro 2.000ÔéČ.

Na koji na─Źin doma─çinstva mogu da izra─Źunaju koje u┼ítede energije mogu da ostvare u svom domu?

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skra─çeno GEFF), program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), razvila je onlajn Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogla gra─Ĺanima Srbije da saznaju koliko energije i novca mogu u┼ítedeti primenom visoko energetski efikasnih tehnologija. Vlasnici stanova i ku─ça sada mogu da samostalno izra─Źunaju potencijalne u┼ítede i saznaju uz pomo─ç kojih tehnologija pove─çati energetsku efikasnost doma i smanjiti zaga─Ĺenje vazduha.

EBRD GEFF obezbe─Ĺuje sredstva za pove─çanje energetske efikasnosti stanova i ku─ça uz EU podsticaj do 20%. Finansiranje se vr┼íi preko lokalnih partnerskih finasijskih institucija: Erste banke i ProCredit banke.

Kako bi lista zelenih proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim gra─Ĺanima Srbije, EBRD je razvila Tehnolo┼íki selektor, onlajn katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.
Do sada je u Srbiji više od 4.500 domaćinstava unapredilo energetsku efikasnost domova putem GEFF programa.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Saveznog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Za više informacija posetite GEFF u Srbiji Facebook stranicu ili web stranicu programa.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com