Connect with us
Arhitektura

Sve─Źano otvorena 17. Beogradska internacionalna nedelje arhitekture ÔÇô BINA

┬áSedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA sve─Źano je otvoreno u ─Źetvrtak, 26. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su govorili┬áJelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç, jedna od organizatorki BINE, Ivan Ra┼íkovi─ç, predsednik Dru┼ítva arhitekata Beograda, i Milan ─Éuri─ç, predsednik Udru┼żenja Arhitekata Srbije.

Jelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç je na otvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture rekla: ÔÇťBINA je multidisciplinarna manifestacija, osnovana sa idejom da prika┼że kvalitetne primere izgra─Ĺenog okru┼żenja iz zemlje, regiona i sveta, kako bi pokrenula diskusije na aktuelne teme vezane za graditeljsku praksu ┬ái podstakla na bolju informisanost javnosti o dostignu─çima u ovoj sferi. BINA program ove godine obuhvata 38 doga─Ĺaja, a izdvojene doga─Ĺaje ima─çemo i u septembru i oktobru. U fokusu 17. BINE su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť 2022, zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009. godineÔÇŁ.

BINA festival

Jelena Ivanovi─ç Vojvodi─ç, osniva─Źica BINA, foto Vladimir ┼Żivojinovi─ç

Ivan Ra┼íkovi─ç, predsednik Dru┼ítva arhitekata Beograda, naglasio je da je BINA ove godine postavila konkurse u svojevrsni fokus: ÔÇťBINA ponovo aktuelizuje tu temu i daje joj na zna─Źaju. Imamo ┼íansu da prepoznamo jedan fantasti─Źni, vitalni brend na┼íe sredine ÔÇô vi┼íedecenijsku tradiciju organizovanja i zavr┼íetka konkursa. U poslednjih godinu i po dana organizovano je preko deset konkursa i zanimljivo je primetiti da su to sve velike dr┼żavne institucije i investicije, kao ┼íto su fakulteti, elementi infrastrukture, paviljoni muzeja. Odgovorno tvrdim da se ovoliki broj konkursa za ovakvu vrstu dr┼żavnih programa, u ovoj meri nigde na svetu ne organizujeÔÇŁ.

BINA Ivan Rašković

Ivan Ra┼íkovi─ç, predsednik Dru┼ítva arhitekata Beograda, foto Vladimir ┼Żivojinovi─ç

Milan ─Éuri─ç, predsednik Udru┼żenja Arhitekata Srbije, u svom govoru se nadovezao na prethodne pohvale arhitektonskim konkursima: ÔÇťMi smo jedina sredina koja uklju─Źuje regionalne arhitekte u ove projekte. Na na┼íim konkursima kao ─Źlanovi ┼żirija su u─Źestvovale arhitekte iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i u tom smislu postigli smo visok nivo standarda. BINA je, kao i svake godine, neka vrsta lokalnog pregleda ┼íta smo uradili u ovoj sezoni. Do┼íli smo do jednog nivoa, ali on nije dovoljan i treba i─çi daljeÔÇŁ.

BINA Milan ─Éuri─ç

Milan ─Éuri─ç, predsednik Udru┼żenja Arhitekata Srbije

BINA je otvorena izlo┼żbom ÔÇ×Nagrade i konkursi 2021ÔÇô2022ÔÇŁ, koja ─çe trajati do 12. juna 2022. Na ovoj izlo┼żbi u Likovnoj galeriji KCB predstavljena su pobedni─Źka re┼íenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udru┼żenje arhitekata Srbije (UAS) i Dru┼ítvo arhitekata Beograda (DAB). Publika ima priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanisti─Źkim predlozima kojima je stru─Źni ┼żiri dodelio prve tri nagrade.

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izlo┼żbe projekata ÔÇťAnketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade General┼ítabaÔÇŁ, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmi┼íljanje o budu─çnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada General┼ítaba danas se smatra najzna─Źajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovi─ça, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

otvaranje BINA festivala

Otvaranje 17.Bina Festivala u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd, izlozba arhitektonski konkursi (2021-2022). foto Vladimir Zivojinovic

Istog dana od 19 ─Źasova na programu je razgovor povodom izlo┼żbe ÔÇťNagrade i konkursi (2021-2022)ÔÇŁ u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Ra┼íkovi─ç, a u─Źesnici su Milan ─Éuri─ç (Udru┼żenje arhitektata Srbije) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet).

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije bi─çe predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu ÔÇô ÔÇ×Mis van der RoeÔÇť (2022)┬á na reprezentativnim izlo┼żbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA ─çe pribli┼żiti javnosti aktuelna de┼íavanja na arhitektonskoj sceni,┬á koja c╠üe uticati na fizionomiju i buduc╠ünost ┼żivota i izgleda gradova kod nas i u svetu. Me─Ĺu ostalim aktivnostima su BINA programi izlo┼żbi, ┼íetnji, radionica,┬áfilm,┬ádiskusije, predavanja autora nagra─Ĺenih re┼íenja, i ostali zanimljivi doga─Ĺaji.

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs