Connect with us
Arhitektura

Mjøstårnet u Norveškoj je najviši drveni neboder

Kada je ovaj drveni neboder završen u martu 2019. godine, Mjøstårnet je postao simbolična zgrada. Ne samo na način na koji se ističe na obali jezera Mjøsa, najvećeg norveškog jezera, već i kao simbol „zelene smene“. Mjøstårnet dokazuje da se visoke zgrade mogu graditi koristeći lokalne resurse, lokalne dobavljače i održive drvene materijale.

Mjøstårnet u Norveškoj - dizajn

Mjøstårnet u Norveškoj – dizajn

Smešten samo 17 km severno od Mjøstårneta, Moelven Limtre igrao je ključnu ulogu u izgradnji kule. Kompanija je proizvela i montirala stubove, grede i dijagonale za primarni nosivi sistem. CLT je korišten za otvore liftova i balkone, a ploče Trä8 korišćene su za podove do nivoa 11.

Mjøstarnet je priznat kao najviša drvena građevina od strane Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), a upisan je i Ginisov svetski rekord. Neboder je takođe dobio brojne nagrade i priznanja, kao što su New York Design Awards, Norwegian Tech Awards i CTBUH’s Award of Excellence.

Mjøstårnet je visok 85,4 metra i najviša je građevina od drveta na svetu. Nalazi se u malom gradu Brumunddal, koji se nalazi nedaleko od prestonice Norveške, Osla. Mjøstårnet u prevodu znači „kula jezera Mjøsa“.

Mjøstårnet drveni neboder u Norveškoj - enterijer, restoran

Mjøstårnet drveni neboder u Norveškoj – enterijer, restoran

Drvena zgrada visoka 18 spratova otvorena je u martu 2019. godine i pokriva podnu površinu od oko 11.300 kvadratnih metara. Mjøstårnet sadrži hotel, apartmane, kancelarije, restoran i zajedničke prostorije, kao i bazen u produžetku prvog sprata.